2017. március 26., vasárnap

A-tól Z-ig könyves felmérés


Kérdéssor könyvekről, olvasási szokásokról...


Sziasztok!
A mai nap egy nagyon jó kis book tag szerűséggel érkeztem. Elég sok Booktube videót nézek, hála az Opera böngészőnek, mert ki tudod rakni kis ablakba a videókat és így munka közben is tudom nézni, és nagyon jó ihletet adnak az ilyen tag-ek kiválasztásánál. A minap láttam Haileynél, a Hailey In Bookland Youtube csatornáján ezt a felmérést, és nagyon megtetszett! A videót a csatorna nevére kattintva eléritek! Az eredeti szempontok angolul vannak, úgy is adják ki az A-tól Z-ig formátumot, így meghagyom az angol elnevezéseket. Melléjük írom a saját fordításom, lehet, hogy nem a legjobb magyarítást találtam ki, ha tudtok jobbat, szívesen veszem. Kezdjünk is hozzá!

Author you’ve read the most books from (Író, akitől a legtöbbet olvastad):
Már azelőtt tudtam a választ, hogy csekkoltam volna, de azért leellenőriztem magam, nehogy tévedjek. A nyertes: Cassandra Clare! 32 könyvét olvastam. Az összes magyarul megjelent könyvét. Az Éjfél kisasszony után kezdtem azt érezni, hogy kinövök ebből a világból. Nem hozott úgy lázba, mint vártam, nem várom a folytatást, nem hiszem, hogy sietni fogok az olvasásával. Ettől kicsit szomorú vagyok, mert egy korszak véget ér, eleve YA fantasyra se nagyon vágyom, legalábbis nem a romantikus fajtára. Viszont ez a látásmód új ajtókat nyit előttem, amitől viszont nagyon izgatott vagyok!

Best Sequel Ever (Legjobb folytatás valaha):
Egyértelműen A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva című könyvét választom. Számomra annyival többet adott, mint az első rész, hogy mindenképp megnyerte magának ezt a címet. Már elég sokszor megemlegettem ezt a könyvet. Nagyon várom már, hogy a folytatásokat is a polcomon tudhassam. Ha olvastátok az első részt, és gondolkodtok rajta, hogy olvassátok-e, egyértelműen azt kell, hogy mondjam, hogy igen! Ne hagyjátok abba! Megéri elolvasni!

Currently Reading (Mit olvasol jelenleg?):
Jelenleg két könyvet olvasok. Richard Morgan: Valós halál és J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura. Utóbbi már majdnem két éve… Lassan megint lekerül onnan szerintem. És olvasok még valamit, ami miatt nagyon izgatott vagyok, de nem könyv, úgyhogy nem írhatok róla többet.

Drink of Choice While Reading (Milyen italt választasz olvasáshoz?):
Nem igazán van ilyen. Mindenfélét iszok, miközben olvasok, amihez épp kedvem van, de nincs az olvasás hatással erre.

E-reader or Physical Book? (E-könyv vagy papír alapú könyv?):
Megrögzött könyvgyűjtő vagyok, de van E-book olvasóm is. Jobban szeretek papír alapú könyvet olvasni, valahogy úgy érzem jobban is haladok vele, mint E-book olvasón.

Fictional Character You Probably Would Have Actually Dated In High School (Egy karakter, akivel randiztál volna a középiskolában):
Simon Lewis. Nagyon imádom a karakterfejlődését, de az eredeti kocka srácot is nagyon bírtam!

Glad You Gave This Book A Chance (Könyv, aminek örülsz, hogy adtál egy esélyt):
Ide írhatnám az Acorenu-t is, de nem akarom kétszer írni. Úgyhogy John Steinbeck: Édentől keletre című regényét írom. Még középiskolában olvastam, random lekaptam a családi könyvespolcról, és imádtam! Érik belőle az újraolvasás, mert kíváncsi vagyok, most milyen érzéseim lesznek a könyvvel.

Hidden Gem Book (Rejtett gyöngyszem):
Bruck András: A fogadalom. Nagyon szerettem ezt a regényt, viszont egyedül én csillagoztam a molyon, amit nagyon sajnálok. Valószínű ez is mutatja, hogy miért nem jön a folytatás. Mert, hogy ez egy sorozat lenne, de nincs rá igény sajnos. Pedig én nagyon kíváncsi lennék rá!

Important Moment in your Reading Life (Egy fontos pillanat a könyves életedben):
A Harry Pottert mondani elég klisés lenne (bár igaz), szóval kitalálok egy másik fontos pillanatot. Egy másik fontos pillanat az könyves életemben az volt, mikor megvettem az első könyvsorozatomat, saját pénzből, könyvesboltban! Hónapokba telt, de végül megvettem, részenként! Lehet, nem a legjobb sorozatot vettem meg, de akkor is fontos helyet fog elfoglalni a szívemben emiatt. És ez nem más, mint Alyson Noël Halhatatlanok sorozata.

Just Finished (Most fejezted be):
Tegnap este fejeztem be Stuart M. Kaminsky: Halálos védelem című regényét, ami a CSI: New York sorozat első kötete. Sajnos nem igazán tetszett. Hamarosan érkezik róla értékelés.

Kinds of Books You Won’t Read (Könyvtípusok, amiket nem fogsz olvasni):
Romantikus-erotikus regényekre egyáltalán nem vágyom.

Longest Book You’ve Read (Leghosszabb könyv, amit olvastál):
Christopher Paolini: Örökség, ami az Eragon befejező része, 938 oldal hosszú. Imádom a sárkányokat, én nem éreztem rajta a Gyűrűk ura koppintást, mint sokan említik, nekem nagyon tetszett!

Major book hangover because of (Legnagyobb „másnaposságot” okozó könyv):
Nem emlékszem ilyenre, nekem nem szoktak ilyen élményt okozni a könyvek. Ha befejezek egy könyvet, utána simán el tudok kezdeni egy újat, még úgy is, hogy a másikról vannak gondolataim. Amikor félrerakom az aktuális könyvet, akkor szoktam újra gondolni az előzőre, értékelést írok róla, amiben kiírom magamból, azt, ami a másnaposságot okozhatná. Lehet, még nem találtam meg a megfelelő könyvet erre a célra, de engem egyáltalán nem zavar, hogy nincs ilyenem!

Number of Bookcases You Own (Könyvespolcaid száma):
Egyelőre álló polcom még nincs, viszont három falra fúrt polc van a birtokomban, könyvekkel tele, és legalább 20 könyvem még nincs is itthon, úgyhogy tuti nem férnék el ezeken minden könyvemmel.

One Book You Have Read Multiple Times (Egy könyv, amit többször elolvastál):
Nem sokszor szoktam újrázni, mert annyi az új megjelenés, vagy számomra új könyv, viszont legutóbb újraolvastam Roald Dahl: Matilda három csodája című regényét, amiről Bejegyzés is készült.

Preferred Place To Read (Kedvelt hely olvasáshoz):
Általában a hatalmas franciaágyunkban olvasok. Még nincs saját lakás, közösen bérelünk egy lakást párom bátyjával, egy szobával kell gazdálkodnunk, így még nincs lehetőségem igazi könyves kuckó kialakítására. Viszont ha lesz, akkor szeretnék beszerezni egy hatalmas babzsákot vagy egy kényelmes hintaszéket erre a célra.

Quote that inspires you/gives you all the feels from a book you’ve read (Idézet, ami inspirál/mindenféle érzéseket ad át neked egy könyvből, amit olvastál):
Egyik kedvenc filozofikusabb idézetem a következő:
„– Tudod, Cirmi, nem szeretem a rózsákat, túlértékelik őket. Te nem így látod? Büszkék és ridegek, mégis a szerelmet szimbolizálják. Egy tövissel borított kóró lenne a szerelem? Ennyi? Ha magadhoz túl közel engeded, darabokra hullik, ha kebledre öleled, mélyen belefúródik a mellkasodba, mígnem a szívedből kibuggyan a vér. Épp ez az a melegség, ami eláraszt a szenvedély hevében? Mióta nem tudják az emberek megkülönböztetni a jót a rossztól, miért szürke minden, már elfeledték a fehéret és a feketét?”

Reading Regret (Könyv, amit megbántál, hogy olvastad):
Krencz Nóra: Megszámlálhatatlan. Konkrétan a címét sem tudom a műhöz kapcsolni. Nem igazán értettem az egész koncepciót.

Series You Started And Need To Finish (all books are out in series) (Sorozatok, amiből minden rész megjelent, elkezdted és be kell fejezned):
Leszűkíti a kört, hogy minden része megjelent már, így nem olyan sok van. Azokat írom le, amit be is szeretnék fejezni: Vámpírakadémia, Éjszaka háza, Grisa trilógia (eredeti nyelven már megjelent), Silber trilógia (szintén), A Fennmaradottak krónikái.

Three of your All-Time Favorite Books (Három legnagyobb kedvenced):

Unapologetic Fangirl For (Egy könyv, amiért menthetetlenül Fangirl módra rajongsz):
Kettő tini sorozatot tudnék mondani, mert bárhol meglátom őket, elkezdek ujjongani és nosztalgiázni, annyira szerettem őket kislányként. Ezek pedig a Denise füzetek és Az Édesvölgyi Suli szerelmes ikrei. Nagy vágyam, hogy ezeket is beszerezzem majd valahogy, de úgy érzem, hogy lehetetlen próbálkozás.

Very Excited For This Release More Than All The Others (Új megjelenés, amit legjobban vársz):
Nagyon-nagyon várom Morgan Rhodes: Királyok harca című regényét. Annyira tetszik a borító, és a történet, annyi jót hallottam már Booktuberektől erről a sorozatról, hogy szinte lázban égek, hogy végre a kezembe kaparinthassam.

Worst Bookish Habit (Legrosszabb könyves szokásod):
Talán azt tudnám mondani, hogy akkor is veszek könyvet, ha még halomban áll az olvasatlan könyvem, ha olyan akciót látok. Most is kaptam szülinapi Book24 kupont, mondtam páromnak, hogy ki kell használni, de nem akarok 7900 Ft-ért rendelni, mert azt az éves keretem bánná. Erre a következő párbeszéd zajlott le köztünk:
- Szívem, mennyi olvasatlan könyved van?
- Hát, elég sok.
- Akkor miért akarsz még könyvet venni?
- Mert kell!
De még nem rendeltem azóta, viszont esélyes, hogy fogok! :D

X Marks The Spot: Start at the top left of your shelf and pick the 27th book (X jelöli a helyet: Keresd meg a polcodon a 27. könyvet bal felülről kezdve):
Robert Jordan: A káosz ura (első kötet). A kiadó Facebookos nyereményjátékán nyertem tavaly, viszont mivel az első 5 rész nincs meg, így még nem olvastam.

Your latest book purchase (Legutolsó könyvvásárlásod):
Március 12-én a bolhapiacon botlottam bele Charlotte Brontë: Jane Eyre című regényébe. Nemrég hangoskönyv formátumban hallgattam meg, és annyira tetszett, hogy mindenképp be akartam szerezni. 1000 Ft-ba került, keménytáblás kiadásban.

ZZZ-snatcher book (last book that kept you up WAY late) (Legutóbbi könyv, amit késő estig olvastál):
V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia című regényét olvastam éjszakába nyúlóan. Annyira jó ez a könyv, hogy nem bírtam letenni, de nem is akartam, hogy vége legyen! Szerencsére nem függővéges, így nem esz a penész, hogy megjelenjen végre a második rész, mikor még csak most jött ki az első, de amint megjelenik, tuti megveszem!

Hát, hosszabbra sikeredett ez a bejegyzés, mint számítottam rá, viszont minden egyes percét élveztem! Ha megtetszett, töltsd ki bátran, mutasd meg, mert kíváncsi vagyok mindenki válaszaira. Mivel ilyen hosszú lett, nem hívok ki senkit, akinek ideje-kedve van hozzá, az remélem, magától kitölti! 

5 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy, hogy egy ilyen hosszú book taget válaszoltál meg. Kicsit ösztönöztél is arra, hogy este én is kitöltsek egyet abból a sokból, amire meghívást kaptunk, és csak gyűjtögetjük őket. :) A legrosszabb könyves szokásoddal nagyon nem vagy egyedül, és szerintem még csak nem is ketten vagyunk.:D:D:D Kapásból Zsófit is meg tudnám jelölni. :D Egy jó, olvasós babzsákfotelra én is nagyon vágyok. :)
    Szép vasárnapot,
    Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! Mikor elkezdtem, még nem gondoltam, hogy ilyen hosszú lesz :D :D Kíváncsi leszek, melyik mellett döntesz :D :D
      Igen, gondoltam, hogy ez nem egyedüli problémám, lehet, klubot kéne indítani, anonim túl sok könyvet vásárolok klub, vagy valami hasonlót :D
      Neked is szép napot ^^
      Réta

      Törlés
    2. még sose mondta nekem senki, hogy ösztönzöm valamire :D :D

      Törlés
  2. :D:D Szólj, majd jelentkezünk Zsófival a klubba, de mi anonimitás nélkül is vállaljuk. :D:D

    VálaszTörlés