2018. október 8., hétfő

Őszi könyveső - friss megjelenés ajánló




Sziasztok!

Kicsit kutakodtam az internet útvesztőjében, ér rájöttem, hogy elég sok új megjelenés felkeltette az érdeklődésem! Hoztam egy 12 könyvből álló listát, némelyik talán meglepő lesz számotokra. Van, ami időközben már megjelent, de úgy érzem, itt a helye a listán! A megjelenési információra kattintva a kiadók oldalait találjátok, ha megtetszik, meg is tudjátok rendelni! Kettőt ezek közül már elő is rendeltem, másik kettőt pedig biztosan olvasni fogok, de erősen gondolkodom a többi beszerzésén is! Ti miket néztetek ki az ősszel?


Kiadja: Cser
Fülszöveg:
Gondoltak már arra, mi történt gyerekkorunk mesehősnőivel, miután jól ismert kalandjaik véget értek? Tényleg boldogan éltek, míg meg nem haltak? Mi várt például Piroskára, miután kiszabadult a farkas gyomrából? Vagy milyen élete lett Hamupipőkének, miután férjhez ment a herceghez? És mi történt Pöttyös Pannival, miután kijárta az iskolát?
Most 15+1 neves, kortárs írónő folytatja ezeket a történeteket. A kötetben olvashatjuk Csipkerózsika, Hófehérke, Aranyhaj, Alice, Seherezádé, Holle anyó, Dorothy, Mulan, a Hókirálynő, a halász nagyravágyó felesége, a kis hableány és Sárbogárdi Jolán utóéletét. A novellák, vagyis felnőttmesék ott kezdődnek, ahol a gyerekmesék véget értek.
A művek szerzői:
Arany Lídia, Szvoren Edina, Szécsi Noémi, Selyem Zsuzsa, Rakovszky Zsuzsa, Sárbogárdi Jolán, Nina Yargekov, Molnár T. Eszter, Kiss Noémi, Kemény Zsófi, Karafiáth Orsolya, Hernyák Zsóka, Halász Rita, Boldizsár Ildikó, Berg Judit, Ugron Zsolna
Én és a könyv:
Igen, én már gondoltam, válaszolva a fülszöveg kérdésére. Folyton ezen gondolkodom. Nagyon megtetszett ez az alapötlet! Ráadásul kíváncsi vagyok, hogy a mai szerzők mire hozzák ki? Hány kapcsolat lesz boldog és mennyi végződik tragikusan? Nem izgalmas kérdés?


Kiadja: Európa
Fülszöveg:
A Száll a kakukk fészkére megjelenését 1962-ben osztatlan lelkesedéssel fogadták olvasói és kritikusai, jóllehet a polgárpukkasztó beat nemzedék hatásait tükrözi, és az akkortájt formálódó, ellenkultúrának nevezett mozgalom több majdani eszméje is vezérmotívumként ível át a regényen. 1975-ben Jack Nicholson és Louise Fletcher főszereplésével Milos Forman rendezett belőle filmet, amely öt Oscar-díjat nyert.
Egy elmegyógyintézetbe új beteg érkezik, a nagyhangú, tettre kész és életvidám Randle Patrick McMurphy. Rögtön felméri az erőviszonyokat, és nekilát átalakítani az osztály életét: kártyapartikat szervez, valóságos fogadóirodát üzemeltet, italt és nőket csempészik be, sőt megkérdőjelezi a csoportterápiás gyűléseken alkalmazott módszert is. A szabályok megszegése játékként indul, amelynek kimenetelére fogadásokat köt, hamarosan azonban elkeseredett háborúvá fajul, amelyben McMurhpy ellenfele az osztály teljhatalmú főnővére, a Főnéni. Tekintélyénél és pozíciójánál fogva a Főnéninek számos eszköz áll rendelkezésére, McMurphy viszont csak féktelen életvágyára, szélhámosbölcsességére és betegtársai rokonszenvére hagyatkozhat.
Én és a könyv:
Tudom, hogy ez egy nagy klasszikus, de még a filmet sem láttam belőle és a könyvet sem olvastam eddig, de tervben volt egy ideje. Most, hogy bújtam az új megjelenéseket, ráakadtam erre a tök jó borítós verzióra, ami nemrég jelent meg. Kell egy ilyen kiadás a polcomra!


Kiadja: Európa
Fülszöveg:
1911-ben Berlinben született egy kislány, aki sokra vitte: a Harmadik Birodalom propagandaminiszterének, Joseph Goebbelsnek a titkárnője lett. A mindennapi adminisztrációs feladatok ellátása mellett a német katonák halálozási statisztikáinak meghamisítása volt a munkája. A bukás után sem tanúsított megbánást, elhárította a személyes felelősségét a halálgépezetben elfoglalt szerepét illetően. Csak élete legvégén volt hajlandó interjút adni, melyben többször hangsúlyozta, hogy ő is úgy élt, ahogy a legtöbb német: nem tudott semmiről, mert nem akart tudni arról, ami nem rá tartozott. Ezért is lett az életéből készült dokumentumfilm címe Egy német sors. De vajon milyen tanulságokkal szolgálhat ma egy, a tetteiért felelősséget nem vállaló német gépírónő életrajza?
A náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels titkárnője több mint százévesen őszintén nyilatkozott mindarról, amit Hitler közvetlen környezetében átélt. Kikötötte, hogy az interjú egy része csak halála után jelenhet meg, például arról a kényszerabortuszról, mellyel elvették a zsidó szerelmétől fogant gyermekét.
Én és a könyv:
Azért vagyok kíváncsi erre a könyvre, mert nem tudom, mennyire valós. Vajon egy 100 éves nő emlékei mennyire igaziak vagy mennyire befolyásolták az évek vagy esetleg mások? Meg persze kíváncsi vagyok, mit mesél, mit látott, mit tapasztalt olyan közel az oroszlán barlangjához, milyen bűnöket vall esetlegesen be. Szívesen elolvasnám!


Kiadja: Agave Könyvek
Fülszöveg:
Brandon Hackett regényének hősei az emberi létezésen túlra is elmerészkednek, hogy választ találjanak a világukat övező rejtélyekre.
2028: az Ugrásnak nevezett kozmikus esemény során a Föld egy távoli vörös törpecsillag körüli pályára kerül. A bolygó egyik fele örök sötétségbe borul, a napos oldali országokat menekültek milliói árasztják el. Az emberiség a túlélésért küzd.
A pusztulásból azonban lassan új világ születik. Húsz évvel később Szófia, a genetikailag módosított budapesti lány és társai már a közelgő technológiai szingularitásra készülnek, amikor a fejlődés követhetetlenül felgyorsul, a mesterséges intelligenciák túlhaladják az emberi értelmet, és amikor az embert saját istenévé avathatja a tudása. Vagy el is pusztíthatja.
Eközben a világot titokzatos felfedezők figyelik, akik egykor maguk is emberek voltak. Arra keresik a választ, hogy miért történt meg az Ugrás. Szófia hamarosan a Föld jövőjéért folyó küzdelem középpontjában találja magát.
Az Isten gépei megjelenésének tizedik évfordulója alkalmából a regény jelentősen átdolgozott és felújított kiadását tartja a kezében az olvasó. A kötet ezen túl négy novellát és egy esszét is tartalmaz: találkozhatunk többek közt egy megszállott MI-teremtővel, egy írószoftverekkel versenyre kelő íróval, valamint a távoli jövő mesterséges isteneivel.
Én és a könyv:
Az új, jubileumi megjelenés előtt nem igazán érdekelt ez a könyv. Azóta elolvastam pár sci-fi regényt és novellát, és rájöttem, hogy szeretem őket. Mikor a kiadó kitette, hogy jön, rengetegen megörültek neki, és elég sok szó esett róla, főleg jókat hallottam róla, emiatt is szeretném elolvasni. A mesterséges intelligencia manapság elég divatos, és lassan lehet, hogy lesz mitől félnünk. Ki tudja?


Kiadja: Metropolis Media
Fülszöveg:
A St. Mary-sek visszatérnek, és Max számára semmi sem alakul jól. Egyik átkozott dolog a másik után – már megint.
A történet a tükörtolvaj Isaac Newtonnal kezdődik, majd Azincourt véres csatamezejére ugrunk. Megtudhatjuk, hogy egy egyszerű adatgyűjtő küldetés, ami az ősi és gyilkos gloucesteri sajtgurító verseny eredetét hivatott feltárni, hogyan végződik LEKS-szindrómával – természetesen egy száguldó sajt miatt. Egy régóta várt ugrás a bronzkori Trójába személyes katasztrófával végződik Max számára, és amikor úgy érzi, a helyzet már nem lehet rosszabb, a krétakorban találja magát. Szembe kell néznie egy régi ellenséggel, akinek nincs mit vesztenie.
Főzzenek tehát maguknak egy teát, húzzák közelebb a csokis sütivel teli tálat, dőljenek hátra, és tudják meg, hogy miért festette kékre magát a történettudományi szekció valamennyi tagja…
Az angol írónő fenomenálisan sikeres sorozatának harmadik darabja is garantáltan függőséget okoz… legalábbis azok számára, akikben nem alakult még ki az első két kötet olvasása után.
Én és a könyv:
Aki régebb óta követ, azt tudja, hogy nagyon jól szórakoztam a sorozat első két részén. A második rész végén belengették, hogy hol fogjuk a következő kalandot kezdeni, ez a borítóról is kitalálható. Tűkön ülve várom, hogy Max milyen kalamajkába keveredik, meg hogy megtudjunk már végre kicsit többet róla!


Kiadja: Gabo
Fülszöveg:
Hazugságokból emelt város, halála után vezeklő festő, újragondolt mesék, háborúzó mesterséges intelligenciák, fonák Magyarországok: tizenkilenc válogatott novella merész jövőképekről és bizarr álmokról ismert és új szerzőktől.
A művek szerzői:
Moskát Anita, Buglyó Gergely, Rusvai Mónika, Gaura Ágnes, Tallódi Julianna, Lőrinczy Judit, Baráth Katalin, Kiss Gabriella, Sepsi László, László Zoltán, Farkas Balázs, Sümegi Attila, Molnár B. Gábor, Veres Attila, Erdei Lilla, Dragomán György, Brandon Hackett, Takács Bogi, Sziács Viola
Én és a könyv:
Ez egy igazán Réta kompatibilis könyv. Fantasy novellák, ráadásul magyar írók tollából. Azóta izgatottan várom, mióta a pályázatot meghirdették. A következő hullám akkor ért el, mikor kiderültek a szerzők. Van köztük, akitől már nagyon rég szeretnék olvasni, és olyan is, akihez már többször is volt szerencsém. Jó lesz, érzem!


Kiadja: Fumax
Fülszöveg:
„Hiába az elsöprő túlerő – a lőpor és a vér legyőzhetetlen!”
Fatraszta nem túl nyugodt hely: bűnözők, szerencsevadászok, vakmerő telepesek és az ősidők relikviái után kutató mágusok végső állomása a vadon kapujában. Csak a kancellárasszony vasakarata és a titkos rendőrség acélos ökle tartja egyben az országot – egyelőre. Az elnyomott nép és a nagyhatalmú birodalmak szorítása egyre erősödik.
A fővárost, Szárazpartot fenyegető felkelés ellen ármánnyal és fegyverrel egyszerre lehet csak küzdeni. A feladat súlya három megbízott vállát nyomja: a simlis ügynök, Michel Bravis, egy jogtalanul elítélt, verhetetlen háborús veterán, Őrült Ben Styke és a lőpormágus zsoldostábornok Vlora Flint képezi az utolsó védvonalat a káosszal szemben.
Amikor egy ásatás során ősi, felfoghatatlan hatalmú monolitra bukkannak, a szárazparti vezetésnek rá kell döbbennie, hogy a lázongás volt a legkisebb problémája…
Egy szenzációs új trilógia nyitánya a népszerű Lőpormágus világban!
Én és a könyv:
Ez az a könyv, amiről már hónapok óta áradozok! Alig vártam, hogy megjelenjen! Gyanítom, hogy félre fogom dobni az összes tervemet, csak, hogy újra a Lőpormágusok világában lehessek! Ahogy Briant ismerem, olyan függővéges fejezetek lesznek, hogy nem fogom tudni letenni. A vége viszont esélyes, hogy nem lesz függő, az Lőpormágus-trilógia részei se voltak azok.


Kiadja: General Press
Fülszöveg:
Will Graham csaknem az életével fizet, amikor elkapja a veszélyes őrültet, a ,,Kannibál Hannibal" néven elhíresült dr. Lectert, ezért úgy dönt, hogy otthagyja az FBI-t, és teljesen új életet kezd. Egy szigeten, Marathonon tölti a mindennapjait, amíg Jack Crawford, az FBI különleges ügynöke fel nem keresi, hogy a segítségét kérje. Birminghamben és Atlantában az otthonukban, azonos körülmények között gyilkolnak meg két családot. A gyilkos összetöri a házban lévő tükröket, és annak a darabjait használja fel a tettéhez. Crawford tisztában van vele, hogy ha valaki, akkor a különleges képességekkel megáldott Will lehet az, aki el tudná kapni a pszichopatát. Ő ugyanis akár a legapróbb nyomokból is képes megfejteni, hogyan gondolkozik az elkövető. Will képtelen nemet mondani. Kisvártatva már a halott család üres házában áll... és a gyilkos helyébe képzeli magát. Megkezdődik a hajsza az idővel, hiszen a Vörös Sárkány már kiszemelte a soron következő áldozatát. Ráadásul ahhoz, hogy célt érjen, Willnek dr. Lecterrel is együtt kell működnie.
Én és a könyv:
Imádom ezeket a filmeket! Nem szoktam horrort, thrillert és semmi féle félőset nézni, de a Hannibál filmeket imádom. Már nagyon rég óta szeretném elolvasni. Mikor van antikvárium pörgetős akció, mindig kipörgetem ezekre is a kereket, de sose sikerült jó kis akciót összeszedni. Ez a borító egyszerűen csodás. Nagyon szeretném a polcomon tudni!


Kiadja: Delta Vision
Fülszöveg:
Látnok FitzLovag tizenöt évig önként vállalt száműzetésben élt, és szinte mindenki halottnak hitte. Egy nap azonban elszigetelt életét látogatók zavarják meg: régi mestere, aki az orgyilkosok módszereit tanította meg neki; egy vajákos, aki rég elveszett szerelmének visszatértét jósolja, valamint a Bolond, a Fehér Próféta, aki arra ösztönzi, hogy teljesítse be a végzetét.
Amikor aztán Kötelesség herceg nyomtalanul eltűnik az eljegyzése előtt, amely a Hat Hercegség békéjéről hivatott gondoskodni, Fitznek és társának, Éjszemnek nincs más választása: vissza kell térniük Kosvárba, hogy az ügy végére járjanak, és a Bolond, valamint az udvari vadászmester segítségével megtalálják és hazavigyék a trónörököst.
Azonban még Fitz sem számít arra, ami rájuk vár…
Én és a könyv:
Robin Hobb könyveivel már régóta szemezek, az egyik trilógiája olvasásra is vár a polcomon. A visszajelzésekből úgy gondolom, hogy ő olyan írónő, akinek az írásai nagy szerelem lesz nekem, így nagyon megörültem, mikor megtudtam, hogy új könyv jelenik meg tőle magyarul. Bár sajnos a borító most nekem nem jött át, de ez a belsején mit sem változtat.


Kiadja: HVG Könyvek
Fülszöveg:
Lehet-e valami tabu akkor, amikor látszólag minden körülötte forog, amikor ömlik mindenhonnan, a reklámoktól kezdve a filmekig és a közbeszédig? Igen, ilyen a szex. Még akkor is, ha éppen beszélünk róla, elfedjük a valóságot. Fogalmunk sincs, az egyes emberek hogyan élik meg a szexualitásukat, milyen hatással van az életükre. Lépten-nyomon jelen van a világban, miközben egyéni szinten tétova útkeresés, szégyen, zavarodottság, tanácstalanság jellemzi. A legtöbb embernek hosszú utat kell bejárnia, mire rátalál a szex által nyújtott örömre, szenvedélyre, eksztázisra, de olyan is van, akinek ez soha nem sikerül.
Singer Magdolna könyvében nők, férfiak, idősek és fiatalok vallanak a szexuális életükről, emellett közismert szexuálterapeuta, jónimasszőr, intimitásművész, bába, tantraoktató, filozófus, blogíró is megosztja tapasztalatait. Szó esik a szexről mint életenergiáról, a szex által megélt misztikus élményekről, univerzális kitágulásokról, multiorgazmusról, a szvingerezés örömeiről, a tantráról mint a létezés eksztázisáról, több évtizedes vágycsend után újra dübörgő szexről, az adás öröméről, hűségről és hűtlenségről, botladozásokról, tanulásokról, valamint arról, hogyan őrizhető meg a tűz évtizedeken keresztül.
Én és a könyv:
Aki ismer, tudja rólam, hogy én ilyen témáról nem szoktam beszélni. Lehet, hogy kicsit prűd vagyok, de konkrétan egyből elvörösödök és zavarba jövök. Kevés emberrel beszélek őszintén és mélyrehatóan a témában, konkrétan eggyel, a párommal. Viszont érdekel, mit gondolnak mások, ők hogy beszélnek erről őszintén. A megcsalásról már olvastam egy hasonló könyvet, ezt is szívesen elolvasnám! Az viszont koránt sem biztos, hogy írnék is róla.


Kiadja: Libri
Fülszöveg:
A mai amerikai valóságnak elengedhetetlen kelléke a képregény. És már ennek a műfajnak is vannak klasszikusai. Az egyiket épp a kezében tartja az olvasó. Art Spiegelman „nagyja” a képregénynek, a Mausszal Pulitzer-díjat is nyert, nem véletlenül. Komoly bátorságra és nagy tehetségre volt szükség ahhoz, hogy valaki Auschwitz borzalmait képregényre vigye, ráadásul úgy, hogy nemhogy nem sért kegyeletet, de még örök emléket is állít holtaknak és túlélőknek, mely utóbbiak sok bosszantó, elviselhetetlennek érzett tulajdonsága, lelki torzulása a tények ismeretében egyszeriben kedves, bocsánatos rigolyává szelídül.
Art Spiegelman a New Yorker munkatársa, az avantgárd Raw magazin alapító tagja. Rajzait és metszeteit múzeumokban és galériákban állították ki Amerika szerte és külföldön egyaránt. A művész New Yorkban él.
Én és a könyv:
Volt egy Havi ajánló idén, aminek a témája a „graphic novel” volt, és akkor úgy döntöttem, hogy kicsit utánajárok, hogy mi is ez valójában, és írtam egy kis összegzőt a történetéről. Akkor találkoztam ezzel a kiadvánnyal angolul, és nem sokra rá megtudtam, hogy újra kiadják. A megjelenés sajnos folyamatosan csúszik, bízzunk benne, hogy most már tényleg kiadják.


Kiadja: Helikon
Fülszöveg:
XVI. Lajos francia király tilalma ellenére Los Pasajes kikötőjében már indulásra készen ringatózik a La Victoire nevű brigg. Fedélzetén álnéven több mint egy tucat fiatal, becsvágytól fűtött francia nemes rejtőzik fegyverekkel, szolgákkal – köztük Gilbert La Fayette, korának egyik legvagyonosabb katonatisztje. Az angolokat tiszta szívből gyűlölő, alig tizenkilenc éves márki a rejtélyes Jasonnel, a titkos tervet rejtegető mesterlövésszel Amerikába készül. Az elfogásukra küldött katonai osztag már úton van, hogy megakadályozza a példátlan küldetést. Eközben az óceán túlpartján függetlenségi háború dúl Anglia és a fellázadt gyarmatok között…
Izolde Johannsen tengeri kalandokkal átszőtt történelmi regénye egyedülállóan, a franciák szemszögéből mutatja be az amerikai függetlenségi háborút, majd La Fayette márki politikai életútját a királya és a nemesség ellen fordult francia nép borzalmakkal teli, forradalmi éveiben.
Én és a könyv:
Eddig két könyvet olvastam az írónőtől és mindkettő tetszett. Könnyen emészthetővé teszi a történelmet, viszont a történetek mögött húzódó kutatás és tudás átüt a lapokon. Mikor megtudtam, hogy kiadónál jelenik meg regénye, nagyon megörültem! Nem volt kérdés, hogy ezt a regényt is olvasni szeretném.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése