2018. október 3., szerda

Top 5 Szerda #74


Egy téma, öt könyv, toplista a Top 5 Wednesday keretében.

Sziasztok!

Hova rohan ez az év? Már október van? Kettőt pislogok és jön az újév. Nem vagyok még rá felkészülve! Október Amerikában általában a Halloween körül forog, ami a hónap végén lesz, emiatt az elkövetkezendő hetekben mágikus/szörnyes/beöltözős témákat várhattok leginkább! Ma a kedvenc mágiarendszereinket hozzuk el nektek! A T5W Goodreads csoport linkjét ITT eléritek. A molyos zóna linkjét ITT találjátok, nézzetek körbe a többieknél is!

Mikor mágiarendszerekre gondolok, rendszeresen ez a könyv ugrik be. A mágia megtestesülése ebben a könyvben baromira tetszett. Az emberek tanulják a mágiát. Nem úgy, mint a Harry Potterben, itt egyetemi oktatás keretében sajátítják el a tanulók. Nem használnak pálcát, de képeset mágikus lámpásokat létrehozni például, amit utána eladnak. Fantasztikus ötlet. Sajnáltam, hogy erről kevés szó esett.

Ebben a könyvben nem a hagyományos értelemben vett mágia szerepel, nincsenek varázslók és boszorkányok. Istenek vannak. Vagyis voltak, amíg a kadzs el nem pusztította őket. Ez persze nem ilyen egyszerű, de ebbe most ne menjünk bele. Az istenek, míg éltek, rendelkeztek mágikus hatalommal, és minden tárgy, amit ők teremtettek, természetfeletti erővel rendelkezett. Ebben a részben van egy raktár, ami tele van ilyen tárgyakkal. Úristen, mennyit tudnék ott bolyongani! Nemrég olvastam el a második részt és az is annyira jó! Nagyon kíváncsi leszek, hogy a zárókötetben mik fognak történni!

Ezt múlt héten is beválogattam, de ebben a témában is betonbiztos helye van. Többféle mágikus képességekkel rendelkező csoport is található a könyvben. Az egyik a Kiváltságosok, akik képesek manipulálni a mindent kb. Ők ilyen mágusfélék. Mindenki féli őket, mert akkora hatalmuk van. Egy ősi varázslat révén a királyi család védelmére adták az életüket, így mikor Tamás puccsot hajt végre, joggal tart attól, hogy az egyetlen megmaradt Kiváltságos majd az életére tör. A másik csoport, akik a kedvenceim, azok természetesen a Lőpormágusok. A lőport használják doppingnak! Megeszik vagy felszívják, ettől az érzékeik kiélesednek, képesek a lőport távolról is begyújtani. Mindezt egy olyan világban, ahol bajonettekkel felszerelt puskákkal és kardokkal harcolnak! Úgy imádom a flintlock fantasyt! Már csak pár nap, és érkezik Brian új könyve a Fumaxnál! Ti is úgy várjátok, mint én?

Nekem tetszik ebben a könyvben, ahogy a négy London, mint egy könyv lapjai helyezkednek el. A legalsóból csak úgy tudsz eljutni a legfelsőbe, hogy végigmész a többin. De csak az antarik, a vérmágusok képesek átjárókat nyitni és közlekedni a világok között. Vörös Londonban annyi mágia van, hogy vörösre festi a folyót. A mi világunkban persze nem igazán fellelhető, elvégre itt is csak „muglik” lehetünk… A második részből jobban látszik a mágia, ott egy konkrét mágus kupára kerül sor. Sajnos az már nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, a főszereplő lány, Lina eléggé az agyamra ment. Kíváncsi leszek, milyen lesz a befejezés.

Még mindig nagy kedvenc ez a világ és a könyv maga. Ebben a könyvben orogének találhatók. Természetes képességük, hogy tudják irányítani a földet, képesek elaltatni a vulkánokat, helyretenni a lemezeket, csillapítani a rezgéseket. Viszont elnyomásban élnek, az emberek úgy tekintenek rájuk, mint szörnyekre, akiket igába hajthatnak, és erőszakkal megfélemlíthetnek. Úgy nevelik fel őket, hogy nem érnek semmit, csak arra valók, hogy betartsák az utasításokat és szolgálják az embereket. A könyv különlegessége, hogy három szálon, három különböző szemszögből követjük az eseményeket, amiből egyet E/2. módban írt meg az író. Eleinte kissé zavaró volt, de hatásos. Ráadásul olyan látványosan van megírva, hogy szinte a könyvben éreztem magam olvasás közben.

Eleinte nem tudtam, hogy a Harry Potter és a Gyűrűk ura nélkül is össze tudom-e hozni az öt kiválasztottat, de bőven megvolt, még tudnék többet is mondani, amik kedvencek! Ti melyik mágiarendszereket kedvelitek a legjobban? Hova költöznétek be? Szívesen lennétek mágusok? Én igen! Főleg, ha harcolni is lehetne mágiával, de persze csak, és kizárólag a jó oldalon! Meg tuti azt csinálnám, mint Gok az Ikercsavar Krónikákból, hogy folyton teleportálnék kávéért, vagy varázsolnék magamnak. A kávé az én „manám” az életben is!

2 megjegyzés:

  1. Ha megcsinaltam volna ezt a posztot ma, akkor 5-ből 4 egyezne;DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D :D Gyanítom, hogy Brian maradna ki nálad a sorból :D Tervezed olvasni? Mit tennél be helyette?

      Törlés