2017. július 20., csütörtök

Naomi Novik: Rengeteg

Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.

Kedvenc idézetek:
„– Ne légy nevetséges! – förmedt rám a Sárkány türelmetlenül. – A szellemidézés közönséges sarlatánság. Mi sem könnyebb, mint azt állítani, hogy megidéztél valamit, ami láthatatlan és testetlen?”
„– Nem… ugye nem…?
– Ha nem akarsz embert ölni, ne vágd fejbe sokszor egymás után egy nehéz tárggyal! – csattant fel a Sárkány.”
Kedvenc karakterek: Nyeska, Sárkány, Kasja
Borító: Nekem az eredeti borító jobban tetszik, de ez a borító nagyon megy a könyvhöz, visszaadja a hangulatát
Végkifejlet: Nagyon tetszett, másra számítottam, de jó lett a lezárás.
Moly.hu, Kiadó: GABO, 2016, 488 oldal
Külföldi Youtube-erek körében igen vegyes érzéseket váltott ki ez a regény. Már megjelenés óta el akartam olvasni, viszont eddig nem hozta úgy az élet. Ám a Mini Könyvklub meghozta rá az időt, ugyanis ez lett a júliusi olvasmányunk. A könyvklubról IDE kattintva kaptok bővebb információt, IDE kattintva pedig eléritek a már elkészült értékeléseket! Mint azt már biztos tudjátok, a fantasy ebben a négy hónapban a műfaj (május: Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája, június: Lev Grossman: A varázslók, július: Naomi Novik: Rengeteg), augusztusban pedig szabad a vásár. Már van tervem is augusztusra, de még nem árulom el.
A történet középpontjában Nyeska áll, aki egy kis faluban él a Rengeteg mellett. Sárkány, a környék településeinek földesura minden 10 évben kiválaszt egy 17 éves lányt, akit 10 évre magához láncol a tornyában. Miután kikerülnek, a lányok megváltoznak, és elmennek a faluból, kiművelik magukat, kapnak hozományt, és máshol új életet kezdenek. Nyeska nem épp a legszebb lány, állandóan összekoszolja magát és tönkreteszi a ruháját. Úgy nevelkedik, hogy biztos nem ő lesz a befutó. Mindenki azt hiszi, hogy barátnője, Kasja lesz a választott. Ám semmi nem úgy történik, ahogy várható volt. Utána kezdődnek csak az igazán izgalmas dolgok! Mágia, háború, árulás, fájdalom.
Nyeska
Ennek a kötetnek nagyon fontos része a barátság. Nyeska és Kasja legjobb barátok, egyikük szerető családban nő fel, élvezi anyja gondoskodását. Másikuk egész életében arra nevelnek, hogy el kell szakadnia a családjától. Nem kap annyi szeretetet, mint megérdemelné, amire szüksége lenne. Együtt nőttek fel, mindent együtt csináltak, mélyen legbelül irigykedtek kissé egymásra. Mégis jóban rosszban kitartottak egymás mellett, és a rosszbant tényleg rossznak gondoljátok. Nagyon tetszett ez a fajta barátság. Olyan ritkán lehet igazán életképes kapcsolatokról olvasni manapság. Üdítő volt ez a változatosság. Nyeskában egyébként teljesen magamra ismertem, én is ilyen kis szerencsétlen vagyok, bár azért nem koszolom általában így össze magam, de mindennek nekimegyek, mindent kiborítok, Murphy olyan jó barátom, mint neki. Kedveltem a lányt.
A cselekmény maga érdekes volt. Nekem lassan indult be az egész, a könyv első kétharmada nekem nem az izgalomról szólt. Több volt a leírás, a tanulási folyamatok ismertetése, Sárkány és Nyeska kapcsolatának bemutatása. Kissé néhol untam is. Viszont zavarni nem zavart. Folyton olvasni akartam volna, mert tudni akartam, hova akarnak végül kilyukadni. Én végül is elégedett vagyok a történettel. A végén, mikor kiderül a Rengetegről minden, hát nekem az volt az egyik kedvenc részem. Annyi minden benne volt az emberi gyarlóságról, baromi hihető volt. Szeretem az ilyen fantasykat, mikor el tudom hinni, hogy ha létezne mágia és természetfeletti, akkor az események akár meg is történhetnének. Ez is ilyen volt.
Sárkány karaktere is szimpatikus volt, valahogy bírom az ilyen sötét lelkű jófiú-rosszfiúkat. Több száz éves nagyhatalmú varázsló, akinek a népe boldogulása és a Rengeteg ellen vívott harc a legfontosabb. Még ha a népe ezzel nincs is tisztában. Ők azt látják, hogy 10 évente elhurcol egy lányt. Ők váltig állítják, hogy nem bántotta őket, de mégis tartanak tőle, és még talán félik is. Sárkány és Nyeska kapcsolatának alakulása is üdítő változatosság volt a mostani olvasmányaimhoz viszonyítva. Volt íve, tartalma, mondanivalója, háttere. Bár Sárkány mániáját a ruhák terén nem igazán értettem, az kissé felesleges volt.
Azt is nagyon szeretem a regényekben, ha a nagy epikus jelenetek után még folytatódik a történet. És ebben is így van. Kicsit belelátunk a szereplők utóéletébe, hogy mi lesz velük, mi lesz a vidékkel. Nagyon reális, teljes mértékig el tudom képzelni, hogy a valóságban is így történne, mert küzdeni kell. Még azután is küzdeni és harcolni kell. Mint a való életben is. Nem ér véget egyetlen csatával az élet, folyton folyvást a következő célért kell küzdeni. Ez nagyon igazi mondanivalónak találom.
Rengeteg-királynő
Ami viszont megint nem tetszett, az megint az igazság elhallgatása rész. Mikor Nyeska elkezdett tanulni, nem mondta el neki Sárkány, hogy mégis mi az, ami történik. Kissé elszakadhatott már az emberi kapcsolatoktól, de azért igazán mondhatott volna neki valamit. Amellett néhol tényleg lassan haladtak az események. Emiatt néhol döccenősen olvastam, nem volt olyan folytonos az élmény.
Összességében jó élmény volt a könyv. Kissé tartottam tőle, mert Lev Grossman és Patrick Rothfuss ajánlás található a fülszövegben és nekem sem A varázslók, sem a Szél neve sem tetszett. Kicsit hasonlított a hangulata rá, de ez valamiért mégis tetszett. Nem volt eldobom az agyam élmény, de tetszett. Olvasnék még a világában szóló történetet!
Nálam ez a könyv 4/5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése