2018. november 17., szombat

Borkóstoló book tag



Sziasztok!
Ezer éve nem volt tag a blogon, ezért úgy gondoltam, hétvégén hozok egyet! És mivel ez egy kocsma, ma pedig borkóstolóra megyek a barátaimmal, mi is lenne alkalmasabb erre a célra, mint egy olyan, aminek a központjában a kedvenc alkoholom áll, ami a bor. Az utóbbi pár évben kezdtem el megismerkedni a minőségi borok tárházával, túllépve a gimnazista évek Dankó Pista minőségén.
Kis személyes kitérő: Balatonfüredre jártam középiskolába, a kiruccanások nagy többségén leót fogyasztottunk (más néven: vörösboros kóla), Füreden a folyó borok is nagyon jók voltak. Utána Győrben kötöttem ki egyetem miatt, első este, felkészítő napokon kaptunk műanyag üveges borzadályt, sose felejtem el a nevét. Gondoltam, jó, olcsó borból vettek sokat, hogy elég legyen. Utána, mikor rendesen szórakozni mentünk az egyetemi bulizós helyekre, kértem leót. Az egy dolog, hogy nem értették, mit akarok, mert úgy tűnik, hogy ezt a kifejezést nem ismerik mindenhol, de aztán elővette a pult alól ugyanazt a műanyag borzalmat! Ihatatlan volt. Ekkor jött el a pillanat, mikor Réta megismerkedett a sörrel, mert hosszú távon nem bírta el a pénztárcája a drágább italokat. Azóta felnőttem, és már tudom, hogy a száraz bor a legjobb. Egy üveg pinot noir roséval nálam sok mindent el lehet érni!
Ma pedig egy olyan borkóstolóra megyek, ahol 35 pincészet mutatja be 200 borát! Alig várom! Remélem, több új kedvencet is találni fogok! Főnököm a lelkemre kötötte, hogy ne kóstoljam meg mindet, nehogy alkoholmérgezést kapjak, hétfőn dolgozni kell menni. Innen is jó szórakozást nekik és a kollégáimnak a ma esti Győri Audi ETO KC – HC Podravka Vegeta női kézilabda BL mérkőzéshez! Hajrá Csajok! Hajrá ETO! Most pedig következzen a tag, melynek eredeti videóját IDE kattintva elértek! Magyar verziót nem találtam, a lenti a saját fordításom.
1.Dobozos bor
Egy könyv, ami miatt elítélnek az emberek, de ennek ellenére is szereted
Dobozos bor: Régen a kevésbé minőségi borokat kezdték el így palackozni, azóta már a minőségi borászatoknál is megjelent, sőt az előbb láttam olyat, hogy kistáska alakja volt a doboznak! Ez a tag 3 éve készült, azóta sokat változott a piac. Itt arra gondoljatok eredetileg, hogy olyan dobozban voltak a borok, mint a tejes dobozok.
Hála a jó égnek, ilyen jelenséggel még nem találkoztam. Bár az is lehet, hogy ez azért is van, mert nem olvasok megosztó könyveket. Azt többször megkaptam már, hogy mikor fogok már „felnőtt” könyveket olvasni, értette itt az illető, hogy nem fantasyt, de elítélni nem ítélt el érte. Hogy mégis válasszak is valamit ehhez a ponthoz, Bessenyei Gábor: A jövő harcosait mondanám. Azért őt, mert nagyon nem az én korosztályomnak írták, a borító alapján is gondolhatják az emberek, hogy inkább unokaöcsém kezébe kéne adnom. Emellett a szereplők is néhol hagynak maguk után kivetni valót, én mégis imádtam, konkrétan az egész sorozatot. A könyvekről ITT olvashatjátok a bejegyzéseimet!

2. Organikus bor
Egy könyv, amiben nincs semmi hozzáadott marhaság, és egyszerűen tökéletes
Organikus bor: Az organikus borkészítés lényege, hogy a szőlőben nem használnak vegyszereket, vagy rovarirtó szereket. Ehhez társul még a borkészítés speciális technológiája, amely nem engedi adalékanyagok használatát, és a technológia bármilyen módon történő manipulálását. Sok olyan pincészet létezik, melynek termelésmódja valóban organikus, de ezt nem tüntetik fel a címkén. Ennek jórészt anyagi okai vannak, hiszen költséges a regisztráció, mellyel hivatalosan is igazolni tudnák. Sokan pedig azért nem vállalják a szigorú szabályokat, hogy meglegyen a választás szabadsága abban az esetben, ha végképp nem tudják a szőlőt organikus gazdálkodásban engedélyezett módszerekkel megvédeni. Az organikus-, vagy biogazdálkodás nem összekeverendő a biodinamikus művelésmóddal! (Forrás)
Olyan régen hoztam már szóba ezt a könyvet, egyből ez jutott eszembe gondolkodás nélkül. Rain Arlender: Az élet esszenciája. Imádom ezt a könyvet. Rövid történet, tele humorral, iróniával és abszurditással. Annyira magával ragadó, mindig jókedvem lesz, ha a könyvre gondolok. A blogbejegyzésben (ITT) még azt írtam, hogy meg szeretném venni, azóta beszereztem, és terjesztettem is, több emberrel elolvastattam! Alig várom, hogy új regényt olvassak az írótól!


3. Forralt bor
Egy igazán fűszeres, télies olvasmány
Forralt bor: A forralt bor jellemzően a téli időszakban fogyasztott, bor alapú, fűszeres meleg ital. Fehér és vörös borból egyaránt készítik. Cukorral, mézzel egzotikus fűszerekkel édesítik. Ezek alapvetően: szegfűszeg, fahéj, koriander és az ínyencek gyömbérrel, borssal tovább fokozzák az élményeket. Vásárokon és egyéb rendezvényeken a nagy mennyiségű bor ízesítéséhez esszenciát használnak. Kialakulása ahhoz köthető, hogy a régi időkben a bor gyakran megsavanyodott, így forralással, és fűszerek, illetve méz hozzáadásával újra fogyaszthatóvá tették. (Forrás)
Nem szoktam évszakra vonatkozóan osztályozni az olvasmányaimat, de ha arra gondolok, hogy tél, akkor egy olyan könyv jut eszembe, amivel be lehet kuckózni egy puha pléddel a kandalló elé, egy bögre forralt borral a kezemben. Ilyen olvasmány volt nekem például Joss Stirling: Lélektársak – Sky című regénye. Nem volt tökéletes, de bájos. YA romantikus, misztikus képességekkel fűszerezve. A savantok világában mindenkihez születésénél fogva társa van, aki ugyanakkor született, csak hát meg kell találni. Minden savantnak van különleges képessége. A molyos értékelésemben is megemlítettem, hogy ez a dal milyen jól illik a könyvhöz!



4. Sauvignon Blanc
Egy igazán éles és agresszív olvasmány, amit nem tudtál letenni
Sauvignon Blanc: Francia eredetű világfajta, középérésű, közepesen termő fehér borszőlőfajta. Fürtje kicsi (100g átlagtömegű), vállas, tömött. Bogyója kicsi, zöldessárga, gömbölyded, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa puha, leves, közömbös ízű. Jellegzetes illat- és izvilága az utóbbi évtized egyik siker fajtájává tette. Nem a hosszas fahordós érlelést kedveli, 3-4 éves kora után kevés értéket tud felmutatni. Fajtakarakterének megőrzéséhez acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle. A legszebb sauvignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Aszár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek. (Forrás)
Többször előfordult velem, hogy nehezen tettem le egy könyvet, főleg, ha már alig volt valami hátra. A legutóbbi eset Izolde Johannsen: Megölni a királyt! című regénye kapcsán történt velem. Konkrétan hajnali fél 3-ig olvastam, másnap munka, kissé fáradt voltam, de nagyon megérte. Ez a történet egy fiatal francia márki történetét meséli el, aki megjárta az Amerikai Függetlenségi Háborút és XVI. Lajos, vele együtt pedig a francia királyság bukását. A könyv hamarosan megjelenik, utána pedig a konkrét élményeimet is olvashatjátok róla!

5. Pinot Noir
Egy könyv, amitől nem sokat vártál, de a végére elszállt tőle az agyad
Pinot Noir: A Pinot noir vörös szőlőfajta, amely Franciaországból származik, termőhelyei Burgundia és Champagne környéke. A Pinot blanc-al és a Pinot gris-vel (Szürkebarát) fajtacsoportot alkot. A csoportban ez a fajta a kék, vagy fekete bogyójú "testvér". Innen ered elnevezése, a "noir" jelentése sötét-fekete. Nálunk elsősorban vörösbor készül terméséből, míg származási helyén főleg pezsgő-alapbort készítenek belőle. A Pinot Noirból készült bor méltán érdemelte ki a "borok királya" elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre, málnára, szilvára, eperre vagy a cseresznyére emlékeztet. Gyümölcsös jellege miatt leginkább nagyvadakhoz, barna húsú szárnyasokhoz ajánlkozik, de kitűnő kísérője lehet néhány szelet Camambert vagy Brie sajtnak is. (Forrás)
Nem úgy fogalmaznék, hogy nem vártam sokat ettől a könyvtől. Inkább nem tudtam mire számítsak, de biztos vagyok benne, hogy közel sem ilyen élményre gondoltam, mikor kézbe vettem. Tényleg nagyon magával ragadott és maradandó élményt nyújtott nekem ez a könyv, ami nem más, mint Kir Bulicsov: Túlélők című regénye. A scifi vonal mellett erőteljes pszichológiai és emberi kérdéseket feszeget, ami nálam mindig hatalmas plusz pont. Főleg, ha úgy képes elgondolkodtatni, mint ez a könyv. Erről bővebben ITT olvashattok!

6. Chardonnay
Egy pikáns nyári olvasmány
Chardonnay: A Franciaországból származó Chardonnay szőlőfajta termésének fürtje kicsi, hengeres vagy vállas, többnyire középtömött, de lehet laza és tömött is, rövid fürtkocsánnyal és 6 dkg átlag fürttömeggel. A termés gömbölyű, fehéreszöld bogyói lehetnek kicsik és középnagyok vastag héjjal. A termés íze édes, jellegzetes zamatú és a cukorfoka kedvező időjárási körülmények esetében magas. Kedvező fekvésű területen és jó évjáratokban szeptember végén 20-22 cukorfokkal szüretelhető. Bora fajtajelleges, inkább kemény karakterű, finom zamatú, alkoholban gazdag. Hazánkban az Etyek-Budai Borvidéken, a Mátrai Borvidéken, a Pécsi Borvidéken, a Tolnai Borvidéken, a Dél-Balatoni Borvidéken, az Neszmélyi Borvidéken elterjedt. (Forrás)
Nem szokásom pikáns könyveket olvasni, ez köztudott, de meghagytam így ezt a címet, mert ezt jelenti eredetileg a „super-zesty” kifejezés, ami a kiírásban volt. Utánajártam kicsit ennek a szónak, és szerencsére több jelentése is van. Azt is jelenti, hogy mozgalmas, energikus. Szóval én ebből az irányból fogom megközelíteni a kérdést. Talán az egyik legmozgalmasabb könyv, amit olvastam, az Brian McClellan: Karmazsin hadjárat című regénye, ami a Lőpormágus-trilógia második része. Ehhez nagyban hozzájárul az író stílusa is. Ugyanis a könyvei több szálon futnak, és általában minden fejezet függővéges, ami legalább két fejezettel arrébb folytatódik. Csodálatos és frusztráló is egyben. A sorozat mindhárom részéről írtam már a blogon, IDE kattintva megtaláljátok őket!

7. Rosé
Egy könyv, amiben mindenből van egy kicsi
Rosé: A rosébor kék szőlőből készül, bár sokan tévesen úgy gondolják, hogy azért rózsaszínű, mert a fehér- és vörösbor keveréke. Pedig a rosé bor külön borászati technológiával rendelkezik, aminek kiindulópontja a vörösbor készítése. A szüretelés, a zúzás, bogyózás után héjon erjesztik a szőlőt úgy, mint a vörösbor készítésénél, de az erjesztés időtartama itt jóval rövidebb, a lé csak rövid ideig marad együtt a színt adó héjjal és a gyümölcshússal, így világosabb lesz. (Forrás)
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek. Kicsit csalok ezzel a választással, de ennél jobb könyvet nem is találhattam volna hozzá. 15 különféle műfajú és témájú történetet tartalmaz ez a gyűjtemény, mindben közös, hogy társadalmi mondanivalóval rendelkezik. Olvashatunk egymás elfogadásáról, a múlt hatásáról jelenükre, technológiai fejlődés veszélyeiről, önmagunkról alkotott kép fontosságáról és így tovább. A könyvről korábban írtam, ITT olvashatjátok!


8. Shiraz
Egy testes könyv, ami sötét és zamatos
Shiraz: Perzsa eredetű kékszőlő, igazán ismertté Franciaországban vált a Rhone-vidéken, de a világ több szőlőtermesztő országában ismerik és termesztik.  ( Dél-Afrika, Ausztrália, Kalifornia stb) Az utóbbi néhány évtizedben az Újvilág is felismerte a fajta nagyságát. A legnagyobb sikert Ausztrália könyvelhette el ezzel a karakteres, erősen fűszeres kékszőlővel. Fürtjei közepesen nagyok, vállasak, bogyója kicsi, színe sötétkék, héja közepesen vastag, húsa puha, lédús. Rothadásra nem hajlamos. Külföldi tapasztalatok szerint termőképessége jó. Bora jó minőségű, kékes színárnyalatú, érlelésre alkalmas, de minőségét nagyban meghatározza a szüret időpontja. A túl korán szüretelt szőlő tanninjai éretlenek lesznek, illata meglehetősen zöldes, paprikás, elkésett szüretnél a bor alkoholban túlsúlyos lehet, egysíkúvá válhat. Minőségének csúcsát általában csak évek elteltével éri el, s olyan fajta, amely szépen egészülhet ki a fás, barrikolt ízekkel. Nagyközönség számára több néven ismert fajta: Syrah, Shyraz, Petite Syrah. (Forrás)
A választott könyvem azért is „testes” mert van rajta egy kéz! Viccet félretéve, Robert Jackson Bennett: Pengék városa valóban sötét hangulatú, izgalmas és borzasztóan jó könyv. Az első részt is imádtam, ez a történet sem marad el mögötte. Mulagesh tábornok főszereplése üdítően hat a könyvre, mellette pedig találkozhatunk régi ismerősökkel is. Elnyomás, árulás, isteni csodák, megoldhatatlannak tűnő gondok között lavírozva jutunk el a tetőpontig. A befejező kötet árgus szemekkel figyeli, mikor akarom már végre kézbe venni.

9. Merlot
Egy könnyed olvasmány, lágy befejezéssel
Merlot: Ismert francia szőlőfajta, neve a francia Merle, Merleau szóból ered, ami feketerigót jelent, ennek háttere valószínűleg bogyóinak sötét színe lehet. Magyarországon az 1960-as évektől kezdték termeszteni, elterjedése főleg Villány, Szekszárd és a balatoni borvidék déli fekvésű részei, és Európában is általánosan elterjedt fajtának tekintjük. Közepes hozamú fajta, fagyállóképessége nagyon alacsony. Korán hajt és szeptember végén október elején érik, de egyes források szerint október közepére éri el az ideális 18-20 mustfokot. Fürtjei kicsik, ahogy a bogyók is, vastag héjúak, kevésbé lédúsak, sötétkékek. A belőle készült bor mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű, jellegzetes aromájú, száraz, sok festékanyagot tartalmazó minőségi bor. Olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű csúcsbor marad. (Forrás)
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva tényleg könnyed olvasmány, nagy dolgokat nem kell tőle várni. A cím nagyjából körülírja a történetet is, romantikus ifjúsági regény, amiben abból lesz a konfliktus, hogy nem beszéljük meg egymással a problémáinkat. De tényleg cuki és bájos, folytatni is fogom. A könyvtárnak már régóta megvan, de akarok még egy kicsit a saját könyveimből is olvasni, hogy javuljon az arányom, majd utána megyek újfent könyvtárba. A könyvről ITT olvashattok bővebben!


10. Champagne
A kedvenc könyved
Champagne: Champagne volt az első borvidék a világon, amely pezsgőt állított elő. Magas minőségével és történelmi előnyével így ő volt az, aki példát mutatott az egész világnak, hogyan is kell ezt a buborékokkal teli bort elkészíteni. Nem véletlen tehát, hogy maga a szó: „champagne” sok helyütt a pezsgő szinonimájává vált. Egész addig így is volt ez, amíg a franciák ki nem vívták, hogy ez a név csak akkor kerülhessen a palackra, ha valóban egy olyan üvegről van szó, melynek tartalma megfelel a minőségi szabványoknak, és Champagne vidékéről származik. (Forrás)
Ilyet nem illik kérdezni egy könyvmolytól, csak, ha fel vagy készülve egy órákig tartó beszélgetésre. Bár köztudott, hogy nőtől a korát sem nagyon illik megkérdezni, de úgy vettem észre mostanában, hogy ez sem nagyon érdekli az embereket (tapasztalat). Már jó pár kedvencemről beszéltem a mai posztban, úgyhogy egy újat mutatok, amiről még keveset beszéltem. Szilágyi Zoltán: Arató című könyve a Káoszszív trilógia befejező része. Elgondolkodtató és izgalmas történet világok közötti utazásról és annak morális kérdéseiről. A design váltás nagyon jót tett a sorozatnak, remélem, ezután azok is rátalálnak, akik a korábbi verziótól ódzkodtak. Steampunk alternatív történelmi sorozat, párhuzamos világokkal, emberi sorsokkal és világvégével. A sorozatról IDE kattintva megtaláljátok a bejegyzéseimet!
Bízom benne, hogy a borok mellett némelyik könyv is felkelti az érdeklődéseteket, mindet teljes szívemből tudom ajánlani. A tag szabadon vihető, kérlek, jelöljétek az eredeti forrást a bejegyzésetekben! Kíváncsi vagyok a ti válaszaitokra is, milyen könyveket választanátok a különböző pontokhoz? És mit gondoltok a borról? Melyik a kedvencetek?

A könyvek borítóinak forrása: moly.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése