2017. augusztus 10., csütörtök

#TheReadingQuest olvasás kihívás!

Egy baromi jó olvasási játék bemutatása!


Sziasztok!
Ha nyár, akkor olvasós kihívások! A hetekben zajlott le több Read-a-thon, mind itthon, mind a Booktube közösség berkein belül, de mind arra ment rá, hogy rövid idő alatt olvassunk el minél több könyvet. Nekem ez sajnos nem megy, úgyhogy fájó szívvel passzoltam a dolgot. Viszont tegnap olyanra bukkantam, amiben szívesen részt vennék, és ezt szeretném megosztani veletek is. ELENA videójában láttam először és muszáj volt utánanéznem, hogy mégis miről szól! Úgyhogy ellátogattam az EREDETI kihívás oldalra, és most leírom nektek, hogy miről is szól, hogy ha kedvet kaptok hozzá, ti is tudjatok csatlakozni! A végén díjazás is van, ami nemzetközi, úgyhogy érdemes részt venni! Kicsit hosszú lesz, de tényleg nagyon érdekes! Mivel ez így is elég hosszú lesz, külön bejegyzésben mutatom meg, hogy én milyen könyveket választottam erre a játékra! (Update: ITT meg tudod nézni!)
Szóval, ez egy videojáték alapú kalandos olvasás kihívás, ami augusztus 13. – szeptember 10. között kerül megrendezésre. Az eseményre történő regisztráláshoz lejjebb írok részletesebben, augusztus 13-ig lesz nyitva a regisztráció, mellyel esélyed nyílik megnyerni a díjat.
A karakterek, a design és minden illusztráció CW (Read, Think, Ponder; Instagram, Twitter) keze munkáját dicséri. Elképesztő karaktereket hozott össze, imádom mindet, a játéktáblát, a kis figurákat, mindent! Csekkoljátok őt is!

Játékmenet
A játék azzal kezdődik, hogy ki kell választanod, hogy melyik karakterrel szeretnél játszani. Ez nagyon fontos, mert annak a karakternek az összes mezőjét teljesítened kell, mielőtt esetleg másik karakterrel folytatnád. Négy karakter közül kell döntened:
Knight – Lovag: Harcosok, akik a közvetlen támadásban erősek. Az ő küldetésük során át kell küzdeniük magukat az ELSŐ SOR mezőin. Ezt a részt az erő és a fegyverek inspirálták.
(Mezők:
- Egy sorozat első része
- Egy könyv, aminek a címe igét tartalmaz
- Egy könyv, aminek fegyver van a borítóján
- Egy piros borítós könyv
- Egy könyv, amiből készült TV/mozifilm adaptáció)
Bard – Dalnok: A dalnokok nem vesznek részt a közvetlen harcban, az erősségük a dalok és történetek mesélése, ebben felhalmozott tudásuk. Ők átutaznak az ELSŐ OSZLOP küldetésein, híres történeteket mesélve és elvezett dalokat énekelve.
(Mezők:
- Egy könyv, amiből készült TV/mozifilm adaptáció
- Egy tündérmese újramesélés
- Egy borító, aminek meglepő, ütős betűtípusa van
- Egy más nyelvről fordított könyv
- Egy tiltott könyv)
Rogue – Zsivány: Ezek a kalandorok abszolút mesterei a lopakodásnak és a sebességnek, ki-be járkálnak az ÖTÖDIK SOR ösvényén. Ők az elhanyagolt könyvekkel és a félig-elfeledett történetekkel ünnepelnek.
(Mezők:
- Egy könyv, aminek a címe egy szóból áll
- Egy kicsi kiadó által kiadott könyv
- Egy könyv, aminek kevesebb, mint 500 értékelése van a Goodreadsen
- Egy könyv, aminek a borítóján részben kitakart arc található
- Egy tiltott könyv)
Mage – Mágus: Mint a varázsigék és bűbájok forgatói, ezek a játékosok megidézik és átvarázsolják magukat az ÖTÖDIK OSZLOP mezőin. Az ő köteteik mágiával és eltérő világos suttogásaival vannak tele.
(Mezők:
- Egy sorozat első része
- Egy másik világban játszódó könyv
- Egy mitológiai alapú könyv
- Egy könyv, ami tartalmaz mágiát
- Egy könyv, aminek a címe egy szóból áll)

A kiválasztott karaktered mezőin kívül extra feladatokat is teljesíthetsz, a kék mezők ezeknek a kiegészítő feladatoknak a halmaza. Többlet pontot és bónusz tapasztalatot szerezhetsz velük. Ezek a következők:
POTIONS – Főzetek: Egy könyv, amit több, mint két író jegyez
MULTIPLAYER – Multiplayer: Együtt olvasás egy baráttal
GRIND – Darálás (erre biztos van valami szakszó): Egy 500+ oldalas könyv
TIME WARP – Időcsavar: Egy könyv, ami vagy a múltban, vagy a jövőben játszódik
OPEN WORLD – Nyitott világ: Olvass bármit, amit szeretnél
RESPAWN – Újjáéledés: Olvass el egy könyvet, amit korábban félbehagytál
EXPANSION – Terjeszkedés: Olvass el egy kiegészítő kötetet vagy egy kiegészítő novellát
MINI GAME – Mini játék: Olvass egy grafikus regényt, novelláskötetet vagy verses kötetet
ANIMAL COMPANION – Állati kísérő: Könyv, aminek a címe utal egy állatra
Ha végigértél a karaktered vonalán, mielőtt a játék véget ér, további pontokért folytathatod egy másik karakter vonalát. Viszont az jó hír, hogy a sarkokat elég egyszer teljesíteni. Egy könyvet csak egy mezőhöz lehet felhasználni.
A pontozás kétféleképpen zajlik. Gyűjtesz tapasztalati pontokat (EXP), akikkel szintet lépsz, valamint életpontokat az olvasások során. A pontozás opcionális, de ha részt szeretnél venni a díjazásért folytatott harcban, akkor tartanod kell a pontozást.
Tapasztalati pontok:
- Minden karakter 10 EXP-vel kezd, és minden könyv után (bármilyen formában: fizikai, ebook vagy hangoskönyv), amit befejez a tábláról, további +10 EXP-t kap. Kivételt képeznek a grafikus regények/mangák, azokért +5 EXP jár.
- Kivételt képeznek azok a könyvek is, amiket „szociálisan kirekesztett” (eredeti szövegben: marginalised) szerző írt. A karaktered ezekért bonusz EXP-t kap. Minden ilyen könyvért +20 EXP-t szerzel. (Marginalised-ként definiálja a kihívás kitalálója a következőket: Olyan szerző, akik az alábbi szociálisan kirekesztett identitások közül eggyel vagy többel azonosul: bőrszín, etnikum, kultúra, fogyatékosság, vallás, mentális betegség, LGBTQIA+, őslakos vagy bennszülött.) (update: a 20 EXP nem adódik hozzá a sima könyvért járó 10 EXP-hez, összesen jár annak elolvasásáért a 20 EXP)
- A kalandorok, akik befejezik a karakterük feladatait a játék lejárta előtt, +50 EXP-t kapnak. Minden újabb befejezett karakterért +30 EXP-t jár utána.
- A karaktered minden 50. EXP után szintet lép, mindenki Level 1. szinten kezd.
Életpontok:
- Minden karakter 10 Életpontról (HP) indul. Minden 10 oldal után, amit elolvasol +1 HP-t kapsz. Kivételt képeznek a grafikus novellák/mangák, azokért 20 oldalanként kapsz +1 HP-t. Hangoskönyvek esetében 20 percenként jár +1 HP.
- A #TheReadingQuest hashtaggel ellátott tweetekért (értelmes tweetek a jelenlegi olvasmányodról, jelenlegi karaktereddel való szerepjátékról, könyvajánlásról) +1 HP jár. Viszont szociális tevékenységért összesen max. 20 HP kapható.
- Képek #TheReadingQuest könyveidről vagy TBR halmodról szintén +1 HP-t jelentenek külön-külön. Viszont itt is érvényes, hogy a szociális tevékenységért max. 20 HP kapható.
- Ők meg fogják mutatni a pontokat a végén, és kiderül, hogy ki lesz a bajnok. Emiatt fontos, hogy ha részt szeretnél venni a játékban, akkor az eredeti bejegyzés végén lévő linken jelentkezz!
Ha felmentek a kiírás honlapjára találtok mindenféle képeket és linkeket, amit le tudtok tölteni, és tudtok csinálni saját személyigazolványokat, mint amilyet én is csináltam, szerintem nagyon mókás:


Díjazás:
Kétféle díjazás van, egyelőre csak két díjjal, viszont ha történik még felajánlás, akkor ez nőhet.
Összesített bajnok: Legmagasabb szint + HP. Ez nemzetközi, ahogy a kommentekben olvastam. Az első helyezett díja, egy előrendelési lehetőség max 30 AUD értékben egy 2017-es vagy 2018-as könyvre.
Ausztrál bajnok: ehhez még nincs nagyon infó, de minket ez nem is érint.
Jelentkezés:
Hozzá kell adni az eredeti kiírásnál a „Sign Up” rész alatt lévő linkre kattintva a jelentkező bejegyzésed/TBR halmod linkjét. A jelentkező bejegyzésednek tartalmaznia kell a következőket:
- A választott karaktered, valamint a könyvek, amikkel teljesíteni szeretnéd a kihívást (ezen változtathatsz, ha úgy érzed, hogy mégsem ezek lesznek a nyerők)
- link az eredeti bejegyzéshez
- Megjelölni a művészi munkáért CW Read, Think, Ponder honlapját.
A jelentkezési űrlap augusztus 13-áig lesz nyitva, viszont időzónát nem ír, de gondolom ausztrál idő szerint, ha már ausztrál nyertest is hirdetnek. Nem szükséges blog, vagy Booktube, viszont a Twitter és az Instagram nem jó, de tudsz jelentkezni úgy is, ha írsz egy bejegyzést a Goodreads csoportjukba!
Szerintem ez úgy is jó móka, ha valaki nem jelentkezik hivatalosan. Én is tudom magamról, hogy nem olvasok annyit, hogy elvigyem az első díjat, viszont szeretném teljesíteni az egyik karaktert és kíváncsi vagyok, hány EXP és HP pontot tudok összegyűjteni! Viszont, ha valaki jelentkezik, azt saját felelősségre tegye, gyanítom, hogy angolul kell, viszont kiskapu, hogy a Goodreads csoportjukban is meg lehet ezt tenni. Én már kitaláltam, hogy a TBR-t magyarul és angolul fogom kitenni, a pontokat meg Arwen által talált BLOGRÓL szedett Excelben fogom vezetni! Tudom, kissé bonyolultnak tűnik. Én már nagyon várom, holnap hozom a választott könyveket is!
Minden kép forrása: Aentee (Read at Midnight)
Minden kép designja és megalkotása, csak ehhez a kihíváshoz használhatóak: CW (Read, Think, PonderInstagramTwitter)

I will post my TBR tomorrow in English, too! This post is just the translation of the Quest, if my Hungarian follower want to make it with me!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése