2017. május 16., kedd

Kerstin Gier: Az álmok második könyve (Silber-trilógia 2.)


Liv meg van rökönyödve: Secrecy ismeri a legféltettebb titkait! De hogyan tudhatta meg? És mit rejteget előle Henry? Vajon miféle sötét alak garázdálkodik éjjelente az álomvilág végtelen folyosóin? És miért kezdett el Liv húga, Mia hirtelen alva járni?

Kedvenc idézetek:
„– Olyan rózsás és friss az arcotok, mint két svájci alpesi lánynak.
– Azok fagyási sérülések – felelte Mia.”
„De egyúttal az is kiderül belőle, milyen sokoldalú ez az álomügy. Alapjában véve soha nem tudhatjuk, hogy tényleg ébren vagyunk-e. Talán nem is vagyunk igaziak, csak valamelyik álomban létezünk.”
„Logikus magyarázatot erre az álomügyre azonban én sem tudtam adni. Az egyszerűség kedvéért az „abszolút logikus magyarázattal bíró, pszichológiai-természettudományos jelenségek” kategóriájába soroltam, „amelyeket sajnos a tudomány mai állása szerint még nem lehet tökéletesen megmagyarázni”.”
Kedvenc karakterek: Liv, Grayson, Henry, Mia.
Borító: Nekem nagyon nem tetszik ez a szín, az első rész sem volt a kedvencem, kicsit dedós benyomást kelt. Utólag látom rajta az utalásokat, de nem az én világom.
Végkifejlet: nem igazán függővéges, kissé kiszámítható. Reméltem, hogy másképp alakul. Talán a harmadik részben.
Moly.hu, Kiadó: Könyvmolyképző, 2016, 340 oldal
Egy kihívás miatt vettem kézbe ezt a könyvet, ugyanis a molyon futó „olvassunk minden hónapban ifjúsági regényt” kihívásra ezt választotta nekem a kihívás gazda. Olvastam az első részt tavaly, és kifejezetten tetszett, biztos voltam benne, hogy folytatom a sorozatot, így viszont előrébb jött a TBR listámon. Kivettem a könyvtárból és pár nap alatt ki is végeztem. Ez alatt a pár nap alatt elég sok helyre magammal vittem, voltunk Győrben a Duna-parton, Dunaújvárosban és persze Székesfehérváron. Mivel egy sorozat második részéről van szó, ezért az értékelés esetleg spoilereket tartalmazhat az első kötetre vonatkozólag. Kérlek, csak azután olvasd el, ha már az első kötettel végeztél!
Történetünk nem sokkal az első rész után játszódik, Liv és Henry jól kijönnek egymással, Grayson befejezte az álomjárást, Jasper külföldön van, így vele egész kötet alatt nem is találkozunk, Arthur és Anabel pedig közutálatnak örvend, mármint álomjáró körökben, ami teljesen érthető. A családi élet folytatódik tovább, megismerjük Ernest anyját, aki nem szívleli a Silber családot, és ennek hangot is ad, az érzés igazából kölcsönös, egyik fél sem igyekszik túlságosan a másik fél kegyeibe férkőzni, kivéve Liv és Mia anyját. A suliban sem áll meg az élet, Secrecy folyamatosan pletykálkodik a blogján, erről megtudunk pár érdekes információt a kötet végére, de hogy ki lehet ő, az majd csak a harmadik részben derül ki, ezt ígérte az írónő a könyv végén. Időközben Mia alvajárásba kezd, ami kissé aggasztó, mert elég veszélyes helyzetekbe keveri magát, elég nagy erkölcsi dilemmát okozva ezzel Livnek, hogy beavassa-e a titkos világába, ezzel felborítva a lány álmait vagy megpróbálja másképp megvédeni? Próbálják kideríteni, mi állhat a dolog mögött.
Azt szeretem leginkább ebben a könyvben, hogy nagyon valóságos. Akár velünk is megtörténhet. Nincs benne természetfeletti erővel bíró varázslény, nincsenek szörnyek, nincsenek démonok (vagy legalábbis még nem jött elő), hanem egyszerű emberek, akik az álmaik manipulálása révén tesznek szert különleges élményekre. Előfordul, hogy álmaidban erős vagy, a való életben viszont simán lekungfuzik egy lány. Nem attól leszel hős, hogy képes vagy mágiát használni. Nem is igazán van szó hősökről ebben a sorozatban.
A kötet tele van érzelmi hullámvölgyekkel, dilemmákkal és megválaszolni való kérdésekkel. Nagyon tetszik, hogy olyan problémákra világít rá, amik a fiatalokat igazán érinti, mint az első szerelem, a szexualitás, a bizalom, kommunikáció a kapcsolatokban (akár szerelmi, akár másmilyen). Valós és igen fontos problémákra helyezi a hangsúlyt, mindezt olyan szöveg- és eseménykörnyezetbe helyezve, ami érdekes, gördülékeny és fiatalos. Nincs benne túl sok csöpögés, nincs benne szerelmi háromszög, viszont kellő dráma van benne. Olvasás közben mindenféle érzelem megmutatkozott bennem, nevettem, sírtam, örültem, bánatos lettem. Egyedül az izgulás marad ki. Ebből a szempontból az első kötet jobb volt, mert annak a vége, a kriptás jelenetek tényleg izgalmasak voltak.
Minden fontosabb szereplőt meg tudtam kedvelni, mindegyikükben található olyan tulajdonság, ami egyedivé teszi őket. Nagyon szeretem Liv és Grayson kapcsolatát, igazán jó barátság alakul ki köztük, nem szeretném, ha az írónő ezt elrontaná egy szerelmi szállal, attól eléggé kiakadnék. Liv egy nagyon szimpatikus tinilány, imádom a csípős nyelvét, használhatná többet és lehetne egy kicsit bátrabb. Amit még nagyon bírok a könyvben, az a lábjegyzetek. Azok is hozzájárulnak ahhoz a valóságos érzéshez, amit az egész kötet áraszt magából. Azon viszont elgondolkodtam, a függeléket olvasva, hogy ha a hozzánk közel álló személyek ajtói a mienk mellett van, mi van azokkal, akik a közelállóink közelállói? Mert aki nekem barátom, az nem jelenti azt, hogy az ő barátja az én barátom. Viszont akkor az ő ajtaja közelében kellene lennie a barátja ajtajának. De ott az én barátaim/családom ajtói vannak. Mert ugye a folyosó egy és ugyanaz mindenkinek. Szóval ez egy kicsit katyvasz nekem.
Amit még nagyon szeretek, hogy a valóság és az álomvilág megítélése. Hogy valaki inkább szeret az álomvilágban élni, mert azt úgy alakíthatja, ahogy szeretné, mások inkább elhatárolódnak tőle, mert nem tudják, milyen veszélyeket rejt. Grayson nem érti, hogy Henry és Liv miért nem a való világban élik ki magukat, miért az álmaikban találkoznak? Henry pedig úgy véli, hogy mivel ők tudatosan álmodnak, ezért az is ugyanolyan valóság. Szerintem ez egy tök érdekes téma és tök érdekes meglátásokat lehetne ebből kihozni. És akkor még nem is beszéltünk az álom az álomban jelenségről. Mi van, ha a valóság nem is valóság, hanem álmodunk, csak nem tudunk róla? Mi van, ha mi nem is létezünk, csak valaki más fantáziájának szülöttei vagyunk? Filozófiai mélységekben lehetne erről külön regényt írni.
Az anyjuk ebben a kötetben sem egy minta anya, bár kevés szerepe van, inkább mondható nővérnek, mint anyának. Ez az egyik, amit kicsit sérelmezek, nem épp olyan példa, amit a tiniknek látniuk kéne. A nagymama karaktere is megérne egy külön misét, nem tudom, mennyire hűen ábrázolja az arisztokrata felsőbb osztályt, de eléggé kellemetlen nőszemély. Nyíltan megmondta a fiának, hogy ő nem akarja, hogy ezzel a nővel együtt legyen, és nem hajlandó Lottienak még a nevét sem megjegyezni, úgy viselkedik vele, mint egy cseléddel.

A másik, amit nehezményezek, az a szexualitás megítélése a könyvben. Mia és Liv az apjuknál töltik a téli szünidőt, mialatt Secrecy újra tevékenykedik, idézem:
„Tíz teljes napig – de kétlem, hogy Henrynek nagyon hiányozna a barátnője. Inkább amolyan plátói kapcsolat van kettőjük között – már hónapok óta együtt járnak, de még mindig nem feküdtek le egymással. Csak csókolóznak meg fogják egymás kezét… hm, nem tudom, mit gondoljak erről…Mivel mindannyian tudjuk, hogy Henry Harper nem épp a visszafogottságáról híres, nyilván Liven múlik a dolog. Vajon prűd? Vagy frigid? Vagy olyan vallási közösség tagja, ahol tilos a szex a házasság előtt? De az is lehet, hogy csak egy kicsit le van maradva szegényke a korosztályától.” (Kerstin Gier: Az álmok második könyve, 41. oldal)
Nem tudom, ti hogy látjátok ezt, de szerintem ez egyáltalán nem az üzenet a szexről, amit a fiataloknak közvetíteni kéne. Liv össze is zavarodik ettől kissé, kicsit rágja is magát ezen, még Henrynek is felveti, hogy talán ő nem elég jó Henrynek ilyen téren. Szerintem attól még egy 16 éves sem lesz prűd, mert pár hónap után nem engedi, hogy ágynak döntsék.
Nekem ez jobban tetszik
A harmadik, amiről meg kell említenem, hogy szerintem nem feltétlen jó dolog, az a problémák felvetése, azok megbeszélése és következményeik. Van egy ilyen rész a könyvben:
„Néhányszor elgondolkodtam már azon, nem kellene-e mélyebbre ásnom, és feltennem Henrynek azokat a kérdéseket, amelyek az elmúlt néhány hónapban eszembe jutottak, de inkább hagytam. A regényekben és filmekben arról a barátnőről, aki mindig mindent pontosan tudni akar, legtöbbször kiderül, hogy egy kontrollmániás némber, akiből hamarosan exbarátnő lesz.” (Kerstin Gier: Az álmok második könyve, 56-57. oldal)
Kérdem én, ha ilyet meglát egy mai 16-17 éves, mennyire lesz kedve a barátjának felvetni, hogy neki nem tetszik, hogy nem árul el magáról semmit? Hogy bántja az, hogy olyan emberek többet látnak az életéből, akik nem állnak ilyen közeli viszonyba vele? Ha azt látja, hogy emiatt kidobhatják? Hogy fogja neki elmondani, ha valami nem tetszik neki, ha valamitől boldogtalan? Ez egy újabb olyan üzenet, amit szerintem nem kéne az ifjúság elé tárni.
Most, hogy a negatívumokat eléggé kifejtettem, azt is el kell mondanom, hogy ennek ellenére nem tartom rossz könyvnek, kifejezetten tetszett, talán még jobban is, mint az első rész. Viszont nem kell tőle intellektuális extázist várni. Egy nyári, könnyed lányregény, ami nincs telepakolva rózsaszín felhőkkel és csillámporral. Van benne megható és szomorú jelenet, viszont a problémák nagy része megoldható lett volna azzal, ha a szereplők kommunikálnak egymással. Kíváncsi leszek a folytatásra, már csak azért is, mert nem tudom, ki lehet Secrecy, remélem valami normális magyarázat lesz rá, és nem lesz olyan érzésem, hogy csak random bedobják a bombát. A szereplők szerethetőek, a cselekmény annyira realisztikus, hogy akár veled is megtörténhet és kifejezetten érdekes módon volt megoldva a „főgonosz” karaktere. Ha azokat a dolgokat leszámítjuk, amiket negatívumként írtam le, akkor nagyon jó kis könyv, a maga műfajában.
Nálam ez a könyv 4/5.


forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése