2017. augusztus 26., szombat

Újraíratnád, újraolvasnád vagy elégetnéd? Kihívás

Nehéz döntések következnek!



Sziasztok!
Ma egy különleges bejegyzéssel érkeztem, ami már régóta érett bennem! Ezt a kihívást ismét Jesse The Reader Youtube videójában láttam, amit IDE kattintva ti is megtekinthettek, az eredeti bejegyzést pedig ITT találjátok. Ennek a játéknak az a lényege, hogy felírsz egy valag könyvcímet, minden körben kihúzol hármat és eldöntöd, melyiket íratnád újra az alkotóval, melyiket olvasnád újra, és melyiket küldenéd az égetőbe! Nincs csalás, mindegyik körben választani kell, akár mindhárom kedvenc, akár mindhármat utáltad. (Megjegyzés: a készítés közben egy könyv sem sérült meg, semmit nem égettünk el ténylegesen, csak virtuálisan. Nem támogatom a bántalmazás semmilyen formáját.) Nagyon kíváncsi vagyok, hogy miket sikerül összeválogatnom! Összesen 30 könyvcímet írtam fel, kedvencek és kevésbé kedvencek is találhatók köztük. Csak az idei olvasmányaimból válogattam, ami eléggé megnehezíti majd a dolgom, mert inkább jó könyveket olvastam idén, előre félek az égetéstől! Annyi kört játszol, amennyi jól esik! Egy írótól és egy sorozatból egy könyvet írtam fel, hogy elég változatos legyen a felhozatal. A húzásokban most segítségem is volt, párom pár körben besegített, innen is köszönöm! A dőlt betűs címekre kattintva megtaláljátok a molyos adatlapot, a leírásba pedig belinkelem az értékelésemet, ha van. Kezdjünk is bele!

1. húzás

Hát elsőre nem is kaptam nehezet! Biztató előjel. Bár egyik könyv sem lett igazán a kedvencem. Sajnálom Simon, de a te könyved lesz a tűz martaléka, a másik kettőhöz viszonyítva ez a könyv tetszett a legkevésbé. A Szunnyadó parázst olvasnám újra, de csak azért, mert Patrick Rothfuss könyve 812 oldal! Egyszer is elég volt rajta átrágnom magam. Úgyhogy A szél neve pedig újraírásra kerülne. Nem is baj, talán kerülne bele több olyan izgalmas rész, amit az egész könyv alatt vártam.

2. húzás

Kezdek félni a következő húzásoktól, annyira szerencsés volt az első kettő! Az égetéssel most sincs különösebb problémám. Az Éjszaka háza sorozat második része, az Elárulva, nekem baromira nem tetszett! Ahhoz képest, hogy az első részt kifejezetten élveztem, a második rész épp annyira bosszantott fel. Nem bánnám, ha sosem olvastam volna el. A másik két könyv esetén már ismét nehezebben döntök. Bessenyei Gábor regényét nagyon élveztem, úgyhogy talán azt olvasnám újra. De tudom, hogy ha a Rengeteget olvasnám újra, találnék benne olyan újdonságokat, amit az első olvasásnál nem tűnt fel. Nehéz döntés. Legyen a Rengeteg az újraolvasás, A feledés folyója pedig az újraírás, de csak azért, hogy ne hagyjon akkora függővéget, kedves Gábor! Vagy írj még hozzá pár oldalt, azt sem bánnám!

3. húzás

Eddig itt van a legkönnyebb dolgom. Nem kell egyáltalán gondolkodnom a válaszokon. Kivédhetetlen szerelem, jól áll neked a tűz! Úgyis hiányzik belőled. Nem tartom olyan könyvnek, amit a tizenévesek kezébe kéne adni, az üzenet, amit közvetít egyáltalán nem követendő példa. Silvana De Mari könyvét újraírnám, mert azért volt benne egy-két rész, amit untam, vagy kissé kesze-kusza volt. A. M. Aranth: Oculus, újraolvasás, bár az elírások miatt lehet egy átnézést is megérdemelne, de őt olvasnám újra. Tényleg tartok a következő húzásoktól!

4. húzás

Ettől féltem! Egyiket se akarom elégetni! A Vadakat épp tegnap este fejeztem be, és kifejezetten élveztem! De a másik kettő is nagyon tetszett! ÁÁÁÁÁÁ. Kegyetlen húzás volt, és szerintem ezek után már csak ilyenek várnak rám. A Vérrel írt ígéreteket olvasnám újra, mert kifejezetten tetszett a világ, a konfliktusok, meg úgy az egész! Az Egy sötétebb mágiát íratnám újra, mert az első öt fejezet azért elég lassúcska lett, azt lehetne élvezetesebbre is írni. Úgyhogy sajnos a Vadak maradt az égetőbe. Kérlek, ne haragudj rám, nincs veled semmi bajom, csak a többiek közelebb álltak hozzám!

5. húzás

Ez már szerencsésebb csoportosítás. Első gondolatom az volt, mekkora sarazást kapnék, ha A Gyűrűk Urát akarnám elégetni! Eséllyel indult a címért, de mivel tudom, hogy nagy értéket képvisel, és kevesebb lenne tőle a kortárs irodalom, ha nem létezne, ezért a Falling Kingdoms kerül a tűzbe. Nagyot csalódtam abban a történetben, nagyon vártam, hogy jó legyen, de nem volt. A Gyűrűk Urát újra íratnám, mert nem sikerült még egyszer sem elolvasnom, idén már harmadszor hagytam félbe, pedig most a harmadik könyv elejéig eljutottam! Az élet esszenciája egyértelmű újraolvasós! Idei év eddigi kedvence, könyvtári könyv volt, de utána muszáj voltam megvenni, hogy bármikor elővehessem, pedig nem vagyok egy újraolvasós típus, ezt lehet, minden évben el fogom olvasni!

6. húzás

Látjátok, olyan ügyes voltam, hogy kihajtogatásnál eltéptem A varázslókat. Ez már jelent valamit, nemde? Ha már egy ideje követitek a blogot, akkor biztos tudjátok, hogy A varázslók nem lopta be magát a szívembe, úgyhogy ebből a háromból simán tőle szabadulnék meg. A Vámpírok múzsáját olvasnám újra, mert annyira üdítően magyar volt, nem akarnék megváltoztatni rajta semmit! Ironikus, humoros, nagyon könnyen azonosulni tudtam a történettel. Simán el tudom képzelni ezt a világot, amit Gaura Ágnes felépített. Azért kicsit vicces, hogy ez a két könyv együtt szerepel, mindkettő a Mini-Könyvklub miatt került sorra idén! És a harmadik, az Éjfél kisasszony kerülne visszaküldésre Cassiehez, hogy legyen kedves újraírni. Nekem nem hozta már azt az élményt, mint a Végzet ereklyéi, de szerintem meg tudná úgy írni, hogy én is fangirl üzemmódba kapcsoljak tőle. Mondjuk több Magnus és Simon szerepeltetésével simán elérné ezt a hatást.

7. húzás
A Valós halál is idén a félbehagyott könyvek között végezte, nagyon nem nekem íródott, így tőle szabadulok meg. Nem mondom, hogy könnyű szívvel, mert így még az esélytől is elesek, hogy valaha újraolvassam, hátha mégis tetszene, de ebből a felhozatalból sajnos ő a leggyengébb láncszem. Gabi könyvét kéne újraírni, amennyi elírás és gondolatjel hiány van, nagyon jót tenne neki, mert a történet baromi jó! Így viszont Az álmok második könyve marad újraolvasós, ami egy könnyed nyári egy hétvégés olvasmány. Tipikusan az, ami úgy elringat, és nem kell közben gondolkodnod, szóval teljesen jó választás!

8. húzás

Azt hiszem, most fogok kapni hideget-meleget. Nem azt nem tudom eldönteni, hogy melyiket ne égessem el, hanem, hogy melyiket égessem el. Alexandra Bracken: Sötét hajnal instant újraolvasás. Imádom a sorozatot, ez nem volt kérdés. A másik kettő viszont baromira nem tetszett. Alice Csodaországban olyan, mint egy drogos utazás, talán ezt égetném el inkább, mert káros az egészségre. Nem értem, hogy mit élveznek rajta azok, akik szeretik. A filmet nem láttam, biztos az is egy begombázott délutánra hasonlít, de Johnny Depp-nek az legalább jól áll. Így maradt újraírásra az Üvöltő szelek. Talán, ha lett volna benne akár egy karakter, akit megkedvelek, lehet pozitív is lehetett volna a könyvélmény. Nekem túl sötét volt, és nem értettem egyet a szereplők döntéseivel, szerintem eggyel sem.

9. húzás

Látjátok, nem vagyok a klasszikusok ellen! Itt Jane Austen regényét választom újraolvasásra! Bár én nem rajongok úgy Mr. Darcyért, mint a női társadalom 90 %-a, de a regényt nagyon szerettem, és mindenképp olvasni fogom, ugyanis hangoskönyvben hallgattam csak meg eddig. Az égetés is egyértelmű, Harmadik sírhant nagyon megbántott! A Második sírhant annyira tetszett, hogy még a kedvenceim közé is felkerült, annak ellenére, hogy erotikus! Charley és Cookie annyira jók voltak, vicces volt, kellőképp szarkasztikus és izgalmas. Erre a harmadik rész egy kalap kaka. Úgy éreztem, hogy az írónő retardáltnak néz, ezért 5 oldalanként ismételte az aktuális könyv történéseit, mintha elfelejtettem volna. Ráadásul az összes poén is meg volt magyarázva, borzasztó! Bleeding Bride könyve, ha nem a Büszkeség és balítélet mellett lenne, valószínű újraolvasós kategóriát nyerte volna meg, így viszont az újraírás mellé esett a választásom. Tele van nagyon szép idézetekkel, viszont a történetvezetés nekem nem tetszett, sokat ugráltunk az időben, többször elvesztettem emiatt a fonalat. Tele van egyébként érzelmekkel, ami jól állt neki. 

10. húzás

Ez most megint egy szemét hármas lett. Bár különösebben nincs problémám Stephen Lawheadkönyvével, ez a könyv nem tetszett annyira, hogy újra akarjam olvasni, míg a másik kettő nagy idei kedvenc. Úgyhogy fájó szívvel, de őt raknám tűzre. Viszont az Albion dala trilógiáját imádtam! Szóval tényleg sajnálom a dolgot. A másik kettő közül már nehéz a választás. Mindkettő elég friss élmény, még azt se mondanám, hogy amiatt olvasnám újra, mert már nem emlékszem rá. Ráadásul a Halhatatlanok antológia annyiból is hátrányból indul, mert több író szerepel benne, és volt benne olyan írás, ami nem tetszett. Ezen a döntésen ücsörögtem egy darabig, mint ahogy a 4. húzásnál is. Az ötödik évszakot választom újraolvasásra, a Halhatatlanokat pedig az előbb leírtak miatt újraírásra. Azt a kettőt kivenném belőle, ami annyira nem tetszett, és azokat az írókat, akiket hiányoltam belőle és bent voltak az Ajtók és átjárókba, felkérném, hogy mégiscsak írjanak bele. Aztán újra elolvasnám. Ez így ér?

Azt kell mondjam, hogy mégis elég sok olyan könyvet olvastam, amit virtuálisan könnyen tűzre vetnék, azt hittem nehezebb dolgom lesz! De nem bánom, így is nagyon jól szórakoztam! Szeretnék megkérni egy pár bloggert a kitöltésre. Persze, mivel ez egy elég időigényes bejegyzés, teljesen megértem, ha azt mondjátok, hogy inkább nem, de szívesen olvasnám a ti kálváriátokat is! (Nem vagyok gonosz egyáltalán.)
Kedves:
Dorka, Anya olvas
Gothic, Goodbye Agony
Levandra és Sol, Könyvvadászok
Bibi, BibiBuchlove blog és Youtube
és Abstractelf, Always Love a Wild Book
Van kedvetek játszani egyet? Ha bárki kedvet kapott hozzá, vigyétek bátran, csak jelöljetek, hogy meg tudjam nézni! Kíváncsi vagyok rá!


Ennyi volt ez a kis bejegyzés, remélem élveztétek annyira olvasni, mint én megírni. Viszont most már megyek olvasni, még el kell olvasnom 120 oldalt, hogy tartani tudjam az ütemtervet a #TheReadingQuesthez!

10 megjegyzés:

  1. Jaj, de jókat kacagtam a megjegyzéseiden. :'D
    Off kérdés: neked van ütemterved a Reading Questhez? :o

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát csak annyi, hogy ha 5 könyvet el akarok olvasni 4 hét alatt, akkor egy héten kettőt el kéne olvasni, és úgy voltam vele, hogy a Vadak simán gyors olvasós (ami amúgy az is volt, két délután alatt elolvastam) és ha a Jordant be tudom fejezni ma meg holnap, akkor meglesz a kettő egy hét alatt, és egy-egy hetem lesz a másik két könyvre, akkor talán a fő küldetés meglesz! Ne gondolj semmi komolyra, hogy 100 oldalt kell minden nap elolvasnom vagy ilyenek :D Csak nagyon szeretném kimaxolni a karakteremet! Képzeld! Az egyik Booktuber, akinél láttam a kihívást, már szerdán végzett az első karakterével... másfél hét alatt... Bakker! :D

      Törlés
    2. Ja, értem. :D
      Az nem semmi, kíváncsi vagyok vajon mennyi mindenre emlékszik, ha ilyen turbó módban olvas... :P
      Én is szeretném kimaxolni, remélem a 2 hét alatt azért sikerül még.

      Törlés
    3. Szerintem otthon van már egy kicsit nagyobb gyerekkel, vagy a gyerek oviba van, aztán van ideje, nem hiszem, hogy dolgozik. De amúgy bírom a csajt, annyira jellegzetes brit akcentusa van :D
      Sikerülni fog!! :) :)

      Törlés
  2. Azt hiszem erről csinálunk egy videót (is) :* :D (nehéz lesz ez a kihívás :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Titkon reméltem, hogy videó lesz belőle, az élő reakció valahogy sokkal mókásabb :D :D Kíváncsian várom az eredményt :D

      Törlés
  3. Szia! Én is nekiálltam ezt megcsinálni, ha érdekel, majd hozom, hogy mi kerekedett ki belőle. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Persze!! Mindenképp mutasd majd meg! Mindenkire kíváncsi vagyok, mennyire volt nehéz vagy könnyű döntés, ha már én is megszenvedtem egy-kettőnél :D :D

      Törlés
    2. Szia! Most posztoltam, frissen, ropogósan. :) Itt a link: http://balkezesmindenfele.blogspot.hu/2017/10/ujrairatnad-ujraolvasnad-vagy-elegetned.html

      Törlés
    3. Köszi! Már nézem is! :)

      Törlés