2017. december 13., szerda

Top 5 Szerda #46

Egy téma, öt könyv, toplista a Top 5 Wednesday keretében.


Sziasztok!
El se hinnétek mennyit agyaltam a mai téma magyar megfogalmazásán, de kiötlöttem! A mai Top 5 szerda központjában: „Karakterek Mikulás Rosszcsont listáján”! Nem feltétlen kell negatív vagy gonosz szereplőre gondolni, elég, ha nem szimpatizálunk vele. Ezt most nehéz volt ötre leszűkíteni! A T5W Goodreads csoport linkjét ITT eléritek. A bejegyzés alján megtaláljátok a többi résztvevő bloggert, amint az övék is kikerül, frissítem a linkekkel, addig a blogjaik linkjét teszem a neveik alá!

Ő egy nagyon friss élmény. Mire kimegy ez a bejegyzés talán már az értékelést is megírom a könyvről. (Hát nem sikerült, bocsi, de molyra írtam értékelést, ITT elolvashatod!) Sophie egy tipikus szőke tündérhercegnő, egy elkényeztetett, hisztis kis tizennégy éves fruska. Nagyon nem bírtam. Annyira el volt szállva önmagától. Gátlástalanul kihasznál bárkit a céljai elérése érdekében, tekintet nélkül annak érzéseire. Nagyon szélsőségesre volt megírva a karaktere, valahogy az egész mű olyan sarkos. Nem tudtam eldönteni sokszor, hogy komolyan gondolja magát, vagy görbe tükröt állít a tündérmeséknek. Mindenesetre Sophiet többször is szívlapáttal kergettem volna meg, hogy térjen már észhez. Virgácsot neki és bűzbombát!

Ő egy igazán kegyetlen karakter, egy útonálló, aki a saját anyját eladná, hogy ő legyen a következő komizár, vagyis Venda vezetője. Kihalásos alapon szerezhető meg a cím, meg kell ölnöd az előzőt, hogy te legyél a következő. El bírjátok képzelni, milyen vezetők ültek egy asztalnál, ugye? Azért nem a jelenlegi Komizárt mondom, mert Malichot sokkal rosszabb embernek tartom. Erőszakos, kihasználja a testi fölényét a gyengébbekkel szemben, nem riad vissza a megerőszakolástól sem. Mindenképp utálatos egy ember, nem érdemel Mikulás csomagot.


Nem szerettem Emmát. Nem tartom jó főszereplőnek. Önző, meggondolatlan, hazudik, elhallgatja az igazságot, nem bízik abban, hogy parabataiként mellé szegődött társa elbírna egy akkora lelki terhet, mint ő. A könyvben is megy a felesleges feszültségkeltés és a „nem kommunikálás”, ami manapság nagyon népszerű konfliktusforrás. Nem hiszem, hogy Emmának ezt az utat kellett volna választania, hogy inkább magában tartja a fontos információkat, és hazugsággal próbálja megoldani a helyzetet. Ezért mindenképpen jár a bünti.

Margo Roth Spiegelman – John Green: Papírvárosok
Búcsúszó nélkül elmegy otthonról. És már nem először. Nem szól a szüleinek, egyszer csak lelép. Számomra nem derült ki a történetből, hogy mi motiválta először szökésre, de ne csodálkozzon, ha a szülei a hatodik alkalommal berágnak rá. Ez róluk sem tükröz jó képet. Én őt egy önző személyiségnek látom, aki nem gondol bele abba, hogy milyen hatással vannak a kicsapongásai a körülötte lévők életére. Margo nem szerette azt az illúziót, ami kialakult róla, viszont ezt is csak saját magának köszönhette, mivel ő teremtette. Semmiképp sem raknám a jók listájára.

Mondhatnám akár a Csontszüretet is, de a második részben mutatja ki igazán a foga fehérjét. Legszívesebben a saját botjával ütném, amíg el nem tűnik a színről. Nagyon negatív lett róla a véleményem. Kíváncsi leszek, hogy a folytatásban hogyan alakul a sorsa, a szerepe és kettőnk kapcsolata. Nem egy kellemes jellem amúgy sem. El van szállva magától, azt hiszi, hogy ő a kiskirály. Bár egy bűnszövetkezet feje, úgyhogy azért joggal hiheti. Ami nekem nem tetszett benne az az, hogy azt hitte, hogy emberi sorsok felett is dönthet, hogy tulajdonának tekintheti a csapatában lévő egyéneket. Rossz fiú, virgácsot érdemel.
Írás közben több olyan szereplő is felvetődött, akik egy sorozat első részében nagyon ellenszenvesek voltak, de a második kötetre nagyon megkedveltem őket. Majdnem felkerültek a listára, de nem éreztem volna fairnek, mivel megküzdöttek a helyért, ahol most vannak. Viszont olyan jó volt erre visszagondolni, hogy mekkora karakterfejlődésen képesek átmenni a szereplők! Ellenben a fenti öt karakter nem érdemli meg, hogy Mikulás rájuk fecsérelje az idejét! Nézzetek be a többiekhez is, hogy megtudjátok, ők kiket kedvelnek kevésbé! Ti kit írnátok még fel a listára?
További résztvevők:
T5W bejegyzések:
Többiek:
Cover Maniacs, Dóri, GorkieHelie, Hikari, Judy, KukuucsNeelahWandamaci

Forrás: Sophie, Malich (én így képzelem el), Emma, Margo, Jaxon, Fejléc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése