2018. január 13., szombat

Havi ajánló #10

Téma szerinti ajánló havonta egyszer.


Sziasztok!
Az idei év első havi ajánlóját látjátok! A mai bejegyzésben olyan sorozatokat mutatok nektek, amik igazán jól indultak. Gondoljatok olyan sorozatra, ahol az első rész volt a legjobb, de akár olyanra is, aminél a folytatások jobbak voltak, de az első rész miatt nagyon izgatottan vártad a folytatást. Mivel nem akarom magamat ismételgetni, megpróbáltam kihagyni belőle, amiket mostanában sokat említettem. Például a decemberi ajánlóban, őket nagyrészt itt is fel tudnám sorolni, de nem teszem, nézzétek meg ITT, őket is olvassátok, megéri! Az első verzióban 11 sorozatot gyűjtöttem ki, amiből 7 egyezés lett volna. Úgyhogy átgondoltam, és ebben a részben visszahozom az eleinte volt formátumot, miszerint először hozok olvasott példát, utána pedig olyat, amit olvasnék. Jelen esetben abban az értelemben, hogy remélem, hogy baromi jó lesz a sorozatkezdő. A második részt nagyon nehéz volt ötre szűkíteni! A Goodreads csoport linkjét, ahonnan az egész indult, ITT találjátok, nézzétek meg, és csatlakozzatok a kezdeményezéshez, ha van kedvetek!
Már olvasott sorozatok:

Az volt benne a kedvencem, hogy úgy tudott YA lenni, hogy nem volt benne a klisés szerelmi szál. Ruby, a főhősünk elég nagy fejlődésen megy keresztül, ami a harmadik részre fog igazán beérni. A világ egy posztapokaliptikus helyzet, ennek megfelelően ez egy disztópia. Érdekes politikai vetületeket fejteget, de nem felejt el közben szórakoztatni. Intelligens volt és érdekes. Egyik kedvenc sorozatommá nőtte ki magát 2017-ben.

Hatalmas négy könyvről van szó ennek a sorozatnak az esetén, én mégis úgy emlékszem, hogy nagyon gyorsan elolvastam őket. Szerettem ezt a sárkányos világot, a tanulási folyamatokat, a harcokat, bár elég véres volt néhol. Ahhoz képest, hogy az író nagyon fiatalon kezdte el a történetet írni, nekem ez egyáltalán nem jött le. Viszont az az érdekes, hogy nem Eragon lett a kedvencem a sorozatban, hanem az unokatestvére, Roran, mert az ő jellemfejlődése és személyisége volt nekem a legszimpatikusabb.

Az első részt olvastam még csak, de az kellőképp jó élmény volt ahhoz, hogy folytatni akarjam. Sőt, a héten pont értek ingerek is, hogy a folytatást előtérbe helyezzem. Magyarul két része jelent meg, angolul már teljes a trilógia. Ennél a sorozatnál a mágia megtestesülése tetszett a legjobban, valamint az, hogy a főszeplő lány nagyon jól szimbolizálja a naiv tizenévesek mintáját. Hiteles volt, mágia mivolta ellenére is. Valamint, a főgonosz is nagyon jól teljesített! Respekt!

Ennél a sorozatnál végig elvitte nekem a hátán az első részben kapott pofon. Úgy át lettem verve, hogy az nem mindennapi. A folytatások is jók voltak, de az első rész annyira más volt, mint egy sorozatkezdő szokott lenni, hogy biztos, hogy még nagyon sokáig emlékezni fogok rá. Nagyon tetszett, hogy nem volt benne erőltetve a szerelmi háromszög. A vezetők nem önmagukra, hanem népükre gondoltak. Bennük volt a fejlődés és éltek is vele. Izgalmas és érdekes volt végig.

Még nem jelent meg a folytatás, de az első rész kellően cuki volt ahhoz, hogy folytatni akarjam. Friss pletykák szerint hamarosan megjelenik a második rész, amit kíváncsian várok. Volt benne klisé, kiszámítható volt benne sok minden, de kellően kedves volt és lendületes. Nekem tetszett, kellenek néha ilyenek. Egy szappanopera válogatójáról és forgatásáról szól, mint a Barátok közt, csak a tinik szemszögéből ismerjük meg a folyamatot.

Kettőt olvastam még csak, de az a kettő nagyon tetszett. Rövid kis történetek egy steampunk világban, ahol egy tolvaj családot ismerhetünk meg, annak hierarchiáját és életét. Történetek családról, összetartásról és becsületről. Tetszettek a családi viszonyok, a szereplők annak ellenére, hogy törvénytelen dolgot művelnek, szimpatikusak voltak. Biztosan folytatni fogom a sorozatot.

Sorozatok, amit nagy reményekkel kezdek el:

A következő mondatot mindegyik következőhöz képzeljétek oda: Nagy elvárásaim vannak a sorozattal kapcsolatban. Már régóta ácsingózom eziránt a sorozat iránt, ám végül a sorozatzáró borítója döntötte el, hogy nekem ez a sorozat kell. Mindhárom részt beszereztem, nehogy a függővég miatt bajba kerüljek. Valószínűleg maratonozni fogom a sorozatot, letolom egymás után a három részt.

Ezt a sorozatot még nem szereztem be. Nah nála két variáció is lehetséges. Vagy megveszem angolul, mert állítólag a jelenlegi magyar fordítás botrányosan borzasztó, vagy megvárom, míg újra kiadják magyarul, új szerkesztéssel új borítóval, mert erről is vannak pletykák. Ha a kiadónak lesz rá ideje idén, akkor kihozza. Viszont, ha nem fog tetszeni az új borító sem, akkor is megveszem angolul. Ilyen motivációk mozgatnak engem, felszínes vagyok ilyen téren.

Hát nem csodálatosan gyönyörű ez a borító? Imádom. Csak az a bajom, hogy kicsit húzós az ára. Épp spórolok rá. Viszont a folyamatosan felbukkanó új megjelenések mellett elég nehéz. Nem sokat tudok a sorozatról, de nagyon jó értékeléseket kapott olyan emberektől, akiknek bízom a szavában, és az általános értékelése is 90 % feletti. Szóval bizakodom.

Szegény Jorg történetét már nagyon régóta halogatom. Már attól tartok, hogy éjszaka elvágja a torkomat dühében. Teljesen reális. Épp a fejem felett van a polc, jelen esetben pont a nyakamra esne. Itt mondjuk lehet, hogy megszívtam, mert megvan az első rész puhában, és puhában nem adják már ki a második-harmadik részt, mert kiadták Omnibusz kötetben mind a hármat egyben. De majd megoldom.

Robin Hobb nem maradhatott le a listáról. Már majdnem szégyellem magam, hogy még nem olvastam tőle semmit. A 2017-es év, annak ellenére, hogy baromi jó könyveket olvastam, mégsem volt teljes. A fenti sorozatokat mind el akartam kezdeni még az óévben, csak nem jutott rá időm. Nah de majd idén. Róla is csak annyit tudok, hogy sokan szeretik, és nagy névnek számít a fantasy világban, és én is szeretnék megismerkedni vele.

Fáj a szívem érte, hogy nem tettem bele a tavalyi év kedvenceit, de tényleg nem akartam unalmassá tenni ezt a rovatot. IDE kattintva megtekinthetitek a tavalyi top könyveimet. Bár most egy hónapig biztos kimarad, mert jövő havi téma képregény és grafikus regény ajánló lenne, amit én meg nem olvasok, nálunk nem nagyon van piaca. A képregénynek még talán van is, de a másik nálunk nem menő. Megpróbálok valamit kitalálni a témában, de nem biztos, hogy lesz.

4 megjegyzés:

  1. :3 Olvasd az Ostrom és vihart, Malt ignoráld az Éjúr miatt pedig kapd elő! Kíváncsi vagyok a véleményedre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs meg a könyvtárnak :( Mindenképp szeretném folytatni, viszont most biztos, hogy a saját könyveimet olvasom el előbb, ami kb 30, úgyhogy az év második felében várhatóak az újdonságok :D

      Törlés
    2. Óóó remélem minél hamarabb megszerzi a könyvtár! :C

      Törlés
    3. Én is. Bár még az is lehet, hogy Könyvhéten megveszem, ahogy ismerem magam :D :D
      Amúgy az a poén, hogy a Six of Crows és a Crooked Kingdom meg angolul megvan, szóval érthetetlen :D

      Törlés