2018. január 2., kedd

2017 Könyves Díjkiosztó



Sziasztok!
Nincs igazán évzárás anélkül, hogy toplistákat gyártanánk. Úgy gondoltam, hogy minden listát, amit kigondoltam, egy bejegyzésben fogom nektek megmutatni. A kedvenc könyveknél kicsit csalok. Úgy érzem, hogy a rengeteg jobbnál jobb fantasy kötet és az egyéb könyvek, amit olvastam, nem tudnám egy kalap alatt értékelni. Ahhoz nem olvasok elég változatosan, hogy külön műfajonként értékeljek, de a fantasyt és a többit külön veszem. Kezdjük a negatív dolgokkal, aztán folytatjuk a pozitivitás felé az utat! Összesen 60 könyvet olvastam el tavaly, ezekből válogattam. Lássuk, hogy alakult a 2017-es toplista!

Legrosszabb olvasásélményeim
Ehhez előjáróban nincs sok hozzáfűzni valóm, szimplán ők voltak azok, akik nekem a legkevésbé tetszettek tavaly.



3. Lev Grossman: A varázslók
Nem tudtam együtt érezni a főhőssel, nem értettem egyet a tetteivel és a lelki vívódásaival, nem tetszett, de nem is utáltam, olyan semmilyen érzésem volt. Nekem túl letargikus és sötét volt. Ráadásul nem is érdekelt, hogy kivel mi fog történni. Értékelés ITT.
2. P. C. Cast · Kristin Cast: Elárulva
Az első részt kifejezetten szerettem, a világot és a mágiáját is érdekesnek találom. Szerettem Neferet karakterét, jól ki lett találva. Ami miatt kifejezetten megutáltam a végére, az a szerelmi Háremszög. Nem, hogy két, de három férfi közt vacillál főhősünk, ráadásul ez folytatódik a sorozat további részében is. Nope, thank you. Molyos értékelésem ITT.
1. Miranda Kenneally: Kivédhetetlen szerelem
Ez az első, és azóta is egyetlen könyv, amire 1 csillagot adtam. Ha nekem lányom lesz, nem igazán örülnék, ha ennek a könyvnek alapján próbálná meg elgondolni, milyen is a pasizás. Az elején még volt egy szimpatikus lány karakter, aki felküzdötte magát a csapatkapitányi posztig, aztán megjelenik a srác, és egyből kifordul önmagából. Nekem nem tetszett, hogy milyen példát mutat a mai fiataloknak ez a regény. Nem baj, ha nem ő életed szerelme, maradj vele, addig se vagy magányos. Nem baj, ha hazudnak neked, rágódj rajta, ahelyett, hogy rákérdeznél. Tagadd le a szenvedélyed, mert a csapattársaid, akik állítólag tisztelnek, majd jól kinevetnek. Vannak ennél sokkal jobb és értékesebb ifjúsági regények. Értékelés ITT.

Legnagyobb csalódást okozó könyvek
Ezek a könyvek nem jelentik azt, hogy rosszak lennének, csak valamilyen oknál fogva csalódva csuktam be a könyvet.



3. Carrie Fisher: A hercegnő naplója
Itt pont az a helyzet, hogy nem volt rossz könyv, amik le voltak írva benne azok érdekes volt és tetszett, viszont a fülszövegből kiindulva sokkal többre számítottam. Két-három dolog volt kissé túlságosan részletesen kifejtve, de azok, amik igazán érdekesek lehettek volna, abból semmit nem tudtunk meg. Értékelés ITT.
2. Morgan Rhodes: Falling Kingdoms – Királyok harca
2017-es év legjobban várt megjelenése volt számomra ez a könyv, erre akkora pofára esés volt, mint egy ház. Annyival lehetett volna több. Felesleges, klisés megoldások, érthetetlen lépések, értetlen szereplők és miegymás. Nem tartom valószínűnek, hogy folytatni fogom, pedig sokan mondják, hogy a sorozat előrehaladtával jobb lesz. A pénztárcám szűkös, hogy talánra folytassak sorozatot. Értékelés ITT.
1. Darynda Jones: Harmadik sírhant
Annyira csalódást keltő, mikor egy jól megírt karaktert totál szétcsesznek egy rész alatt. Az első két részt szerettem, annak ellenére, hogy paranormális erotikus, amit én nagyon ritkán olvasok, még ritkábban kedvelek. A második részt konkrétan kedvencnek jelöltem, erre jön a harmadik, és olyan csalódottan tettem le. A humor teljesen erőltetetté vált, konkrétan megmagyarázza a vicceket. Másrészt pedig kis túlzással 2 oldalanként ismételgeti önmagát, és ettől falra tudok mászni. Értékelés ITT.

Leggyönyörűbb borítók, amiket megszereztem
Itt nagyon nehéz volt döntenem. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb könyveket sikerült idén beszereznem. Remélem, jövőre is ilyen sok szép, és nem mellesleg jó könyvet is fogok beszerezni! A harmadik részen kívül a másik kettőt még nem olvastam, de tudjátok, hogy ami késik, nem múlik!



Legjobban várt 2018-as megjelenések
Itt szűkítéseket tettem magamnak. Csak olyan könyveket vettem alapul, amik első részek vagy egyedülálló kötetek, ha pedig sorozat, akkor csak akkor került fel, ha a már megjelent részeket olvastam. Ezért hiányolhattok esetleg könyveket. Valamint olyan könyvek, hírek sem kerültek fel, amiről nincs semmi igazán konkrét, csak ígéretek.
3. Katherine Arden: The Bear and the Nightingale
Az Alexandra kiadó tette közzé, hogy 2018 év elején kihozzák, aminek nagyon örülök, mióta megláttam a könyvet, azóta érdekel. Remélem, meghagyják ezt a borítót, mert a három közül ez a legjobb! Ez egy orosz mitológiás fantasy regény, nagyon várom! Az eredeti regényről infók ITT.
2. Főnix Könyvműhely éves fantasy antológiája
Ehhez nincs információnk, viszont már három éve minden évben kapunk egyet, úgyhogy nagyon merem remélni, hogy idén is beszerezhetek egyet a Könyvhéten.
1. Gabriella Eld: Érzések Jordan számára
Igazán pontos infónk erről sincs, viszont azt tudjuk, hogy jön. Én nagyon szeretném már a kezemben tudni, tuti, hogy mindent félre fogok dobni, ha végre megkaparinthatom, mert már nagyon szeretném tudni, mi lesz ebből a végére! Nagy kedvenc volt az első két rész, pedig állítottam neki elvárásokat rendesen. Annyira jó a világfelépítése, a karakterei és a cselekmény, hogy a szerkesztésbeli gondokat is félre tudtam tenni. Ez pedig nálam elég nagy szó.

Legjobb nem fantasy olvasmányaim
Igazából itt nem volt nehéz dolgom, több jó könyvet is olvastam, ami nem fantasy, de ezen a hármon kívül nem sok vetekedetett, hogy bekerüljön a TOP kategóriába.



3. Markus Zusak: A könyvtolvaj
Számomra egy csodálatos élmény volt. Fájdalmas, még úgy is, hogy olvasás közben a narrátor elspoilerezi az történéseket. Így más dolgokra tudsz figyelni. II. Világháborús történet a német köznép szemszögéből, emberségességről, kihívásokról, megélhetésről, ellenállásról és fájdalomról. Értékelés ITT.
2. Charles Dickens: Copperfield Dávid
A könyvtolvaj előtt olvastam nem sokkal. Nagyon megszerettem Dickens stílusát, ebben a hónapban is szeretnék tőle olvasni, sőt idén még több könyvére is szemet vetettem. Dávid karaktere nagyon érdekes, a korleírás nagyon szemléletes, megszerettem az egész világot. Értékelés ITT.
1. Rain Arlender: Az élet esszenciája
Nem hiszem, hogy ezen bárki meglepődött volna, aki egy kis ideje követ akár. Rengeteget beszéltem róla, nem véletlen, nagy élmény volt számomra, mind ez a kötet, mind az író másik könyve. Nagyon örülnék neki, ha idén újra olvashatnék tőle! Értékelés ITT.

Legjobb fantasy olvasmányaim
Itt olyan nehéz dolgom volt viszont, hogy ki is bővítettem a három helyezést ötre. És még így is sokat vacilláltam! Fáj a szívem pár könyvért, amit kihagytam, de muszáj volt gátat szabni magamnak. Tényleg borzasztóan jó évet tudhatok magam mögött, lehet, hogy klisésen hangzik, de jobbnál jobb könyvek kerültek hozzám. Szerintem eddig ez volt a legjobb olvasó évem. Bízom a folytatásban!



5. V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia
Ahhoz képest, hogy nem sokszor említettem ezt a regényt, mégis nagyszerű élmény volt olvasni. Az első pár fejezet kicsit lassabban indul be, de amint átjutsz azon a bizonyos ponton, már szinte letehetetlen. Nagyon jó a világfelépítése, négy London, négy különböző mágiaszinttel, amik között utazni lehet, már ha a véred alkalmassá tesz ehhez. A folytatást megkaptam karácsonyra, baromi vaskos, alig várom. A trilógia harmadik része pedig a tavaszra várható! Értékelés ITT.
4. Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek
Flintlock fantasy imádatom gyökere. A sorozat két részét is elolvastam 2017-ben, de nem akartam mindkettőt betenni. A történetet imádtam, a mágia nagyon izgalmas, nem is tudom, mi lennék szívesen ebben a világban. De valószínű lőpormágus. Tamás karaktere ellentmondásossága ellenére tiszteletreméltó. Bár az ellentmondásossága inkább a második részben figyelhető meg. A háború izgalmas és látványos, az alapkonfliktus nagyon emberi. Alig várom, hogy végre elolvassam a végét! Sajnos olvasatlanul vissza kell vinnem a könyvtárba, mert valaki előjegyezte, mielőtt meghosszabbíthattam volna. Nah majd februárban! Remélem. Értékelés ITT, a második részről ITT.
3. Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Már korábban írtam, hogy mit is imádtam ebben a sorozatban. Az írónő nagyon bátor lépéseket tett az írás folyamán, ami miatt is várom már a befejezést. Erről a regényről és a karaktereiről is elég sokat beszéltem blogos életem első évében, ami nem meglepő, mert nagyon imádtam. Értékelés az első részről ITT, a másodikról beszélgetés ITT.
2. N. K. Jemisin: Az ötödik évszak
A történet mesélése fogott meg legelőször. Szokatlan volt, ennél fogva egyedi. Három szereplő szemszögéből látjuk az eseményeket, ahol az egyik E/2. Nagyon jól állt a regénynek! A világfelépítés itt is nagyszerű és látványosan ábrázolt. Volt több olyan helye is ennek a világnak, ahova nagyon szívesen beköltöznék, ha nem épp világvége lenne. A karakterek személyiségfejlődése nagyon látványos, a történet folyása lassú, de kell is hozzá, nem azért lassú, mert unalmas, hanem mert felvezette ezt a világot. Nagyon nagyra tette a mércét a folytatást illetően. A befejező kötet meg fog jelenni idén, pontos időpont még nincs. Értékelés ITT.
1. Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa
Sokat vacilláltam tényleg az első két helyezett között. Ami a Lépcsők városa felé billentette a mércét, az Shara karaktere. Nagyon szimpatikus női főszereplő, nem rinyál, nem fél bepiszkolni a kezét, kíváncsi és hajtva is ez a kíváncsiság, nagyon következetes, bátor, és nem önmagát helyezi előtérbe. A világ mitológiájának felépítése is nagyszerű, az író honlapján nagyon szép képek vannak a városról és a karakterekről is. A befejező kötet szintén meg fog jelenni idén, remélem már év elején, márciusig jó lenne, mert szeretnék rendelni a kiadótól, és akkor már ezt is megvennék. Értékelés ITT.

Imádtam ezt az évet, imádtam a világokat és szereplőket, amiket megismertem. Sok sorozatomat szeretném folytatni, illetve befejezni, ami miatt az egyik szemem sír, a másik nevet. Az idén leginkább Agave és Fumax regényekre fogom a hangsúlyt helyezni, az év elején biztosan erre számíthattok. Ti milyen könyveket raktatok a toplistátokra?

fejléc forrás

4 megjegyzés:

  1. Fedina Lídia: Virokalipszisét olvastad? Nekem a legek között van. (Igaz, ez sci-fi, akciós, meglepő, lebilincselő.) A Metropolis Media adta ki, tavaly a Zsoldos díjon 2. lett regény kategóriában. A borítója... hát... inkább nem mondok semmit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem olvastam, utána nézek, köszönöm az ajánlást :)

      Törlés
  2. Nekem 2017-ben a kedvencek közé a Jók és Rosszak Iskolája trilógia, Az Ékkő trilógia, A balszerencsés tündérmese sorozat, az Éva, az Apa, randizhatok egy lovaggal? és az Eleven testek került fel. :) De a Gyilkosság az Orient Expresszen is nagyon-nagyon jó volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Jók és Rosszak első részét én is még decemberben olvastam, jövő héten jön róla az értékelés, jó volt, de nem ért fel ezekhez, meg volt, ami nem tetszett benne. Az Apa... nálam 2016 egyik kedvenc könyve volt, szerintem is jó könyv volt. Az Eleven testeket is szerettem, tudtad, hogy érkezik hozzá folytatás angolul? Lehet, hogy már meg is jelent, nem tudom pontosan. A többit nem olvastam :) Jó évet zártál összességében?

      Törlés