2018. november 30., péntek

Izolde Johannsen: Megölni a királyt! (La Fayette 1.)

Izolde Johannsen tengeri kalandokkal átszőtt történelmi regénye egyedülállóan, a franciák szemszögéből mutatja be az amerikai függetlenségi háborút, majd La Fayette márki politikai életútját a királya és a nemesség ellen fordult francia nép borzalmakkal teli, forradalmi éveiben.

Kedvenc idézetek: 
„– Ne akarok tiszteletlen lenni, de mégis meg kell kérdeznem, hol lehet itt üríteni?” 
„– A szabadság annyit jelent, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt.” 
„– Úgy nézünk mi ki, mint aki nyerészkedik?Az egyforma magas ifjak farkasszemet néztek a többiekkel. A német báró hümmögött.– Jason úgy néz ki!” 
„– Nem tudom mit kell tenni – sütötte le szemét szégyenlősen a leány. – Sosem vetkőztettem még férfit.– Ha ez megnyugtat, édes szívem, még én sem – nevetett halkan Gilbert, és újra a karjaiba vonta.” 
„Meg kell értenie, hogy nem vágyódhat vissza a múltba, mert az már nem létezik. A jövő nem lehet a múlt újraélése. De a jövő a múltra támaszkodik, azért, hogy a jelenben élhessen.” 
„Csak ültek egymás mellett a patak partján, és a csillagok borítottak rájuk fénylő takarót, mely alatt egyenlő mindenki, függetlenül attól, selyemágyban vagy istállóban jött-e a világra.” 
„Gilbert La Fayette vörös üstökét elfedte elegáns fehér parókája, amelyet a nagy napra alaposan kiszellőztetett.” 
Kedvenc karakterek: Jason, Gilbert 
Borító: Lehetne kicsit figyelemfelkeltőbb. A Lázadás a Bountyn című filmet idézi bennem. 
Végkifejlet: Ez a történet lezárt, nincs függővég.

Azután, hogy Izolde Johannsen II. világháborús regényei annyira tetszettek, nem volt kérdés, hogy hatalmas igennel, és kitörő lelkesedéssel fogadom az újabb felkérést! Az írónőnek köszönhetően lehetőségem nyílt idejekorán elolvasni ezt a regényt, melyet ezúton is köszönök neki, és a Helikon kiadónak egyaránt! Előzetesen annyit vártam, hogy a történelmi mivolta ellenére is magával ragadó történetet fogok kapni, mellette pedig késztetést, hogy utána nézzek a kornak és eseményeinek. Ezekben pedig nem is kellett csalódnom.
Forrás
Izolde Johannsen történelmiregény-író és biográfus. 1977-ben született Budapesten. Fő témájának a második világháborús német haditengerészet és a birodalmi Németország történelmének bemutatását tekinti. Biográfusként pedig regényeibe emeli a hadihajók parancsnokainak teljes magán és szakmai életrajzát. Haditengerészeti regénysorozata (A Birodalom tengeri bástyái) az Underground Kiadó gondozásában jelenik meg 2015 óta. A sorozat első része „A birodalmi kalóz” 2017. decemberében Németországban is megjelent „Der Reichspirat” címmel a Goldene Rakete Kiadónak köszönhetően. 2017 decemberétől a Helikon Kiadó/Szenzár könyvek írójaként új történelmi regényen dolgozik, címe: Megölni a királyt!, mely XVI. Lajos francia király éveibe repíti az olvasót, La Fayette márki oldalán. A történetből természetesen a védjegyévé vált hajók sem hiányoznak. A sorozat következő része 2019-ben várható. Korábban készítettem interjút az írónővel, a bejegyzés alján találtok hozzá linket!

A történet a 18. században játszódik, központban a sorozat névadója, La Fayette márki. Gilbert idejekorán elvesztette szüleit, emiatt már 16 évesen gazdag nemesnek számított. Emelt fővel viselte a terhet, ami ezzel jár. Az ifjú nemes szívén viselte a szabadság eszményét, gyűlölte a briteket, így mikor lehetősége adódott, hogy belépjen az amerikai hadseregbe, nem tétovázott. Furfang és lelemény segítségével, a királyi tiltás ellenére is csatlakozott az amerikai függetlenség harcokhoz. Hazatérése után kérdéses, hogy fogadják majd, elvégre megtagadott egy közvetlen parancsot. Hamarosan Franciaország is forrong, Gilbert pedig a politika kellős közepén találja magát.
Ez a regény volt a harmadik olvasmányom az írónőtől, emiatt bátran ki merem jelenteni, hogy a történelmi regényei a kedvenc íróim közé emelték Izolde Johannsent. Nem állítom, hogy rajta kívül más nem ír így, én viszont eddig csak nála találkoztam azzal, hogy a történelmi hitelessége nem szárítja el a tartalmat. Sőt, késztetést érzek arra, hogy olvasás közben bújjam az internetet újabb és újabb részletek iránt. Ez ad egyfajta pluszt az olvasásélményhez, amit egyszerűen imádok. A történelmi vetülete mellett kalandos és izgalmas, a karakterei pedig szerethetőek.
A szerző munkatársai, Forrás
A könyv elején az események ismertetése, a korkép megalkotása kap nagyobb szerepet. Találkozunk a korszak ideáival, meghatározó alakjaival, és az ő kombinációikból kialakult történésekkel, amit ma már történelemként emlegetünk. Az elején döccenősen lendültem bele, de aztán magával ragadott. A hajók ebből a regényből sem hiányozhatnak, de nem kapnak akkora szerepet, mint a korábbi regényekben. Részletes képet kapunk róla, nagyon könnyen magunk elé tudjuk képzelni őket.
Az írónő aprólékos odafigyelése észlelhető a sorok között. Ritkán olvasok egy könyvben természetes szükségletekről, ezért roppant szórakoztató volt látni, hogy a tengeren is felmerül ez a kérdés. Ha kíváncsiak vagytok, hogy oldják meg a tengerészek ezt a dolgot, olvassátok el a regényt. Emellett még arra is választ kaptok, miféle büntetés jár annak a matróznak, aki nem végzi el rendesen a kötelességét.


Hátlap terv, Kertai Zalán, Forrás
A sorozat címadója, teljes nevén Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier de La Fayette, nagyon is jól illeszkedik abba a képbe, amit én ennek a kornak az emberéről kialakítottam magamban. Az eszményeinek él, még a családját, hamarosan születendő gyermekét is képes hátrahagyni, hogy kiálljon az elveiért, a nagyobb jó érdekében háttérbe szorítja saját érdekeit. Kezdeti éveiben ezt a heves idealista hozzáállását én naivitásként könyveltem el. Későbbi éveiben, még, ha érettebb is lett, idealizmusa semmit sem csökkent.
Gilbert mellett a másik fontos szereplő Jason Paille, más néven Szalma Jason. Srácok, én nem szoktam szerelembe esni szereplők iránt, de Jason közel került hozzá. Ami már csak azért is meglepő, mert nem épp az a patyolat tiszta életű úriember, akire tisztességes nő vágyik. Mégis imádtam. Tudvalevő rólam, hogy nem szeretem az antihősöket, én őt ebbe a kategóriába sorolnám mégis. Úgy gondolom, hogy azért kedveltem meg, mert nem ítélkezett, nem magyarázkodott, nem akart jobb lenni, mint amilyen volt. Megtette azt, amit a céljai elérése érdekében szükségesnek tartott. Ezért sem bocsánatot nem kért, sem bűntudatot nem érzett, de nem is hencegett. Szeretnék vele még a jövőben találkozni!


La Fayett a valóságban és a kép, ami bennem élt róla
A szerkesztésre nem tudok bővebben kitérni, én még egy korai verziót olvastam, azóta több átnézésen is átesett a regény. Annyit még mindenképp el szeretnék nektek mondani, hogy nem bírtam letenni az utolsó oldalakat. Hajnali fél háromig olvastam vasárnap, úgy, hogy másnap ötkor kelnem kellett és munkába menni, de nem érdekelt, mert annyira izgalmasra sikeredett a vége. A történelem ismeretében tudva levő, hogy XVI. Lajos milyen sorsra jut, és az is ismeretes, hogy mi történt ekkor Párizsban. Mégis szívbemarkoló és sokkoló volt olvasni ezt az emberietlen viselkedést, ami akkoriban megesett. A kétségbeesett, éhes csőcselék önbíráskodása vérrel itatta át a végső oldalakat.  
Összességében azt kaptam, amit vártam. Egy olyan történelmi regényt, ami meghozza a kedvem a további kutakodáshoz. Egy olyan regényt, amely annak ellenére magával ragad, hogy tudom, mi lesz a vége. A cselekmény, a szereplők, a sorok között található érzelmek engem megnyertek magunknak. A történelem szerelmesei mellett épp ezért azoknak is tudom ajánlani, akik ódzkodnak a témától, mert azt gondolják, hogy száraz. Hát nagyon nem az.
Nálam ez a könyv 5/5.




Könyvadatok:
Műfaj: történelmi fikció
Kiadó: Helikon/Szenzár (Rendelésért kattints a kiadó nevére!)
Terjedelem: 320 oldal
Megjelenés: 2018
ISBN: 9789634791270
Kötés: keménytáblás
Sorozat: La Fayette
Sorozat további részei: ez az első rész




Egyéb elérhetőségek:
Korábbi találkozásaim az írónővel:

Fülszöveg:
XVI. Lajos francia király tilalma ellenére Los Pasajes kikötőjében már indulásra készen ringatózik a La Victoire nevű brigg. Fedélzetén álnéven több mint egy tucat fiatal, becsvágytól fűtött francia nemes rejtőzik fegyverekkel, szolgákkal – köztük Gilbert La Fayette, korának egyik legvagyonosabb katonatisztje. Az angolokat tiszta szívből gyűlölő, alig tizenkilenc éves márki a rejtélyes Jasonnel, a titkos tervet rejtegető mesterlövésszel Amerikába készül. Az elfogásukra küldött katonai osztag már úton van, hogy megakadályozza a példátlan küldetést. Eközben az óceán túlpartján függetlenségi háború dúl Anglia és a fellázadt gyarmatok között…
Izolde Johannsen tengeri kalandokkal átszőtt történelmi regénye egyedülállóan, a franciák szemszögéből mutatja be az amerikai függetlenségi háborút, majd La Fayette márki politikai életútját a királya és a nemesség ellen fordult francia nép borzalmakkal teli, forradalmi éveiben.

Fejléckép: A Tuileriák elfogalása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése