2017. május 11., csütörtök

Rain Arlender: Az élet esszenciája

„Természetkedvelő munkatársat keresünk. Magánytűrés kötelező, nagy láb előny.”
Egy ilyen álláshirdetést olvasva jobb, ha az ember menekül.

Kedvenc idézetek:
„– Szeretem látni – suttogta végül.
– Engem? – hökkent meg a férfi a váratlan vallomástól.
– Nem – nevetett Aurora. – Az árut. Amit megveszek. De magával sincs baj – tette hozzá némi töprengés után, mert úgy érezte, talán megbántotta a férfit.”
„(Aki azt hiszi, hogy a falusi kakas hajnalban kukorékol, azt ezen a ponton felvilágosítanám, hogy téved. A falusi kakas, az egész nap kukorékol, némelyek még éjjel is, és szarnak a népmesékre, mert sose olvastak egyet se.)”
Kedvenc karakterek: Mindenki!!! Kivéve Marion.
Borító: Az első fejezet után már értelmet nyer, nem is gondolnád, milyen szerepet játszhat egy könyvben a gumicsizma
Végkifejlet: hát én kissé túl morbidnak tartom, de ízlések és pofonok
Moly.hu, Kiadó: Syllabux, 2016, 222 oldal
A Könyvvadászok blogon találkoztam először ezzel a könyvvel, miután Levandra és Sol voltak olyan kedvesek és teljesítettek egy book tag kihívásomat, ahol ezt a könyvet is megjelölték. Már akkor instant várólistás lett a könyv, de most, hogy egy kihívás miatt családregényt kellett olvasnom, nem volt kérdés, hogy emellett döntök, és milyen jól tettem. Már előjáróban azt mondhatom, hogy kedvencet avattam, bátran kijelentem, hogy az idei év top kedvencei között lesz a kötet. Murphy megint közbeszólt, naná, hogy akkor nem tudok olvasni, mikor nagyon akarok… Elolvastam a felét, erre három napig várhattam a másik felére. Mennyire megérte a várakozás!
A könyv egy skót whiskey lepárló családi vállalkozás történetét mutatja be generációkon keresztül. Piszkos kis titkok és családi pletykák kereszttüzében kísérjük végig szereplőink életét, pártalálását, gyerekeik születését, azok pártalálását, gyerekeik születését és így tovább. Minden évben van egy verseny, ahol díjazzák az év whiskey-ét, és hát egy baleset következtében a Rettrey család megnyeri a versenyt. Ennek következtében kerül Aurora a családhoz, aki még nem is sejti milyen munkát vállalt, és hogy nem csak munkát talál itt, hanem egy új élet nyílik meg előtte. Egy másik szereplőnk Marion, aki szerelmi bánattól vezérelve érkezik Skóciába. Biztos vagyok benne, hogy mikor elutazott, nem is gondolta volna, hogy még visszatér és egy családi vállalkozásban köt ki.
Magáról az alaptörténetről nem is kell többet tudni. A könyv összesen 222 oldal, mégis szívem szerint, ha nem tudnám biztosra, hogy ez illegális, mondatonként írnám ki a molyra az egész könyvet, annyira mindenkinek el kell olvasnia! Imádtam! Hangosan nevettem olvasás közben. Sőt! Most, hogy kiírtam egy pár (khm 17…) idézetet a könyvből, ismét nevettem. Az egész könyv annyira beteg, de a jó értelemben véve. Vicces, ironikus, szarkasztikus és rendkívül valóságos, bár kissé morbid. A cím megértésére egész a 31. oldalig kellett várni, de akkor aztán hatalmasat koppan! A 27. oldalon kezdődik és a 31. oldalon derül fény az igazságra. Ezt a pár oldalt szeretem a leginkább a könyvben. A történet ugrál az időben, éppen attól függően éppen kinek a történetét ismerhetjük meg, de ez egyáltalán nem zavaró, sőt, nekem logikus is volt. Az egész könyv arról szól, hogy szereplőink hogy élik meg a mindennapjaikat, milyen akadályokon kell túllendülniük, milyen boldog pillanatokat élnek meg. Kicsit mindenki különböző és ez sok érdekes szituációkat képes szül.
Kicsit sajnálom, hogy néhány részletet, amire én nagyon kíváncsi lennék, nem fejtett ki az író, mint az egyik pár egymásra találásának történetét. Nem sokkal találkozásuk után már az esküvőjükön voltunk és én nagyon szerettem volna olvasni kettejük szerencsétlenkedését, mert biztos vagyok benne, hogy a randizás sem volt épp zökkenőmentes! Nagyon sok könyvnek az a betegsége, hogy tele van töltelékkel, amit simán ki lehetne gyomlálni, ennél pedig nagyon vágytam a töltelékre!
Azt imádom leginkább ebben a könyvben, hogy az igazat tálalja és leönti egy jó adat iróniával és szarkazmussal. Az életet írja le. Minden egyes történés simán megtörténik a valóságban, és sokszor te is ezeket gondolnád, csak nem mered még talán magadnak sem bevallani. Annyira gyönyörűen le van írni, hogy az öregasszonyok milyen szerepet töltenek be egy tömbház életében, imádtam azt a részt! Meg volt egy rész, ahol ki volt fejtve, hogy Marion mennyire jól csinálja a munkáját, mert mindent elintéz! Szólnak neki, hogy valami gond van, megnézi, és szól Adamnak. Megint felmerül valami probléma és ugyanez történik. És nem Adam a király, hanem Marion! És igazából szerintem nincs olyan munkahely, ahol ne ezt élné át sokszor az ember. Mindez úgy volt körítve, hogy vicces volt! Meg az anyós-meny viszony! Nekem még nem volt szerencsém tapasztalni, de úgy van leírva, hogy az anyós csak tanítási jelleggel szól bele abba, hogy a menye mit hogy csinál, mert hát szegény nem tehet róla, hogy nem tudja, hogy kell. Most érzem csak igazán, hogy mennyire nem tudom átadni, hogy miért kéne elolvasni ezt a könyvet, mert ezt nem lehet leírni, ezt meg kell tapasztalni.
Külön plusz pont a 169. oldalon található kis írói cameoért! Az író engedett a szerkesztői nyomásnak, és ennek hangot is adott! Az író az egész könyv alatt megjegyzéseket tesz, megmagyarázza a dolgokat, de egyszer sem volt az az érzésem, hogy ez sok vagy felesleges lett volna, hanem pont a stílus szükséges része, ettől volt olyan igazán életszerű és valóságos az egész. Imádtam! (Hányszor lehet büntetlenül leírni, hogy imádtam?)
Egy kis negatívumról is szót kell ejtenem, mert hát szokásom és a szokásokat nehezen hagyja el az ember. Volt egy olyan rész a könyvben, hogy a feleség hazudott a férjének. Úgy volt beállítva, hogy ez a férj érdeke. Én semmilyen formában nem vagyok a hazugságok híve. Tudom, hogy vannak kegyes hazugságok, de egy házasság nem alapulhat ilyen dolgokra. Szerintem nagyon fontos, hogy meg tudjuk beszélni a párunkkal a felmerülő problémákat és együtt közös megoldást találjunk, ne csak magamat helyezzem a középpontba és minden úgy legyen, ahogy én akarom, mert ez nagyon káros hosszú távon. A másik dolog az konkrétan a könyv vége, nekem kicsit sok volt, de megértem, hogy miért így alakult, ahogy. Valamint Marion karakterét sajnos nem szerettem, sajnálom, hogy pont ő volt a magyar, de annyira egy önző spiné volt már az elejétől fogva, és az is maradt a végéig, mégis úgy volt beállítva, hogy ő mennyire szorgos, és mindenki mennyire nagyon szereti. Nem értettem ezt az imádatot. És még meg szeretném jegyezni, hogy a hátlapon és a molyos fülszövegben lévő ajánlásban van egy elírás, amire szerintem oda lehetett volna figyelni, mert P. G. Wodehouse-t sikerült P. J. Wodehouse-ként leírni.
Azt hiszem ebben a bejegyzésben többször hangzott el az imádtam szó, mint hogy ildomos lenne, de nem lehet máshogy kifejezni az érzéseimet. Annyira tetszett, hogy olvasás után meg akarom venni a könyvet. Ilyen még sosem történt velem. Könyvtári példányt olvastam, és úgy fájt a szívem, mikor ki kellett venni belőle a jelölő cetlijeimet. Ha még nem olvastad, akkor menj el a könyvtárba és vedd ki, meglátod igazam volt!
Nálam ez a könyv 5/5.


Forrás:
Whiskey
Gumicsizma
Lepárló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése