2018. január 1., hétfő

2017 évösszegző bejegyzés


Sziasztok!

Boldog Új Évet mindenkinek! Valamint, Boldog Születésnapot Habár, a könyves kocsma! Ma kezdődik az olvasási kihívásunk, azonban, mielőtt belevetem magam a klasszikus irodalom rejtelmeibe, megosztanám veletek a 2017-es statisztikáimat, mind olvasási, mind blogos élettel kapcsolatban. A kérdőív alapját egy külföldi bloggertől, Jamietől vettük, a magyar fordítás nagy része Dorkának köszönhető, a segítségemmel hoztuk ki a végleges verziót. Kicsit kibővítettem, és a szájízem szerint formáztam. A kérdések alatt az első két alatt kicsit összefoglalom az elmúlt évet, a kérdésekre pedig egy-egy könyv vagy karakter lesz a válasz, mint egy book tag!

Nagyon sokat köszönhetek nektek! Mióta megnyitottam a blogot, rengeteg pozitív energiát és visszacsatolást kaptam tőletek, ami vitte előre az egészet. Igaz, hogy alapjáraton a magam szórakozására írok, viszont nagyon jó látni, hogy érdeklődtök és nektek is tetszik az, amit csinálok. Bízom benne, hogy 2018-ban is visszajártok hozzám majd meginni egy pofa sört, és elbeszélgettek velem! Szeretném megköszönni, hogy támogattok, hogy velem vagytok, és szeretitek a kis kocsmámat! Mindenkit meghívok egy virtuális koccintásra! Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ma indult el a Klasszikus olvasási kihívásunk! Remélem, sokan csatlakoztok majd hozzánk!
Olvasási statisztikák:
Elolvasott könyvek száma: 60 (hangoskönyv nélkül) (-31)
Hangoskönyvek száma: 8
Újraolvasások száma: 1
Félbehagyott könyvek száma: 5
Folyamatban lévő könyvek: 1
Elolvasott oldalak száma: 22.252 (- 4.589)
Átlagos oldalszám: 370 (+56)
Legmeghatározóbb műfaj, amit olvastál: Fantasy
Legrövidebb könyv: Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Jancsi és Juliska – 16 oldal
Leghosszabb könyv: Patrick Rothfuss: A szél neve – 812 oldal
Könyvbeszerzések száma: 48 (+9)
Új beszerzések elolvasási aránya: 18/48, 38% (botrányos, de hozzátenném, hogy ebből novemberben és decemberben 15 került a birtokomba) (2016-os beszerzések olvasási aránya: 79%)
Összes könyvem olvasási aránya: 72%


Könyvek legjobbjai
Egy könyv, amit nagyon vártál és biztos voltál benne, hogy imádni fogod, de csalódtál benne
Darynda Jones: Harmadik sírhant. Az első két részt nagyon szerettem, ez a harmadik rész elérte azt, hogy ne is akarjam folytatni a sorozatot. Részletek az értékelésemben: ITT!

Egy könyv, ami a legnagyobb meglepetést okozta (jó vagy rossz értelemben)
Jó értelemben: Rain Arlender: Az élet esszenciája. Ezt nem részletezném, valószínű a következő napokban még fogok erre a könyvre hivatkozni, értékelés ITT.
Legrosszabb értelemben: Lewis Carroll: Alice Csodaországban. Hangoskönyvben hallgattam meg munka közben, és azt kell, hogy mondjam, régen hallottam ennél betegebb sztorit. Nem tudom, milyen tudatmódosító szert használhatott az író, de elég hatásos módon befolyásolta a képzeletét.

Egy könyv, amit a legtöbb embernek ajánlottál (és el is olvasták)
Szintén Rain Arlender könyvét, valamint Gabriella Eld Ikercsavar Krónikák sorozatát mondanám. Biztos, hogy a legtöbb ajánlóban őket hoztam fel, több embernek is kölcsönadtam őket, remélem, rajtuk kívül is többen elolvasták, és tetszett is nekik.

A legjobb sorozatnyitó kötet, sorozatzáró könyv, illetve folytatás, amit 2017-ben olvastál
Nyitó: Elég nagy harc folyt a címért, lesz egy toplistás bejegyzésem, valószínű ott többet is fel fogok sorolni, most viszont szigorúan egyet mondanék: N. K. Jemisin: Az ötödik évszak. Elsőre szokatlan írásmód, ami hozzájárult az élvezeti faktorhoz, képes volt meglepni, érdekes világkép és alapkoncepció, fontos dolgokról beszél a mai világunkra levetítve is. Alig várom a folytatást! Értékelés ITT.
Folytatás: Itt is nagy volt a harc, ide kettőt hoznék. Bessenyei Gábor: A feledés folyója (értékelés ITT), valamint Gabriella Eld: Remények Jordan számára (Dorkás beszélgetés ITT)
Záró: Egész évben kettő darab sorozatzárót sikerült elolvasnom. Azért ez elég gáz. Több, mint tíz sorozatot kezdtem el idén. Anyám, kíváncsi leszek, hogy módosulnak majd a sorozataim. Nyáron, mikor letelik az egy év, csinálok róluk frissített bejegyzést. Szóval, kettőt olvastam, mindkettőt szerettem. Amit kedvencnek is jelöltem, az Alexandra Bracken: Sötét hajnal (értékelés ITT).

Az új kedvenc író, akit 2017-ben fedeztél fel
Erről decemberben írtam bejegyzést, ITT elérhetitek. Mindegyiket nagyon ajánlom a figyelmetekbe!

Egy könyv, ami a komort zónádon kívül esett és imádtad
Idén keveset léptem ki a komfortzónából, nagyrészt az is a Mini-könyvklubnak volt köszönhető. Ezt a könyvet is amiatt olvastam, ami nem más, mint Markus Zusak: A könyvtolvaj (értékelés ITT). Nagyon megrázó volt számomra, a szokatlan írásmód nekem nagyon bejött, a zsidóság helyett a német köznép szempontjából látjuk a dolgokat. Fájdalmas, de nagyon jó.

Egy könyv, ami a legakciódúsabb/izgalmasabb/legletehetetlenebb díjat kapja
Az egyik legfrissebb élményem: Jodi Taylor: Egyik átkozott dolog a másik után. Konkrétan egy oldal nem volt, ahol pihenni lehetett, a cím teljes mértékben tükrözi a könyv lendületét. Megoldottunk egy problémát, máris következett a következő. Kifejezetten jó élmény volt. Értékelés ITT!


Terveim januárra klasszikus olvasás

Egy könyv, amit 2017-ben olvastál és imádod a borítóját
Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa. Nem csak a borítója gyönyörű, hanem a könyv maga az egyik kedvenc 2017-es olvasmányom. Nagyon kidolgozott háttérvilág, érdekes események és konfliktusok, életképes szereplők. Alig várom a folytatást! Értékelés ITT.

A legemlékezetesebb karakter, akiről az előző évben olvastál
Igaz, a könyv nekem nem nyerte el a tetszésem, de a karakter, akiről benne olvastam, többször eszembe jutott azóta, és sokszor gondolkodok rajta. Ez a könyv Oscar Wilde: Dorian Gray képmása. Értékelés ITT.

A legszebben megírt történet a múlt évből
Charlotte Brontë: Jane Eyre. Szintén hagnoskönyv volt, de a jó fajtából. Nagyon tetszett, szépen van megírva, mindenképpen szeretném könyvben is elolvasni, azóta már be is szereztem!

Egy könyv, ami a legjobban elgondolkodtatott/megváltoztatta az életed 2017-ben
Nem találkoztam még olyan könyvvel, ami megváltoztatta volna az életem, elgondolkodtatni pedig a legtöbb könyv valamilyen szinten elgondolkodtat. Akár a téma, a mondanivaló, a hiányosságai miatt. Nem olvastam igazán nagy mondanivalójú, szépirodalmi regényt, ezt a kérdést kihagynám.

Egy könyv, amiről alig hiszed el, hogy 2017-ig várakoztál, hogy végül elolvasd
Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek. 2014-ben jelent meg magyarul, én a tavasszal olvastam. Azóta olvastam a második részt is, az egyik kedvenc sorozatom, 2018 év elején szeretném befejezni a sorozatot. A könyv egy új műfajt is megszerettetett velem, amiből szeretnék minél többet olvasni a jövőben! Értékelés ITT!

Egy könyv, ami a legjobban sokkolt (például egy karakter halála, cselekménybeli fordulat miatt vagy olyan, amitől leesett az állad)
A. M. Aranth: Oculus… Aki olvasta, az tudja, aki nem, annak nem szeretném lelőni a poént. A lényeg az, hogy váratlan dolog történik benne, amire szerintem senki nem számított. Értékelés ITT!

A kedvenc könyves párosod, amitől lementél hídba
Kevés igazán romantikus könyvet olvastam idén, ez az az aspektusa a könyveknek, ami a leginkább zavar, mert sokszor erőltetettnek érzem a könyvekben. Próbálom kerülni a romantikát. Átnézve az olvasmánylistámat egy nem szokványos szerelmi történetet említenék, Rain Arlender: Y című könyvét. Egy nagyon szép történet a boldogság kereséséről, az önfeláldozásról, az egyéniségről egy kapcsolatban. Értékelés ITT.

A kedvenc kapcsolatod (nem szerelmi), ami a kedvenceddé vált
Ezen nem fogtok meglepődni: Rio és Gok, az Ikercsavar Krónikákból. Imádom, ahogy húzzák egymást, mégis kiállnak a másikért. Viccesek, imádni valók, bátrak és tettre készek. Értékelések ITT!


Tervek az első félévre 1: Magánkönyvtár éve kihívás

Kedvenc könyv 2017-ből, amit olyan író írt, akitől már korábban olvastál
2017 az új írók felfedezésének éve volt számomra. Ide ellövöm a másik sorozatzárót, amit fentebb kihagytam: Mary E. Pearson: Az árulás szépsége. Az egész sorozatot imádtam. Ahhoz képest, hogy YA, nem megy el a hiszti és a szerelmi háromszög irányába, és ez az egész sorozatra elmondható. A főhős fejlődése kézzel fogható, fontos dolgokra eszmél rá a három kötet alatt. Szórakoztató és izgalmas. Értékelés ITT.

A Legjobb könyv, amit csak azért olvastál el, mert valaki ajánlott
Nem tudok ide sem mást mondani, mint Rain Arlender: Az élet esszenciája. A Könyvvadászok blog hatására olvastam el! Az ő értékelésüket ITT találjátok!

Egy kitalált szereplő, akibe rögtön belezúgtál
Még mindig nem szokásom szerelembe esni könyves pasik iránt. Idén nem különösebben fogott meg egy karakter sem. Aki a legszimpatikusabb volt, ő Kell, V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia című regényéből, értékelés ITT.

Egy első könyves megjelenés, ami 2017-ben debütált
Egy debütáló könyvet olvastam, Hallie Nadal: Megmajmoltak ébredése című krimijét. Egy rövid, fordulatos és izgalmas történetet olvashattam Hallie szemszögéből, aki ahhoz képest, hogy rövid a könyv, kap hideget-meleget rendesen. Értékelés ITT.

Egy világfelépítés, amiről tavaly olvastál és odáig meg vissza voltál érte
Fúúúúúú, szerencsére rengeteg ilyen volt! A teljesség igénye nélkül: Lépcsők városa, Az ötödik évszak, Ikercsavar krónikák, Lőpormágus trilógia, Egy sötétebb mágia.

Egy könyv, ami a legjobban megnevettetett
Bessenyei Gábor: A jövő harcosai. Az értékelésembe is beleírtam, hogy hangosan felnevettem olvasás során. IDE kattintva el is olvashatjátok a gondolataimat róla.

Egy könyv, ami (majdnem) könnyeket csalt a szemedbe
Könnyen elsírom magam olvasás közben. A legjobban idén Markus Zusak: A könyvtolvaj című regényén sírtam.

Egy könyv, ami egy rejtett gyöngyszem 2017-ből
Számomra ez Charles Dickens: Copperfield Dávidja volt. Tudom, hogy ez egy elég régi klasszikus, viszont én csak idén olvastam, idén találkoztam igazán Dickens stílusával, és szeretnék is tőle még olvasni. A klasszikus TBR-omba is választottam tőle kötetet! Értékelés ITT.

Egy könyv, ami a lelkedig hatolt
Nem akarom magam nagyon ismételni, és még sok jó könyvről nem meséltem, úgyhogy egy újabb címet dobnék a levesbe: C. J. Redwine: Az árnyékkirálynő. Megható volt a vége, és a két fiatal kapcsolata is jól felépített az egész regény alatt. Lorelai és Kol elköteleződése népük iránt tanítani való. Értékelés ITT.


Tervek az első félévre 2: Várólista csökkentés kihívás

Egy könyv, ami a legegyedülállóbb volt a tavalyi évből
Ezt a kérdést kicsit átértelmezem. Számomra a legegyedülállóbb regény Carrie Fisher: A hercegnő naplója volt, mivel ez egy memoár, és még nem igazán olvastam memoárt, nem hogy tavaly, de az életemben sem. Egyedülálló élmény volt számomra. Értékelés ITT.

Egy könyv, ami az őrületbe kergetett (nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem szeretted, csupán valami miatt az agyadra ment)
Nem feltétlenül jelenti, viszont nálam azt jelenti. Miranda Kenneally: Kivédhetetlen szerelem. Nem hiszem, hogy a mai tiniknek erre lenne szüksége. Kifejtés ITT.

Külön toplista a kedvenc könyveimről és a legnagyobb csalódásaimról még várható. Nagyon jó könyveket olvastam idén, sok kedvencet avattam, rengeteg új írót ismertem meg, akiknek újabb könyvét szeretném a 2018-as évben is olvasni. Tavaly feltett szándékom volt, hogy kevesebb YA-t olvassak, és több régi klasszikus fantasyt vegyek kézbe. Az első feltételt sikerült teljesítenem, a másodikat nem, viszont még nem tettem le erről a szándékomról. A fenti statisztikából az látszik, hogy kevesebb könyvet, és kevesebb oldalszámot is olvastam, viszont lényegesebben jobb könyveket olvastam átlagban. Valamint az is látszik, hogy átlagosan vastagabb könyveket is vettem kézbe 2017-ben. Köszönöm a Mini-Könyvklubnak is, hogy kicsit kirángatott a komfortzónámból és nagyszerű könyvekkel ismertetett meg. Titeket is csak bátorítani tudlak, hogy kezdjétek el.
Blogger élet:
Statisztikák:
Blogbejegyzések száma: 219
Értékelések száma: 47 (ITT megtaláljátok őket)
Rovatok: Top 5 Szerda (48), Havi ajánló (9), Borítószemle (5), Ezeket fogom olvasni (7), Olvasmányaim összegzése (7)
Blog megtekintéseinek száma: 43.885
Rendszeres olvasók száma: 47
Instagram követők száma: 191
Facebook feliratkozók száma: 116

2017-ben felfedezett blog, ami a kedvenced lett
Liliane blogja, A művészet nyelve volt az a blog, ami már régebb óta a piacon van, én viszont csak 2017-ben találkoztam vele. Nagyon szeretem a stílusát, jó bejegyzéseket ír, jó könyveket olvas. Nézzetek be hozzá is!
Azok a blogok közül, akik 2017-ben nyitották meg kapuik, Arwen blogja a kedvencem, A penchant for fantasy, nagyon lelkes bloggerina, igényes és egyedi bejegyzéseket csinál, ha csak a december végi bejegyzéseit megnézitek, igazat fogtok nekem adni. Látogassátok meg őt is!


Összes beszerzés, igazolt hiányzók: Ikercsavar Krónikák, Caraval, ekönyvek

Az a vélemény, amit 2017-ben írtál és sokan szerették
Igazából csak 2017-ben írtam véleményt, amik közül kettőt még nem is tettem közzé. Ez mondjuk nem nehéz, mert január elsején nyitottam ugye. Lényeg a lényeg, a legtöbben az alábbi értékelésemet néztétek meg a legtöbben: Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz. Összesen eddig 337-en kattintottatok rá. Ha még nem láttad, és kíváncsi lennél rá IDE kattintva megteheted.

Egyéb bejegyzés a blogodon, ami a legjobb lett
Ami szerintem a legjobb lett, bár ez eléggé szubjektív, mert minden bejegyzésemet szeretem, az a két Fanfic szerűség, amit írtam. Az egyik a Zenei projekthétre készült: Képzelt riport egy moonshadow-i rockfesztiválról (látogatottság: 196, ITT található). A másik pedig halloween alkalmából: Halloween Party – A Regényes Rettegés Éjszakája (látogatottság: 328, ITT található).

Legjobb esemény, amin részt vettél (dedikálások, fesztiválok, virtuális események, stb.)
Három eseményen vettem részt tavaly: Kildara találkozó, Könyvhét, Író – Blogger – Olvasó találkozó. Mindhármon nagyon jól éreztem magam, mindháromról találtok beszámolót, melyet IDE kattintva értek el.

Egy blogos/könyves pillanat életedben, ami a legjobban sikerült
Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Top 5 Szerda mozgalmat sikerült bevezetni a magyar könyves blogok közé is, volt rá igény, és egyre többen és többen csatlakoztok a kezdeményezéshez. Hétről hétre követhetitek EBBEN a zónában a többiek bejegyzéseit is.

A legnagyobb kihívás, amit véghezvittél a blogolásban vagy az olvasásaidban
Maga a blog életben tartása egész évben. Nem gondoltam volna tavaly ilyenkor, hogy ennyi energiát fogok belefektetni. Jól esik, hogy olvastok. Jól esik bejegyzéseket írni. Büszke vagyok az elmúlt egy év eredményeire.

A legnépszerűbb bejegyzés a blogodon (amit a legtöbben néztek vagy legtöbben szóltak hozzá)
Legnézettebb: Beck Zoltán interjú (1464 kattintás) 
Legtöbb hozzászólással rendelkező: Minden, ami nem könyv Tag (13 hozzászólás, a nyereményjáték bejegyzéstől eltekintettem.)

Egy kis statisztika

Az a poszt, amelyiknél azt kívántad, hogy bárcsak többen olvasták volna
Gabriella Eld második könyvéről Dorkával olyan jó beszélgetős bejegyzést csináltunk, annak örültem volna, ha többen néztek meg, de teljesen érthető, mivel egy második részről van szó. Fogunk még ilyet csinálni, mert nagyon élveztük a közös munkát!

Könyves felfedezés (könyves oldalak, könyves boltok, stb.), amiknek a legjobban örültél, hogy ráleltél
Felfedeztem magamnak, hogy az Agave és a Fumax könyvei mind fizikai minőségben, mind szerkesztésileg, mind tartalmilag nagyon minőségiek. Szeretném ezentúl úgy támogatni ezt a két kiadót, hogy csak a webshopjukból szándékozom vásárolni. De onnan valószínű elég sokat. Már szerintem év elején is.

Egy olyan kihívás, amit kitűztél magad elé az év elején (olvasási kihívás, vagy célok), és teljesítetted
Egy célt tűztem ki magam elé olvasás terén, azt is elbuktam, nem olvastam annyit, amit Goodreadsen januárban bejelöltem. Szoktam molyos kihívásokon indulni, de nem veszem őket annyira véresen komolyan, idén azonban nem is indultam ilyen egész éves kihívásokon. Egyedül azt említeném meg, amelyikben 17 számomra új szerzőtől kellett olvasni könyvet, amit lazán teljesítettem is.

Elégedett vagyok a blog elmúlt egy évével kapcsolatban. Az „Ezeket fogom olvasni” rovatot valószínűleg megszűntetem, mivel kevéssé szokott változni a hónap végi állapothoz képest. Ha kihívásokhoz csinálok TBR-t, arról lesz külön, de nem lesz hónap eleji bejegyzés róla, csak a hónap végén, hogy végül is mit sikerült. A borítószemle rovatot szeretném jövőre rendszeresebben hozni, van még rengeteg kiadó, akinek a könyvei között érdemes szétnézni. Számíthattok több játékra is 2018-ban, vannak terveim a jövőre nézve. A blog kinézete az elmúlt egy évben semmit nem változott, pedig keresgettem jó sablonokat, de nem találtam olyat, amire azt mondtam volna, hogy nah igen, ez én vagyok! Erről még nem tettem le, talán az idei évben változtatni fogok. Az olvasásnak és a blognak köszönhetően rengeteg emberrel ismerkedtem meg, többükkel napi kapcsolatba is kerültem, ezt nem cserélném el a világon semmiért sem! Mindemellett köszönöm a recenziós példányokat az Athenaeum kiadónak és a Galaktikának, bízom benne, hogy a jövőben is kapcsolatban leszünk, és talán más kiadókkal is ki tudok alakítani kapcsolatot.
Kitekintés:
Mondj egy könyvet, amit 2017-ben nem olvastál el, de 2018-ban első dolgot lesz azzal kezdeni!
Az évet a Klasszikus olvasási kihívás jegyében kezdem, ITT olvashattok azokról a könyvekről, amiket olvasni tervezek.

Melyik könyvet várod legjobban 2018-ban (nem debütáló)?
Ikercsavar Krónikák befejező részét. Már nagyon. Szeretnék év elején konkrét dátumot hallani. Ami mondjuk január 2.

2018-ban debütáló, amit a legjobban vársz?
Nem tudom, kik fognak debütálni 2018-ban. Ha van ajánlásotok számomra, szívesen fogadom!

Melyik sorozatot várod a legjobban idén (lehet nyitó-vagy zárókötet, illetve folytatás is)?
Nagyon várom A megtört föld és az Isteni városok befejezésének megjelenését, valamint a második részeket, hogy olvassam. Ezeken kívül nagyon várom már a Lőpormágus-trilógia befejező részének olvasását.


Mondj egy dolgot, amit szeretnél megvalósítani ebben az évben blogos/könyves életedben.
Nem különösebben szeretnék semmi célt kitűzni a blog életében. Szeretném ugyanúgy folytatni, ahogy idén, próbálok újításokat is bevezetni, ötleteim vannak, a megvalósítás lesz a cél. Könyves célom annyi van, hogy minél több saját könyvet olvassak, és legalább 50 könyvet olvassak el jövőre is.

Van olyan könyv, ami idén fog megjelenni, de Te már olvastad és mindenkinek meleg szívvel ajánlasz?
Nem vagyok még olyan helyzetben, hogy előre kapjak könyveket, illetve angolul sem olvastam olyan könyvet, ami nem jelent meg itthon. Jodi Taylor könyve volt, az Egyik átkozott dolog a másik után, ami legutóbb megjelent és én megkaptam megjelenés után egyből, amit viszont tényleg tudok ajánlani.

Gratulálok! Eljutottál a végére! Szeretnék mindenkinek Boldog és Sikerekben Gazdag Új Évet kívánni! Találkozunk idén is, remélem, legalább annyiszor, mint 2017-ben! Nektek hogy telt a tavalyi év?

4 megjegyzés: