2018. június 4., hétfő

Olvasmányaim összegzése! #11



Májusban olvasott könyveimről olvashattok!

Sziasztok!
Az utóbbi idők legjobb olvasási hónapját tudhatom magam mögött! Mennyiségben és minőségben is teljesen jó lett a végeredmény. Igaz, hogy nem sikerült elolvasnom az összes Mark Lawrence könyvet az utóbbi három hónapban, de legalább a Széthullott birodalom trilógiáját befejeztem. Vaskosak is voltak, meg nehezen is haladtam velük. Az időben ide – oda ugrálás nem tett jót számomra a történet lendületének.
Mark Lawrence: Tövisek Császára (2018. május 01. – 2018. május 15.)
A trilógia előrehaladtával egyre jobban kedveltem a szereplőket. Viszont nekem nem adott akkora élményt ez a sorozat, mint szerettem volna. Nem volt rossz, akadtak benne számomra következetlenségek, de összességében erősen átlagosnak mondanám a három könyvet együtt, olyan 4 csillagosnak. Az első részben még mindig nem értem, hogy miért nem döfött bele dárdát a 14 éves nagyképű hátába. Értem én a háttér motivációkat és, hogy kik mozgatták a szálakat, de egy izompacsirta csoport nehogy elviselje már, ha egy nyikhaj 14 éves ugráltatja őket. Ezt nem veszem be. A végére felnőtt lett belőle, sőt, kifejezetten érett felnőtt. Nem mondom, hogy pozitív ember lett belőle, de megjárta a maga útját, és sosem gondolt magáról többet, mint aki volt. Egy gyilkos hódító. Az írásmódját tekintve pedig azzal volt bajom, hogy ugrálunk az időben, ami nem is akkora baj. De, ha olyan idősíkra ugrunk vissza, ami a második rész előtt játszódik, hogy izguljak hőseinkért? Így már tudom, hogy mi fog történni ez után. Sokkal jobban élveztem volna, ha a három rész idősíkjai lineárisan követték volna egymást.

Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit (2018. május 06. – 2018. május 07.)
Nagyon tetszett ez a könyv! Rövid, egy óra híján belefértem a 24 órás intervallumba. Ez a könyv egy kisregény, egy portál fantasy, melyben mindenkinek saját ajtója nyílik egy másik világba, ha elég nyitott, hogy észrevegye. Miután kilök magából a világ, visszakerülsz a valóságba, de már nem érzed magad otthon. Vissza akarsz menni. Erről szól ez a könyv, hogy milyen úgy itt ragadni, hogy nem érzed a kötődést, hogy máshova vágysz. Persze történnek még dolgok, elég sötét és misztikus a könyv második fele, kitalálható, hogy mi a cselekmény, vannak rá utalások a történések folyamán, de ez cseppet sem ront a könyv tartalmán és élvezhetőségén. Bővebb értékelés ITT!

Jodi Taylor: Visszhangok szimfóniája (2018. május 16. – 2018. május 21.)
Igaz, hogy az előző könyvre 5 korsót adtam, erre pedig „csak” 4.5 korsót, de ez lett nálam a hónap kedvence! Ez a könyv a humorával és az írói stílusával megint levett a lábamról. Jodi Taylor a kedvenc szerzőimhez lépett elő. Alig várom, hogy a következő részt is olvashassam, amit a történet vége előirányoz. Nem függővéges, csak megmondja, hova megyünk legközelebb. Ismét nagyon pörgős és letehetetlen volt. Este álltam neki a könyvnek, hogy csak belekezdek. Aha… Ahogy azt Móricka elképzelte! Nem engedte letenni magát a könyv, mert úgy lett vége az egyik fejezetnek, hogy muszáj volt folytatni! Nem, mintha bántam volna, de másnap azért elég fáradt voltam. Bővebb értékelés ITT!

Bihari Viktória: Tékasztorik és egyéb vikuságok (2018. május 21. – 2018. május 22.)
Könyvtárból hoztam ki ezt a könyvet, amit már régóta szerettem volna elolvasni! Még az írónő előző könyvére vetettem szemet, de azt sajnos már sehol nem találom. Páromnak mentünk kivenni pár közgázos könyvet, és amíg ő beleolvasott, hogy melyik is fog kelleni neki, addig én megnéztem a kívánságlistás/olvasni kéne listás könyveimet, mi van bent esetleg. Őt találtam, meg a következőt, amiről lentebb olvashattok, úgyhogy kihoztam. A könyv elejében olvashatók tényleges tékasztorik, amik baromi viccesek voltak. Olvastam Viki blogját is anno, azt is nagyon bírtam, amiatt akartam olvasni. A tékasztoris rész után Fater különálló része következik, ahol vele olvashatunk vicces, vagy épp tanulságos történeteket. A harmadik részben pedig Viki társkereső oldalakkal kapcsolatos tapasztalatait olvashatjuk. A végére majdhogynem szánalmat kezdtem érezni az írónő iránt, pedig nem ilyennek képzeltem. Lehangoló volt folyton arról olvasni, hogy 40 éves és még nem találta meg azt, akivel családot alapíthatna. Tanulságos volt ezt is látni a mosolygós, nevetős történetek után.

Judy Allen: Fantasy enciklopédia (2018. május 04. – 2018. május 22.)
Hát én teljesen másra számítottam. Bár azt nem tudom, hogy miért, de totál mást képzeltem, mikor olvastam erről a könyvről. Szerintem kisiskolásoknak íródott, nagyon szépen illusztrált, és le van írva benne az összes fantázialény, kategóriákra bontva, jellemzéssel, példákkal. Tényleg komplett kis enciklopédia, de gyerekeknek. A könyvtárban épp azért, mert nem erre számítottam, tök máshol kerestem. Kinéztem az online katalógusból a sorszámát, két helyen is megnéztem, ahol lehetett volna, semmi. Meg kellett kérdeznem a könyvtáros nénit, hogy segítsen már nekem, és ő egyből az ifjúsági/gyerekrészlegre kalauzolt. Hm, mondom akkor ezt nagyon benéztem! Aranyos volt, de azért örülök, hogy nem vettem meg, pedig meg akartam volna. Meg valahogy olyan furán büdi szaga volt, nem tudom miért.

Anne McCaffrey: Sárkányröpte (2018. május 23. – 2018. június 02.)
Őt még besuvasztom a májusi listába, mert a nagy részét májusban olvastam! És, ha nem kapok egy ingyen fuvart pénteken haza, akkor már egy nappal korábban befejeztem volna. Nem, mintha nem örülnék, hogy nem kellett a dög melegbe még buszoznom is, félre ne értsetek, csak magyarázom a bizonyítványomat. Dorkától (Anya olvas blog) kaptam kölcsön a könyvet, amit ezúton is köszönök! A könyv egy igazi klasszikus, korszakalkotó fantasy regény. Volt anno egy kihívás molyon, amire én klasszikus fantasy regényeket akartam olvasni, akkor szemeltem ki ezt a könyvet. Érződik rajta, hogy nem mai gyerek, 1968-ban jelent meg, viszont mind a mai napig szórakoztató. Nem tudom, hogy az írónő előtt volt-e más, aki ezt a fajta sárkány – ember kapcsolatot használta volna, ma már azért elég sok ilyen könyv íródott. Ebben a világban a sárkányok kikelés után összekapcsolódnak egy emberrel, akivel utána életük végéig szoros barátság köti össze, még annál is több. Azért van szükség a sárkányokra, mert időnként közel kerül hozzájuk egy másik bolygó, ahonnan élősködő spórák hullnak alá, és teljesen felzabálják a növényzetet. A sárkányok még a levegőben elégetik őket. A világ kialakítása király, a konfliktus mindamellett, hogy hétköznapi és kézenfekvő, jól alátámasztott, alapos és jól kigondolt, a szereplők kissé egysíkúak. A nevek kialakulására nagyon kíváncsi lettem volna. Alig várom, hogy folytassam!
Egy híján sikerült teljesítenem a májusi terveimet, de azt is elkezdtem már azóta, és terveim szerint ma vagy holnap be is fejezem! Június közepétől pedig indul a sorozatzárós olvasási kihívás! Addig is tudom ám, hogy mit szeretnék olvasni, de instára tuti rakok ki képet a terveimről. Az értékelésekkel el vagyok maradva, mint látjátok, nem is hiszem, hogy mindről lesz bejegyzés. Ti mit olvastatok az elmúlt hónapban? Elégedettek vagytok mennyiség és minőség tekintetében?


Borítók forrása: moly.hu, a könyvcímekre kattintva eléritek az adatlapjukat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése