2018. június 13., szerda

Top 5 Szerda #63



Egy téma, öt könyv, toplista a Top 5 Wednesday keretében.


Sziasztok!

Mai téma: kedvenc véres könyvek/jelenetek, véradók világnapja alkalmából, amint június 14-én tartanak. A WHO és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük az önkéntes véradókat. Ezen a napon született Karl Landsteiner, az ABO vércsoport rendszer felfedezője. Rengeteg helyen rendeznek véradást, erről ITT tájékozódhatsz. A T5W Goodreads csoport linkjét ITT eléritek. A molyos zóna linkjét ITT találjátok, nézzetek körbe a többieknél is!



Hű, ez a könyv aztán nem bánik kesztyűs kézzel az olvasóival, bár a szereplőivel sem. Az első sem, de ez extrán durva lett. Egy ilyen kedves lányban, hogy fogalmazhatódnak meg ilyen sötét gondolatok? A ami napig nem értem. Nemsokára elkezdem a zárókötetet és egyszerre félek és vagyok izgatott, hogy mi lesz benne. Olyan helyen lett eleve vége, hogy nem tudom, hogy most akkor mi van! Volt benne kínzás, meg rengeteg vér, meg undiskodás. Nem kenyerem az erőszak. De ez a sorozat az egyik kedvencem, ever.

Van benn egy jelenet, amiben főhősünknek végig kell néznie, ahogy a szolgálója lenyúzza saját bőrét! Brutális volt. Azért szeretem ezt a könyvet, mert a főhős tényleg badass, a szerelmi szál szépen van felépítve. Igaz, a vége felé kicsit ellágyul a leány, de aztán újra összeszedi magát! Nagyon remélem, hogy a folytatásban is ezt a bátor és kemény csajt követhetjük, és nem lesz belőle egy HP. És itt nem Harry Potterre gondolok.

Szerintem már az első részben is brutális volt néhol, de nem emlékszem már pontosan. Nagyon megmaradt bennem, hogy Rorannak kiesik a véres foga, meg koponyák törnek, folyik a vér, meg minden, amit el tudtok képzelni. Ahogy a sorozat haladt előre, egyre jobban éreztem emberünkön a fejlődést. Főleg úgy, hogy tizenkét éves volt, mikor megírta az első részt, ha jól emlékszem. Az volt jó benne, hogy kicsit láthattuk még a „mi lesz a vége után” részt. De én úgy voltam vele olvasás közben, hogy nem biztos, hogy 15 év alatt én gyerek kezébe adnám a véres jelenetek miatt.

Ez a sorozat engem már az első résszel megvett magának. Nagyon át lettem verve, konkrétan olvasás közben utána kellett néznem a neten, hogy most akkor mi van??? De miután megtudtam, hogy nem csak én jártam így, megnyugodtam. Az a könyv a sorozat zárókötete. A könyv második felében van egy csatajelenet, ami nekem nagyon bejött. Meg a második részben is, mikor Vendában nagy ramazúrit csapnak. Tök jó benne, hogy nem kap hangsúlyos szerepet a szerelem. A könyv maga nem véres, bár elég marcona emberek társaságában járunk, akik néha kb. vademberekként viselkednek. Jön ebben a világban egy új sorozata az írónőnek, egyelőre még nem tudom, hogy örülök-e neki vagy sem, mert olyan „húzzunk le egy újabb bőrt a jól menő témához” érzésem van. Meglátjuk.

Már a címe is sokat sejtetető. Az egész sorozatban majdnem végig folyik a vér. Jó, nem durván, de van benne guillotine, harc muskétával, meg mágiával, kínzás. Ez is az egyik kedvenc sorozatom, amit hála a kedves Fumax munkatársnak, Petinek, a Könyvhét óta a polcomon van. Vagyis még nincs, mert Fehérváron van, de pénteken hozzák utánam kocsival. Olvassátok el, nagyon jó kis sorozat, kicsit lassabb, mint egy epic fantasy, de a világ, a mágiarendszer, a szereplők, a politikai vetület, a harcok, a küzdelem, engem lenyűgözött.

Ti nem tudjátok azt, amit én, de ez a történet, ahogy halad előre, annál durvább és szívettépőbb! Volt szerencsém olvasni a folytatások nyers verzióját. Aztazállat. Nem tudtam, mennyire beszélhetek erről, azért hallgattam, de ehhez a témához muszáj volt elővennem. A harmadik és negyedik rész messze felülmúlná az előzőeket, ha kiadnák, pedig már a második részt is nagyon szerettem. Az elsővel nekem voltak problémáim, ezt nem titkolom, de utána baromi jó lesz a sztori. Úgy tudom amúgy, hogy az első két rész egy könyvnek volt megírva, így azért érződik kissé nyögvenyelősnek. Na de visszatérve a T5W mai témájához. A. M. Aranth kitépte a szívem, megforgatta egy marék üvegszilánkban, és visszarakta, hogy más sose legyen teljesen jól. A negyedik részben úgy pörögnek az események, hogy kapkodod a fejed. Lesz, aki meghal, lesz, aki elárulja a társait. Nem is gondolnád, hogy ki! A könyv második felét konkrétan végigbőgtem. Olyan szereplőkről derül ki, hogy eddig más arcukat mutatták, akikről nem is gondolnád! Amy szegényem még mindig nagyon naiv és erre rá is fázik, de még hogy. Ráadásul nem csak ő. Úgy van vége, hogy mindenkivel történik valami, és nem éppen jó. Tudni akarom, mi lesz ezután! Tudnom kell!


Olvastátok már valamelyiket a fent említettekből? Szerettek ilyen típusú könyveket olvasni? Nektek van kedvenc véres könyvetek vagy jelenetetek? Akár filmekről is szívesen hallanék! Jövő héten zenéket fogunk könyvekhez társítani! Még én sem tudom, hogy mit fogok belőle kihozni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése