2017. március 15., szerda

Magyarok nyomában! #1




Sziasztok!
Mivel március 15-e van, ezért ma szeretnék a magyar szerzőkkel foglalkozni egy picit, kicsit tisztelegve örökségünk előtt. Ebben a bejegyzésben azokat a könyveket szedtem össze, amiket nagyon szerettem. Ide akartam betenni azokat is, amiket szeretnék elolvasni, de olyan hosszú lett, hogy inkább kettészedtem. A sorrend nem tükröz érzelmi skálát, ABC-ben haladtam az olvasási listámon!
Kedvenc magyar regényeim:
Tavalyi év nagy felfedezettje nálam ez a regény. Nagyon szerettem a szereplőket, a világot, az események alakulását! A szereplők nagyon szimpatikusak, viccesek, bár néha kicsit sokat isznak, de hát teenagerek, mit várhat tőlük az ember! Talpraesett, kíváncsi természetű, összetartó bagázs, szívesen lettem volna osztálytársuk középiskolában! Egy jó kis fantasy történet, tűkön ülve várom a folytatást!
Ez a sorozat már az idei év nagy-nagy szerelme! Azért szeretem ezt a sorozatot (meg majd lesz még ilyen a listában), mert nem úgy akar tanítani, hogy butának nézi az olvasóját. Az egész görög mitológia élvezetesen van beleépítve a történetbe. Amelyik szereplő az első részben idegesített, az a következőre akkora jellemfejlődésen ment át, hogy őt szerettem a legjobban. Kissé haragszom a hatalmas függővég miatt, amiért nagyon várom az év végét! Pedig utálom a telet… Blogbejegyzések: Első rész, Második rész
Az írónő jóvoltából utazókönyvként került hozzám a regény, mert sok jót hallottam róla és szerettem volna kicsit tágítani a komfortzónámat. Ez a kötet egy elég sötét hangvételű thriller, krimi, nem is tudom, melyik igazán. Egy sorozatgyilkosság felderítése van a középpontban, de nem rendőrségi nyomozás keretében, hanem újságírók szemszögéből. Nagyon tetszett benne a szerkesztőség hangulata. Sok nyitott kérdés hagyott bennem a regény, azonban tegnap megtudtam, hogy idén elvileg kijön a folytatás, bár úgy tudom, hogy nem ezekkel a szereplőkkel lesz, de javítsatok ki, ha tévednék.
Ez egy hat részes, időutazós ifjúsági regénysorozat, melynek alapját egy rádiójáték adta, amit a Kossuth rádión lehetett meghallgatni! Már a megszületése is érdekes! Több író közös munkája a regény, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea közreműködésével készült el a történet. 13 év körüli gyerekek egy csoportjának vissza kell utaznia az időben, hogy megmentsék a jövőt. Néhol olyan érzésem volt, mintha nem 13, hanem inkább 17 évesek lennének, de maga a sorozat baromi jó. Mind a hat rész nagyon élvezetes, hol együtt van a bagázs, hol külön kell válniuk, de mindenhol galibákba keverednek, amiből ki kell kerülniük. Ehhez észre, bátorságra és rátermettségre van szükségük. Nekem ez az ifjúsági vonal a guilty pleasure, imádok ilyen regényeket olvasni! Vicces és izgalmas, és ez a regénysorozat sem nézi butának az olvasót, úgy csöpögteti az információ morzsákat, hogy észre se veszed, és ragad rád az érdekesség.
Ez is egy időutazós, világmegmentős sorozat, de más, mint az előző. Az több tudást ad, inkább rámegy az információ átadásra, mint az előző, az előző jobban az eseményekre megy rá, nem tudom értitek-e, amit mondani akarok. Szerintem merőben kevesebb figyelmet kap a sorozat, mint megérdemelné. Annyira intelligensen van megírva! A benne szereplő gyerekek jelleme olyan szimpatikus. Olyan helyzeteken mennek keresztül, amikből sokat tanulnak. Megtanulják mit jelent a barátság, az egymás elfogadása, a bátorság, a felelősség és a veszteség. Mindegyik könyv különböző helyszínen játszódik, ahol különböző, a kornak megfelelő és történelméhez kapcsolódó tudás alapú és ügyesség alapú feladatokat kell megoldaniuk, hogy megszerezzék a Tudás könyveit, és megmentsék a világot, bár a gonosz mindenhol megpróbál az útjukba állni. Erre a kötetre is az jellemző, hogy úgy adja át a tudást, hogy az nem tolakodó, nem zavaró, hanem élvezhető. Egy csomó ténynek utánanéztem a történet olvasásának hatására. Nagyon szerettem!
Az tetszett a leginkább ebben a regényben amellett, hogy nem sorozat lett belőle, hogy annyira hihető volt. Mia belecsöppent egy másik világba, miközben alszik, és nem hiszi el, hogy ez igaz, amíg meg nem bizonyosodik róla magától. On Sai regényében olyan fiataloknak szóló eseményekről és technikai eszközökről olvashatunk, ami még inkább közelebb hozza az olvasót a világhoz, és még inkább olyan lesz, mintha ez akár velem is megtörténhetne. Kósza és Mia Anne kapcsolata annyira mókás és igazi volt, olvastam volna még róluk! Nagyon szeretem az olyan könyvbefejezéseket, ahol a nagy epikus tetőpont után még folytatódik kicsit a történet, és látjuk az utóhatásokat. Vicces volt, izgalmas, érdekes és hihető!
Egy-kettő volt benne, ami kevésbé tetszett, de összességében szerettem ezt az antológiát. Elég részletesen írtam róla, mindegyik novelláról írtam egy kicsit, ha érdekel, IDE kattintva elolvashatod!
Az első két kötetet olvastam eddig, de nagyon szerettem! Ezeket is utazókönyvként olvastam az írónő jóvoltából. Rövid kis történetek családról, becsületről és összetartásról. Annak ellenére, hogy tolvajcsaládról szól a történet, egy percig sem éreztem ellenszenvet irántuk. Az összes szereplő szimpatikus volt számomra. Tetszett, hogy a két testvér mennyire különbözik, mégis jól kijönnek, igazi testvéri viszony van közöttük. A második kötetben lévő apai-anyai tanításokat különösen szerettem. Winie igazi erős női karakter, nem egy gyámoltalan kislány, nem egy hirtelen történt gond miatt kellett hirtelen erőssé válnia. A történet rövid, azonban izgalmas, jó stílusban megírt és érdekes. A többi kötetre is kíváncsi vagyok, szeretném hamarosan beszerezni.

Nemsokára jövök még egy bejegyzéssel, amiben azokat a magyar íróktól származó történeteket mutatom meg, amiket nagyon szeretnék elolvasni a közeljövőben!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése