2017. december 20., szerda

Top 5 Szerda #47

Egy téma, öt könyv, toplista a Top 5 Wednesday keretében.



Sziasztok!
Ma eltérek az eredeti témától. Ma ugyanis 2017 top 5 legjobb könyvét kéne megmutatnom nektek. Viszont én erre szeretnék külön évzáró-évnyitó bejegyzésekben megemlékezni majd januárban. Először arra gondoltam, hogy megcsinálom a tavalyit, ami ezen a héten volt, de találtam jobbat! Dóri, az M&G bloggerinája, egyben megírta az összes decemberi Top 5 Szerda bejegyzést, és ő is mást tett erre hétre. Engedelmével én is ezt fogom hozni nektek! Ő ezt a témát találta ki: Top 5 könyvmolyos dolog 2017-ben. Ez azért sokkal menőbb, mint a „milyen fiktív könyves ajándékot adnál öt embernek”. Nagyon tetszik, sokkal közelebb ál a téma hozzám is, és az eredeti kiíráshoz is. Köszi Dóri, hogy megengedted! Az ő válaszait IDE kattintva éritek el! A T5W Goodreads csoport linkjét ITT eléritek. A bejegyzés alján megtaláljátok a többi résztvevő bloggert, amint az övék is kikerül, frissítem a linkekkel, addig a blogjaik linkjét teszem a neveik alá!

Elindítottam a blogot!
Életem eddig legjobb döntése volt, hogy január elsején, hosszas hezitálás után végre belevágtam, létrehoztam a blogot, és kitettem az első bejegyzést! Már sokszor eszembe jutott előtte is, talán tavaly nyáron ötlött fel bennem először. Aztán decemberben, miután indultam a Könyvmoly Párbajon, (amit amúgy sikeresen teljesítettem,) komolyabban is foglalkoztatott a téma. Úgy voltam vele, hogy majd írok előre pár bejegyzést, hogy ne legyen üres, és majd egyszerre kiteszem őket, de aztán nem tettem meg. Eljött a január 1., én megfogtam magam és kitettem az első bejegyzést, hogy elindult a blog. Azóta se néztem vissza, milyen stílusú lett, de szerintem már cikinek érezném. Mikor meglátom a statisztikában, hogy valaki megnézte, csak fogom a fejem. Félek újraolvasni! Köszönöm nektek a rengeteg támogatást, a sok pozitív visszajelzést! Majdnem egy évvel ezelőtt álmodni sem mertem volna róla, hogy ott tartom majd most, ahol!

Odamentem beszélgetni egy íróhoz! Nem is egyszer!
Először egy Kildarás rendezvényem mertem megszólítani egy írót, és (szerintem) nagyon jól elbeszélgettünk A. M. Aranth-tal. Nagyon izgultam, de én jól éreztem magam. Utána tombolán is nyertem beszélgetést ugyanezen az eseményen, mégpedig Gregus Gáborral. Nagyon féltem, hogy nem fogok tudni vele miről beszélgetni, mert sajnos nem ismerem a munkásságát, de kifejezetten jól alakult! Itt még nem, de utána a Könyvhéten és egy Író-blogger-olvasó alkalmával volt lehetőségem Gabriella Eld-del is beszélgetni, ami szintén nagy élmény volt számomra. A Könyvhéten még Bessenyei Gáborral is volt szerencsém váltani pár szót, nagyon szimpatikus az életben is, nem csak a könyve lapjain át. Mint ahogy az eddig felsorolt írók mindegyike! A fent említett mindhárom eseményről írtam pár sort: KILDARÁS, ÍBO, KÖNYVHÉT. Ezek után mondhatnám, hogy majd milyen bátran fogok odamenni másokhoz, de az az igazság, hogy még mindig remeg a kezem, ha le kell szólítanom kedvenc könyveim íróit, akikkel még nem beszélgettem.

Dedikáltattam a könyveimet!
Szintén a fenti eseményeken történt, és igazából kapcsolódik is a beszélgetéshez, mert igazából a dedikálásból indult ki a beszélgetés, de attól még erre is külön büszke vagyok. A legjobb az volt, mikor a Főnix Könyvműhelyes novelláskötetemet dedikáltattam, egy csomó író aláírta, az nagy élmény volt. Bessenyei Gábor volt olyan kedves, és látatlanban a nyereményjátékom nyertesének is dedikált egy könyvet. A fenti linkeken ezekről is olvashattok. Dedikáltatni azért úgy érzem, hogy már bátrabban oda merek majd menni a következő könyves eseményen!

Indultam a Mini-Könyvklubban!
A képek Vegazus oldaláról vannak
Már a második körön azóta! Igaz, a következőt kihagyom, kicsit túlvállaltam magam, és kezdem elveszteni a fonalat. Viszont nektek nagyon tudom ajánlani! A következő fordulóról ITT tudtok tájékozódni, és jelentkezni! Volt könyv, amit amúgy is olvasni akartam, de volt olyan, amit a könyvklub nélkül vagy soha, vagy csak évek múlva vettem volna kézbe, és hatalmas élménytől fosztottam volna meg magam. Kincsekre lehet találni, ráadásul a többiek értékeléseit olvasva, olyan dolgokra is ráeszmélhetek, amik nekem eszembe se jutottak volna. Viszont az is nagyon jó érzés, mikor a végén látom a nevemet azok között, akiknek az értékelését a legjobbnak találta a társaság. Innen is köszönöm, mindig nagyon vigyorogtam tőle!

Felfedeztem magamnak a dark és a flintlock fantasyt!
Forrás
Eddig is nagyrészt csak fantasyt olvastam, de idén ez a két műfaj elvitte a pálmát! Külön-külön is nagyon jók, de ha a kettő együtt érvényesül, az maga a katarzis (khm. Lőpormágus trilógia). A flintlock definíciója a moly.hu szerint: „A flintlock – „flintás” – fantasztikum a hagyományos (epikus, hard vagy heroikus) stílusú fantasy egy olyan válfaja, amely a középkorinál fejlettebb, de a jelen valóságnál primitívebb világokban játszódik. Alapvető vonása a tűzfegyverek megléte. Jellemzően a muskétás korszakból merít ihletet, de kiterjeszthető egészen a vadnyugatig. A steampunk vagy poszt-apokaliptikus elemekre épülő fantasyket viszont általában nem szokás ide számítani.” Külön toplistát csinálhatnék neki, még az is lehet, hogy fogok is, mert amúgy annyi jó könyvet olvastam idén, szerencsére, hogy nehéz lesz egyszerű toplistát megcsinálni. Főleg, hogy mivel műfajilag elég különbözőek az idei kedvenceim. Szóval még ez is előfordulhat. Jövőre még több ilyen típusú könyvet szeretnék elolvasni, Mark Lawrence, Anthony Ryan és George R. R. Martin is elől van ezen a várható olvasmányaim listáján!
Nagyon szívesen elolvasnám a ti válaszaitokat is ebben a témában, vagy akár az eredeti témában is! Használjátok a zónát MOLYON, ha van kedvetek, nem csak blogmegosztásokra van fenntartva! Csatlakozzatok hozzánk bátran! Idén már csak egy bejegyzés van, még kirakom lent a többi blogot, viszont jövőre már csak a zóna linkjét fogom megosztani, mert nem mindenki csinálja meg minden héten, ráadásul egyre többen csatlakoznak, aminek nagyon örülök, és így biztos, hogy nem hagyok ki senkit!
További résztvevők:
T5W bejegyzések:
Többiek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése