2017. december 6., szerda

Top 5 Szerda #45

Egy téma, öt könyv, toplista a Top 5 Wednesday keretében.


Sziasztok!
Eljött a december és majdnem, hogy hóval is köszöntött minket. A minap nagyon gyönyörűen, öklömnyi pelyhekben hullott a hó. A szobából nézve nagyon tetszett, de örültem neki, hogy nem kellett aznap elhagynom a lakást! A mai témánk: „könyves dolgok, amiktől Grinccsé változol”. Olyan dolgokat kell összeszedni, amik bosszantanak egy könyvben. Nem kell véresen komoly témákra gondolni, amik nagyon feldühítenek, csak olyanokra, amik nem tetszenek. A Book Blogger Test első kérdése is ezt a témát boncolgatta, IDE kattintva meg tudjátok nézni. Azt a hármat most hanyagolom, kerítek másik ötöt, amit kivesézhetek! A T5W Goodreads csoport linkjét ITT eléritek. A bejegyzés alján megtaláljátok a többi résztvevő bloggert, amint az övék is kikerül, frissítem a linkekkel, addig a blogjaik linkjét teszem a neveik alá!

Felesleges, túlerőltetett szerelmi háromszög
Nem szeretem a szerelmi háromszögeket. De elviselem, ha nagyon muszáj. Vannak jól megírt szerelmi háromszögek, ami nem abból áll, hogy a lány képtelen két igazán tökéletes srác, vagy épp a jó fiú – rossz fiú párosból választani. Van olyan is, mikor a lány leteszi a voksát valaki mellett és kitart a sorozat végéig, a másik srác pedig próbálja elhódítani. Ez így valóságosabb. Azon viszont nagyon nehezen tudom magam túltenni, ha olvasás közben érzem, hogy csak azért van benne ez a konfliktusforrás, mert az írónak nem volt kedve normális bonyodalmakat levezetni, mert ezt egyszerűbb elővenni. Az első ilyen, ami eszembe jut, az Cassandra Clare: Éjfél kisasszony, szerintem nagyon felesleges volt benne a szerelmi háromszög.

Ágyjelenetek
Első problémám, ha erőltetett és felesleges szex van a könyvben. Igen, rád gondolok Naomi Novik: Rengeteg. Annyira érződött, hogy csak azért van benne a szexjelenet, mert a YA kötelező eleme. Random volt, izzadságszagú és totál értelmetlen. Én éreztem magam cikisen olvasás közben. Szerintem erotikus vonal nélkül is lehet jó egy YA és felnőtt regény. A másik vetülete a szexes résznek az, amikor már túlságosan részletesen van leírva. Nekem erre nincs szükségem. Tarthattok prűdnek, de ha ilyet akarok, akkor előveszek egy erotikus romantikust. Ami konkrétan nagyon megragadt bennem, az N. K. Jemisin: Az ötödik évszak című regényében volt. Nem volt benne sok szexjelenet, de ami volt, abból pornófilmet lehetett volna forgatni. Mindemellett imádtam a könyvet.

Olyan csillogós anyag van a borítón, ami olvasás közben lejön
Azóta is nagyon szomorú vagyok, hogy egy ilyen könyvvel így jártam. Ez Samantha Shannon: A Mímes Rend című regényével fordult elő velem. Dombornyomott a betű rajta, és ilyenkor én úgy szoktam olvasni, hogy bisztergászom a betűket, simizem, miközben olvasom. Egy idő után már csak azt vettem észre, hogy a fele piros a betűkről az ujjaimon van. Ez azért elég bosszantó.

A fülszöveg lelövi a főbb cselekményszálat
Általában fülszöveg ismerete nélkül ugrom bele a történetekbe, mert régen sokszor jártam így és manapság is sok olyan esetről lehet hallani, hogy a fülszöveg elmesélte az egész cselekményt röviden. Ennek témáján már volt egy T5W téma, ahol olyan könyveket kellett ajánlani, aminek fülszöveg ismerete nélkül érdemes nekivágni. Öt kedves bloggertársam segítségemre volt a bejegyzésben, melyet ITT el tudtok érni!

Nem beszélgetnek a szereplők
Ez talán még jobban idegesít, mint a szerelmi háromszög. Arra gondolok, mikor az egész konfliktust meg lehetne oldani az első tíz oldalon, ha két szereplő beszélgetne egymással. Csak hát az túl egyszerű és akkor nem lehetne elhúzni a történetet 500 oldalon keresztül. Hazudoznak, elhallgatják az igazságot, nem beszélik meg a problémákat, nem kommunikálnak a szereplők. Ez nem igazán követendő példa a fiatal olvasóknak. Szerintem ezt nem kéne tovább erőltetni. Inkább arra kéne tanítani a fiatalokat, hogy merjenek egymás elé állni, merjenek beszélgetést kezdeményezni, és vállalják a véleményüket egy vitában. Az utóbbi időben Morgan Rhodes: Királyok harca és Kerstin Gier: Álmok második könyve olvasása közben jött fel bennem emlékezetesen.
A fent linken található gondokkal együtt ez már nyolc! És még így is tudnék még párat mondani! Talán egyszer összeszedem őket egy bejegyzésben egy kicsit később. Titeket mik bosszantanak olvasás közben? Lehet bármilyen bagatell dolog, akár borítóval vagy klisével kapcsolatos! Nézzetek be a többiekhez is!
További résztvevők:
T5W bejegyzések:
Többiek:

5 megjegyzés:

  1. Agree. Truly agree. :D

    Egyetértek és most félek a Királyok harcától, mert ettől az elemtől én is fejelem a falat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azzal nekem sajnos nem csak ez volt a bajom :D Annyira vártam, ez volt az idei év egyik legjobban várt új megjelenése, és nem hozta a várt elvárásokat. Bár ez a könyv eléggé megosztó, úgy vettem észre.

      Törlés
  2. Nagyban bólogattam olvasás közben. Ráadásul az utolsóval nagyon egy rugóra jár az agyunk, arra én is kitértem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy ez nem csak nekem tűnik fel! Reméltem, hogy nem vagyok ezzel egyedül :D Kíváncsi vagyok a te listádra is ^^

      Törlés