2017. május 12., péntek

Felelj, ha mersz Book Tag


Sziasztok!
Ma egy újabb book taggel érkeztem! Már majdnem egy hónapja nem csináltam egyet sem, ha az asszociációs kihívást nem vesszük. Ez így nem mehet tovább, úgyhogy kerestem is egy érdekeset, remélem tetszeni fog nektek is. Az eredeti videót sehol sem találtam meg, úgyhogy azt a videót linkelem be IDE, ahol találkoztam a kérdésekkel. A csajszi kicsit gyorsan beszél, de azért jó videókat csinál. Angolul az a neve, hogy I dare you, amit én Felelj, ha mersz-nek neveztem el! Ez a kifejezés valami olyasmit takar, hogy „úgysem mered”, hogy kételkedem abban, hogy megmered tenni. Bár nem biztos, hogy találó, de nem jutott jobb eszembe. Ne aggódjatok, a kérdések teljes mértékben megválaszolhatók. Ha esetleg találkoztatok vele magyarul, akkor szóljatok, de addig is a kérdéseket a saját fordításaim alapján közlöm. Ez a kis szösszenet 19 kérdésből áll, és van három szabály, amit be kell tartani:
Légy őszinte!
Válaszolj minden kérdésre!
Hívj ki legalább 4 embert!
Most, hogy már ismerjük a szabályokat, jöhetnek a kérdések:
1. Melyik könyv van a polcodon a legrégebb óta?
Eric Knight: Lassie hazatér. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ez a könyvem van meg legrégebb óta, de ha nem ez, akkor nem tudom mi. Úgy emlékszem elsős koromban is kaptam ajándékkönyvet, de nem tudom mi lehetett az, és költözésnél sem találtam meg. Mindenesetre ez is elég régi, lassan 20 éve velem van, és azt hiszem, még azóta sem olvastam el. Talán itt lenne az ideje! Mindenesetre büszke vagyok rá, hogy okos gyerek voltam!

2. Mit olvasol jelenleg, mit olvastál ez előtt és mit fogsz ez után?
Jelenleg Kerstin Gier: Az álmok második könyvét olvasom, kb. a felénél tartok, eddig hozza azt, amit vártam tőle. Ezelőtt Rain Arlender: Az élet esszenciáját olvastam, melyről tegnap raktam ki értékelést, ITT eléritek, ha kíváncsiak vagytok rá, mindenkinek ajánlom, én nagyon jól szórakoztam rajta! A következő pedig minden bizonnyal Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája lesz, melyet a Mini könyvklub keretében fogok olvasni, a klubról ITT olvashattok, május végéig, ha elolvassátok a könyvet, még jelentkezni tudtok!
3. Melyik az a könyv, amit mindenki szeret, de te utálsz?
Ez egy nagyon jó kérdés. Ha nem is mindenki, de elég sokan szeretik Veronica Roth: A hűséges és Suzanne Collins: A kiválasztott című regényeit, hát én nagyon nem voltam velük kibékülve. Legszívesebben falhoz vágtam volna mindkettőt.
4. Melyik az a könyv, amit folyamatosan mondogatsz magadnak, hogy elolvasod, de valószínűleg nem fogod?
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura… már két könyvön pedig túl vagyok! Nem hiszem, hogy valaha is be fogom fejezni. Annyi könyv van a polcomon, ami olvasásra vár! A munkatársam a héten mondta, hogy elkezdi újraolvasni, mert kell valami szórakoztató könyv neki, és milyen ciki lesz, ha ő előbb elolvassa, mint én, pedig már két éve elkezdtem. Hát igen :D Ciki lesz, de ez van :D Amúgy neki azért kell „könnyebb” olvasmány, mert úgy döntött, hogy elolvassa a Nagy könyveket, ami miatt respect!
5. Melyik az a könyv, amit nyugdíjas korodra is megőrzöl?
Hát ide újra ellőhetném A Gyűrűk Urát, mert még akkor is olvasatlan lesz, de inkább mást választok. Ha az összes könyvemet nem mondhatom, mert gondolom, a kérdés nem erre megy ki, akkor Bessenyei Gábor: A jövő harcosai lenne az, mert olyan dedikálást kaptam bele, ami még senkinek nincs!
6. El szoktad olvasni az utolsó oldalt előbb vagy kivárod a könyv végét?
Nem, soha. Mindig kivárom a könyv végét. Nem tudom, hogy mások miért csinálják ezt. Én, ha tudom, hogy mi a vége, akkor már nem is érdekel annyira a könyv. Persze, csak ha nem újraolvasás, vagy film után olvasom, mert akkor így is, úgy is tudom, mi lesz.
7. Köszönetnyilvánítás: papír- és tintapazarlás vagy érdekesség?
Mindig elolvasom, szeretem tudni, hogy az író kiket tartott fontosnak megemlíteni, és kikről milyen szóhasználattal emlékezik meg, mert abból sok mindenre lehet következtetni! Mármint azok mellett, akik egyértelműek, mint szerkesztő, ügynök, anya-apa-férj-feleség-gyerek. Némelyik egyébként igen humoros, persze vannak uncsik is. Nálam akkor lesz egy könyv olvasott, ha már azt is elolvastam.
8. Melyik karakterrel cserélnél szívesen helyet?
Ez is egy baromi jó kérdés. Mert igazából nagyrészt fantasykat olvasok, melyekben általában sok a harc, a vérengzés, a gyász, de a győzelem és a katartikus érzelmek is. A világ tele van veszéllyel, elég nehéz egy karaktert kiválasztani, mikor tudom, hogy milyen dolgok várnak rá. Úgyhogy azt hiszem, kislányosra veszem a figurát és Hollyt mondom, Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra című regényéből. Itt legalább nincsenek démonok vagy egyéb ronda lények, csak a családja nem teljesen százas. De azért a mágia hiányozni fog. Nyuszi vagyok. 
9. Van olyan könyv, ami valami különlegesre emlékeztet az életedben? (Hely, idő, személy?)
Maria Kowalewska: Én vagyok a kicsi! Legidősebb nővéremtől kaptam az egyik születésnapomra, még mikor én voltam a kicsi. Bár mindig is én maradok, mind a magasságom miatt, mind amiatt, hogy én vagyok a legfiatalabb a négy testvérem mellett. Mindig ő fog erről eszembe jutni. (És szerintem ezt is megőrzöm nyugdíjas koromig, már ha leszek még nyugdíja
10. Mondj egy könyvet, amit érdekes módon szereztél meg!
John Steinbeck: Édentől keletre. A világirodalom remekei sorozat része. Egyszerűen lenyúltam a családi könyvtárból és nem vittem vissza. Most már nem is fogom, anyum elköltözik, és úgyse viszi a könyvek nagy részét. Ez se fog neki hiányozni. Remélem.
11. Adtál már valaha könyvet valami egyedi okból egy különleges személynek?
Nem emlékszem ilyenre, de remélem, sor kerül rá a jövőben.
12. Melyik könyv volt veled a legtöbb helyen?
Mark Twain: Ádám és Éva naplója. Lakott velem már Ajkán, Győrben két helyen és most Székesfehérváron ékesíti a polcom.
13. Van olyan kötelező olvasmány, amit középiskolában nem szerettél, de pár évre rá kiderült, hogy nem is olyan rossz?
Nem olvastam iskola után a kötelezőket, így erről nem tudok nyilatkozni. Gárdonyi Gézától az Egri csillagokat szerettem gyerekként, szerintem most is bejönne. De mondjuk Szabó Magda: Az ajtó című műve nagyon nem lett a szívem csücske, lehet, most felnőtt fejjel jobban érteném.
14. Használt vagy új könyvek?
Új! Ha tehetem, új könyveket veszek. Ezt egyfajta presztízsként élem meg. Viszont ha van olyan sorozat, amit csak használtan tudok megszerezni, mert már nem adják ki, vagy olyan régi, akkor simán megveszem úgy is.
15. Olvastál valaha Dan Brown könyvet?
Nem tudom, hogy ez miért fontos, de nem. Kellett volna?
16. Megtörtént már veled, hogy a filmadaptáció jobban tetszett, mint a könyv maga?
Igen. Anne Rice: Interjú a vámpírral. Nagyon nyögvenyelősen sikerült túlvergődnöm rajta, pedig a filmet kifejezetten szerettem. Előbb láttam amúgy a filmet, és évekkel később olvastam csak a könyvet, lehet fordított esetben szerencsésebb lett volna. De az is lehet, hogy akkor a film se tetszett volna. Ezt már sosem tudjuk meg.
17. Volt már veled valaha, hogy éhes lettél olvasás közben? Szakácskönyv is számít!
Pont tegnap! Az álmok második könyvében volt szó kajákról és olyan éhes lettem tőle :D :D :D de már este volt, így nem ettem!
18. Ki az a személy, akinek a könyvajánlásait mindig megfogadod?
A sajátomat. Sok könyves ajánlást nézek és olvasok, de igazából úgyis csak azokat nézem meg, amik amúgy is érdekelnek, így eleve tőlem indul ki a dolog.
19. Van olyan könyv a komfortzónádon, kedvenc műfajodon kívül, amit végül imádtál?
Említhetem még egyszer Az élet esszenciáját?? Mert tényleg annyira jó! De hogy ne ismételjem önmagam, mondok egy másikat: Pierre La Mure: Moulin Rouge. Ez azért elég messze áll mind a fantasy, mind az ifjúsági zsánertől, amiben úszkálni szoktam. Ráadásul át is lettem verve, mert végig azt vártam, hogy mikor jön már az a rész, ami a musicalbe volt. De miután ezen túllendültem, mert rájöttem, hogy ez nem arról szól, elkezdtem nagyon megszeretni.
És, hogy az utolsó szabálynak is eleget tegyek, szeretném kihívni a következő embereket:
Dorka, az Anya olvas blogról 
Gothic, a Goodbye Agony blogról
Bibi, a Bibibuchlove blogról / csatornáról
Dóri, a Phoenix – Sekai blogról

Természetesen nem erőszak a disznótor, így csak akkor kezdjetek bele, ha van kedvetek, viszont, szívesen olvasnám/látnám a válaszaitokat csajok! Ha megtetszettek a kérdések, vigyétek nyugodtan! Amúgy találtam megint karakter kihuzigálós tag-et is, úgyhogy hamarosan azzal is érkezem!

2 megjegyzés:

  1. Ez sem egy rövid tag, de elfogadom a kihívást :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki, nagyon szépen köszönöm! :D :D szerintem tök jók a kérdések :D Időd, mint a tenger! :D

      Törlés