
Sziasztok!
Ezer éve nem volt tag a blogon, ezért
úgy gondoltam, hétvégén hozok egyet! És mivel ez egy kocsma, ma pedig
borkóstolóra megyek a barátaimmal, mi is lenne alkalmasabb erre a célra, mint
egy olyan, aminek a központjában a kedvenc alkoholom áll, ami a bor. Az utóbbi
pár évben kezdtem el megismerkedni a minőségi borok tárházával, túllépve a
gimnazista évek Dankó Pista minőségén.
Kis személyes kitérő: Balatonfüredre
jártam középiskolába, a kiruccanások nagy többségén leót fogyasztottunk (más
néven: vörösboros kóla), Füreden a folyó borok is nagyon jók voltak. Utána
Győrben kötöttem ki egyetem miatt, első este, felkészítő napokon kaptunk
műanyag üveges borzadályt, sose felejtem el a nevét. Gondoltam, jó, olcsó
borból vettek sokat, hogy elég legyen. Utána, mikor rendesen szórakozni mentünk
az egyetemi bulizós helyekre, kértem leót. Az egy dolog, hogy nem értették, mit
akarok, mert úgy tűnik, hogy ezt a kifejezést nem ismerik mindenhol, de aztán
elővette a pult alól ugyanazt a műanyag borzalmat! Ihatatlan volt. Ekkor jött
el a pillanat, mikor Réta megismerkedett a sörrel, mert hosszú távon nem bírta
el a pénztárcája a drágább italokat. Azóta felnőttem, és már tudom, hogy a
száraz bor a legjobb. Egy üveg pinot noir roséval nálam sok mindent el lehet
érni!
Ma pedig egy olyan borkóstolóra
megyek, ahol 35 pincészet mutatja be 200 borát! Alig várom! Remélem, több új
kedvencet is találni fogok! Főnököm a lelkemre kötötte, hogy ne kóstoljam meg
mindet, nehogy alkoholmérgezést kapjak, hétfőn dolgozni kell menni. Innen is jó
szórakozást nekik és a kollégáimnak a ma esti Győri Audi ETO KC – HC Podravka
Vegeta női kézilabda BL mérkőzéshez! Hajrá Csajok! Hajrá ETO! Most pedig
következzen a tag, melynek eredeti videóját IDE kattintva elértek! Magyar
verziót nem találtam, a lenti a saját fordításom.

1.Dobozos
bor
Egy könyv, ami miatt elítélnek az emberek, de ennek
ellenére is szereted
Dobozos bor: Régen a kevésbé minőségi borokat kezdték el így
palackozni, azóta már a minőségi borászatoknál is megjelent, sőt az előbb
láttam olyat, hogy kistáska alakja volt a doboznak! Ez a tag 3 éve készült,
azóta sokat változott a piac. Itt arra gondoljatok eredetileg, hogy olyan
dobozban voltak a borok, mint a tejes dobozok.
|

2.
Organikus bor
Egy könyv, amiben nincs semmi hozzáadott marhaság, és
egyszerűen tökéletes
Organikus bor: Az organikus borkészítés lényege, hogy a szőlőben
nem használnak vegyszereket, vagy rovarirtó szereket. Ehhez társul még a
borkészítés speciális technológiája, amely nem engedi adalékanyagok
használatát, és a technológia bármilyen módon történő manipulálását. Sok
olyan pincészet létezik, melynek termelésmódja valóban organikus, de ezt nem
tüntetik fel a címkén. Ennek jórészt anyagi okai vannak, hiszen költséges a
regisztráció, mellyel hivatalosan is igazolni tudnák. Sokan pedig azért nem
vállalják a szigorú szabályokat, hogy meglegyen a választás szabadsága abban
az esetben, ha végképp nem tudják a szőlőt organikus gazdálkodásban
engedélyezett módszerekkel megvédeni. Az organikus-, vagy biogazdálkodás nem
összekeverendő a biodinamikus művelésmóddal! (Forrás)
|

3. Forralt
bor
Egy igazán fűszeres, télies olvasmány
Forralt bor: A forralt bor jellemzően a téli időszakban
fogyasztott, bor alapú, fűszeres meleg ital. Fehér és vörös borból egyaránt
készítik. Cukorral, mézzel egzotikus fűszerekkel édesítik. Ezek alapvetően:
szegfűszeg, fahéj, koriander és az ínyencek gyömbérrel, borssal tovább
fokozzák az élményeket. Vásárokon és egyéb rendezvényeken a nagy mennyiségű
bor ízesítéséhez esszenciát használnak. Kialakulása ahhoz köthető, hogy a
régi időkben a bor gyakran megsavanyodott, így forralással, és fűszerek,
illetve méz hozzáadásával újra fogyaszthatóvá tették. (Forrás)
|

4. Sauvignon
Blanc
Egy igazán éles és agresszív olvasmány, amit nem
tudtál letenni
Sauvignon Blanc: Francia eredetű világfajta, középérésű, közepesen
termő fehér borszőlőfajta. Fürtje kicsi (100g átlagtömegű), vállas, tömött.
Bogyója kicsi, zöldessárga, gömbölyded, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa
puha, leves, közömbös ízű. Jellegzetes illat- és izvilága az utóbbi évtized
egyik siker fajtájává tette. Nem a hosszas fahordós érlelést kedveli, 3-4
éves kora után kevés értéket tud felmutatni. Fajtakarakterének megőrzéséhez
acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú,
erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik
belőle. A legszebb sauvignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb
területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Aszár-Neszmélyi, Etyek-Budai
borvidékek. (Forrás)
|

5. Pinot
Noir
Egy könyv, amitől nem sokat vártál, de a végére
elszállt tőle az agyad
Pinot Noir: A Pinot noir vörös szőlőfajta, amely Franciaországból
származik, termőhelyei Burgundia és Champagne környéke. A Pinot blanc-al és a
Pinot gris-vel (Szürkebarát) fajtacsoportot alkot. A csoportban ez a fajta a
kék, vagy fekete bogyójú "testvér". Innen ered elnevezése, a
"noir" jelentése sötét-fekete. Nálunk elsősorban vörösbor készül
terméséből, míg származási helyén főleg pezsgő-alapbort készítenek belőle. A
Pinot Noirból készült bor méltán érdemelte ki a "borok királya"
elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája
leginkább meggyre, málnára, szilvára, eperre vagy a cseresznyére emlékeztet. Gyümölcsös
jellege miatt leginkább nagyvadakhoz, barna húsú szárnyasokhoz ajánlkozik, de
kitűnő kísérője lehet néhány szelet Camambert vagy Brie sajtnak is. (Forrás)
|

6. Chardonnay
Egy pikáns nyári olvasmány
Chardonnay: A Franciaországból származó Chardonnay szőlőfajta
termésének fürtje kicsi, hengeres vagy vállas, többnyire középtömött, de
lehet laza és tömött is, rövid fürtkocsánnyal és 6 dkg átlag fürttömeggel. A
termés gömbölyű, fehéreszöld bogyói lehetnek kicsik és középnagyok vastag
héjjal. A termés íze édes, jellegzetes zamatú és a cukorfoka kedvező
időjárási körülmények esetében magas. Kedvező fekvésű területen és jó
évjáratokban szeptember végén 20-22 cukorfokkal szüretelhető. Bora
fajtajelleges, inkább kemény karakterű, finom zamatú, alkoholban gazdag.
Hazánkban az Etyek-Budai Borvidéken, a Mátrai Borvidéken, a Pécsi Borvidéken,
a Tolnai Borvidéken, a Dél-Balatoni Borvidéken, az Neszmélyi Borvidéken
elterjedt. (Forrás)
|

7. Rosé
Egy könyv, amiben mindenből van egy kicsi
Rosé: A rosébor kék szőlőből készül, bár sokan tévesen úgy
gondolják, hogy azért rózsaszínű, mert a fehér- és vörösbor keveréke. Pedig a
rosé bor külön borászati technológiával rendelkezik, aminek kiindulópontja a
vörösbor készítése. A szüretelés, a zúzás, bogyózás után héjon erjesztik a
szőlőt úgy, mint a vörösbor készítésénél, de az erjesztés időtartama itt
jóval rövidebb, a lé csak rövid ideig marad együtt a színt adó héjjal és a
gyümölcshússal, így világosabb lesz. (Forrás)
|

8. Shiraz
Egy testes könyv, ami sötét és zamatos
Shiraz: Perzsa eredetű kékszőlő, igazán ismertté Franciaországban
vált a Rhone-vidéken, de a világ több szőlőtermesztő országában ismerik és
termesztik. ( Dél-Afrika, Ausztrália,
Kalifornia stb) Az utóbbi néhány évtizedben az Újvilág is felismerte a fajta
nagyságát. A legnagyobb sikert Ausztrália könyvelhette el ezzel a karakteres,
erősen fűszeres kékszőlővel. Fürtjei közepesen nagyok, vállasak, bogyója
kicsi, színe sötétkék, héja közepesen vastag, húsa puha, lédús. Rothadásra
nem hajlamos. Külföldi tapasztalatok szerint termőképessége jó. Bora jó
minőségű, kékes színárnyalatú, érlelésre alkalmas, de minőségét nagyban
meghatározza a szüret időpontja. A túl korán szüretelt szőlő tanninjai
éretlenek lesznek, illata meglehetősen zöldes, paprikás, elkésett szüretnél a
bor alkoholban túlsúlyos lehet, egysíkúvá válhat. Minőségének csúcsát
általában csak évek elteltével éri el, s olyan fajta, amely szépen egészülhet
ki a fás, barrikolt ízekkel. Nagyközönség számára több néven ismert fajta:
Syrah, Shyraz, Petite Syrah. (Forrás)
|

9. Merlot
Egy könnyed olvasmány, lágy befejezéssel
Merlot: Ismert francia szőlőfajta, neve a francia Merle, Merleau
szóból ered, ami feketerigót jelent, ennek háttere valószínűleg bogyóinak
sötét színe lehet. Magyarországon az 1960-as évektől kezdték termeszteni,
elterjedése főleg Villány, Szekszárd és a balatoni borvidék déli fekvésű
részei, és Európában is általánosan elterjedt fajtának tekintjük. Közepes
hozamú fajta, fagyállóképessége nagyon alacsony. Korán hajt és szeptember
végén október elején érik, de egyes források szerint október közepére éri el
az ideális 18-20 mustfokot. Fürtjei kicsik, ahogy a bogyók is, vastag héjúak,
kevésbé lédúsak, sötétkékek. A belőle készült bor mélyvörös színű, telt,
bársonyos ízű, jellegzetes aromájú, száraz, sok festékanyagot tartalmazó
minőségi bor. Olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű csúcsbor marad.
(Forrás)
|

10. Champagne
A kedvenc könyved
Champagne: Champagne volt az első borvidék a világon, amely pezsgőt
állított elő. Magas minőségével és történelmi előnyével így ő volt az, aki
példát mutatott az egész világnak, hogyan is kell ezt a buborékokkal teli
bort elkészíteni. Nem véletlen tehát, hogy maga a szó: „champagne” sok
helyütt a pezsgő szinonimájává vált. Egész addig így is volt ez, amíg a
franciák ki nem vívták, hogy ez a név csak akkor kerülhessen a palackra, ha
valóban egy olyan üvegről van szó, melynek tartalma megfelel a minőségi
szabványoknak, és Champagne vidékéről származik. (Forrás)
|


Bízom benne, hogy a borok mellett
némelyik könyv is felkelti az érdeklődéseteket, mindet teljes szívemből tudom
ajánlani. A tag szabadon vihető, kérlek, jelöljétek az eredeti forrást a
bejegyzésetekben! Kíváncsi vagyok a ti válaszaitokra is, milyen könyveket
választanátok a különböző pontokhoz? És mit gondoltok a borról? Melyik a
kedvencetek?
A könyvek borítóinak forrása: moly.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése