2017. július 27., csütörtök

Johanna Spyri: Heidi

A napsütötte havasi legelők ragyogásában, ahol szegénységgel, betegséggel, magánnyal küszködő emberek viselik nehéz sorsukat. Heidi embersége, bizalma és hite megteremti az erény és jóindulat szép rendjét. Az életszeretetnek és humanizmusnak ezt a kivételesen szép eposzát ma sem lehet meghatódás nélkül olvasni.

Kedvenc idézetek:
„– Igen, tudom már – kiáltott fel –, hiszen minden úgy történik, hogy a javunkra váljon, és ezért lehetünk boldogok, ezért lehet a szívünk tele jósággal és szeretettel!”
„Mégiscsak az a legszebb dolog, ha egy régi barát újra visszatér és kezet ad, mint valamikor régen. Ez megvigasztalja a megszomorodott szívet, úgy érezzük, hogy mindent újra viszontláthatunk, amit valaha szerettünk.”
Kedvenc karakterek: Heidi, Klára, Klára nagymamája
Borító: rengeteg változat van
Végkifejlet: nagyon optimista és pozitív, kissé talán túlontúl az
Moly.hu, Kiadó: Móra, 1971, 272 oldal
A havi ifjúsági könyves kihívás miatt vettem a kezembe most ezt a regényt. Gyerekként láttam a kétrészes mini sorozatot és nagyon tetszett. Legalábbis az emlékeim szépek róla. Úgyhogy mikor listát kellett állítani az ifjúsági kihívásnak, akkor egyértelmű volt, hogy ez a kötet is rajta lesz a listán.
A történet Heidiről szól, aki árván marad és ötéves koráig a nagynénje neveli, de egy álláslehetőség miatt rábízza a komor nagypapára, aki elszigetelten él az emberektől. Nagyon jó életük volt a hegyekben. Aztán egy szép napon a nagynéni visszatért és magával vitte Frankfurtba, hogy Klára játszópajtása legyen. A két kislány jó barátságot köt, nagyon jól érzik magukat. Klára nem tud járni, tolószékben van. A város mindkét lányt korlátozza. Talán a hegyi levegő jót tenne nekik.
A könyv a kategóriájában nagyon jó. Klasszikus ifjúsági regény, aminek a mondandója igen szép. A család, a barátság, a szeretet, önfeláldozás, minden benne van, amit egy gyereknek olvasni kell. Én is elvágytam arra a gyönyörű hegyoldalra. Néhol kissé túlzottan optimistának találtam. Heidit sokszor semmibe vették azért, mert gyerek. Átverték, kiforgatták a mondanivalót, hogy jó színben tüntessék fel előtte azokat a történéseket, amikhez Heidinek nem lenne érdeke. Főleg Dete, a nagynénje és Rottenmeier kisasszony viselkedett így vele.
Klára és Heidi, valamint Heidi és Péter kapcsolata szépen van felépítve. Ami nem tetszett az az volt, ahogy Heidi Pétert tanította olvasni. Olyan mondókával tanította, ami inkább volt negatív. Nem a fejlődésre helyezte a hangsúlyt, hanem megfélemlítésre. Ha nem fogsz emlékezni erre vagy arra a betűre, akkor buta vagy és rossz dolgok fognak történni.
A Mini Sorozat a könyv után és az eltelt évek után már nem volt akkora élmény, mint régen. A karakterek elnagyoltak voltak, nem olyan képet festettek, mint a könyvben. A nagypapa karaktere annak ellenére, hogy a falusiakkal nem volt jóba, Heidivel nagyon jó kapcsolata volt, ennek ellenére a filmben úgy van beállítva, mintha az unokáját is utálná. Klára szintén. A filmben hisztisnek látszik, aki csak magával törődik, ellenben a regényben egyáltalán nem ilyen. Az apja ugyanígy. Mindenki, aki szimpatikus volt a könyvben, ellenszenves lett a filmben, mert önzőnek volt ábrázolva. Mindenki sarkos lett.
Összességében jó élmény volt, ha gyerekként olvastam volna, biztos, hogy jobban tetszett volna. 10 év alatti gyerekeknek ajánlom igazán. A film sajnos kevésbé tetszett, mint régen. A történten igazán cuki. Az értékek, amik szerepelnek benne, mint család fontossága, szeretet és barátság, mind mind kifejezetten jól vannak ábrázolva. A nyelvezete elég régies, hiszen az eredeti regény 1880-ban íródott. Ettől függetlenül egyszer mindenképp érdemes elolvasni!
Nálam ez a könyv 4/5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése