Sziasztok!
Ezer éve nem volt tag a blogon, ezért
úgy gondoltam, hétvégén hozok egyet! És mivel ez egy kocsma, ma pedig
borkóstolóra megyek a barátaimmal, mi is lenne alkalmasabb erre a célra, mint
egy olyan, aminek a központjában a kedvenc alkoholom áll, ami a bor. Az utóbbi
pár évben kezdtem el megismerkedni a minőségi borok tárházával, túllépve a
gimnazista évek Dankó Pista minőségén.
Kis személyes kitérő: Balatonfüredre
jártam középiskolába, a kiruccanások nagy többségén leót fogyasztottunk (más
néven: vörösboros kóla), Füreden a folyó borok is nagyon jók voltak. Utána
Győrben kötöttem ki egyetem miatt, első este, felkészítő napokon kaptunk
műanyag üveges borzadályt, sose felejtem el a nevét. Gondoltam, jó, olcsó
borból vettek sokat, hogy elég legyen. Utána, mikor rendesen szórakozni mentünk
az egyetemi bulizós helyekre, kértem leót. Az egy dolog, hogy nem értették, mit
akarok, mert úgy tűnik, hogy ezt a kifejezést nem ismerik mindenhol, de aztán
elővette a pult alól ugyanazt a műanyag borzalmat! Ihatatlan volt. Ekkor jött
el a pillanat, mikor Réta megismerkedett a sörrel, mert hosszú távon nem bírta
el a pénztárcája a drágább italokat. Azóta felnőttem, és már tudom, hogy a
száraz bor a legjobb. Egy üveg pinot noir roséval nálam sok mindent el lehet
érni!
Ma pedig egy olyan borkóstolóra
megyek, ahol 35 pincészet mutatja be 200 borát! Alig várom! Remélem, több új
kedvencet is találni fogok! Főnököm a lelkemre kötötte, hogy ne kóstoljam meg
mindet, nehogy alkoholmérgezést kapjak, hétfőn dolgozni kell menni. Innen is jó
szórakozást nekik és a kollégáimnak a ma esti Győri Audi ETO KC – HC Podravka
Vegeta női kézilabda BL mérkőzéshez! Hajrá Csajok! Hajrá ETO! Most pedig
következzen a tag, melynek eredeti videóját IDE kattintva elértek! Magyar
verziót nem találtam, a lenti a saját fordításom.
1.Dobozos
bor
Egy könyv, ami miatt elítélnek az emberek, de ennek
ellenére is szereted
Dobozos bor: Régen a kevésbé minőségi borokat kezdték el így
palackozni, azóta már a minőségi borászatoknál is megjelent, sőt az előbb
láttam olyat, hogy kistáska alakja volt a doboznak! Ez a tag 3 éve készült,
azóta sokat változott a piac. Itt arra gondoljatok eredetileg, hogy olyan
dobozban voltak a borok, mint a tejes dobozok.
|
Hála a jó égnek, ilyen jelenséggel
még nem találkoztam. Bár az is lehet, hogy ez azért is van, mert nem olvasok
megosztó könyveket. Azt többször megkaptam már, hogy mikor fogok már „felnőtt”
könyveket olvasni, értette itt az illető, hogy nem fantasyt, de elítélni nem
ítélt el érte. Hogy mégis válasszak is valamit ehhez a ponthoz, Bessenyei Gábor: A jövő harcosait
mondanám. Azért őt, mert nagyon nem az én korosztályomnak írták, a borító
alapján is gondolhatják az emberek, hogy inkább unokaöcsém kezébe kéne adnom.
Emellett a szereplők is néhol hagynak maguk után kivetni valót, én mégis
imádtam, konkrétan az egész sorozatot. A könyvekről ITT olvashatjátok a
bejegyzéseimet!
2.
Organikus bor
Egy könyv, amiben nincs semmi hozzáadott marhaság, és
egyszerűen tökéletes
Organikus bor: Az organikus borkészítés lényege, hogy a szőlőben
nem használnak vegyszereket, vagy rovarirtó szereket. Ehhez társul még a
borkészítés speciális technológiája, amely nem engedi adalékanyagok
használatát, és a technológia bármilyen módon történő manipulálását. Sok
olyan pincészet létezik, melynek termelésmódja valóban organikus, de ezt nem
tüntetik fel a címkén. Ennek jórészt anyagi okai vannak, hiszen költséges a
regisztráció, mellyel hivatalosan is igazolni tudnák. Sokan pedig azért nem
vállalják a szigorú szabályokat, hogy meglegyen a választás szabadsága abban
az esetben, ha végképp nem tudják a szőlőt organikus gazdálkodásban
engedélyezett módszerekkel megvédeni. Az organikus-, vagy biogazdálkodás nem
összekeverendő a biodinamikus művelésmóddal! (Forrás)
|
Olyan régen hoztam már szóba ezt a
könyvet, egyből ez jutott eszembe gondolkodás nélkül. Rain Arlender: Az élet esszenciája. Imádom ezt a könyvet. Rövid
történet, tele humorral, iróniával és abszurditással. Annyira magával ragadó,
mindig jókedvem lesz, ha a könyvre gondolok. A blogbejegyzésben (ITT) még azt
írtam, hogy meg szeretném venni, azóta beszereztem, és terjesztettem is, több
emberrel elolvastattam! Alig várom, hogy új regényt olvassak az írótól!
3. Forralt
bor
Egy igazán fűszeres, télies olvasmány
Forralt bor: A forralt bor jellemzően a téli időszakban
fogyasztott, bor alapú, fűszeres meleg ital. Fehér és vörös borból egyaránt
készítik. Cukorral, mézzel egzotikus fűszerekkel édesítik. Ezek alapvetően:
szegfűszeg, fahéj, koriander és az ínyencek gyömbérrel, borssal tovább
fokozzák az élményeket. Vásárokon és egyéb rendezvényeken a nagy mennyiségű
bor ízesítéséhez esszenciát használnak. Kialakulása ahhoz köthető, hogy a
régi időkben a bor gyakran megsavanyodott, így forralással, és fűszerek,
illetve méz hozzáadásával újra fogyaszthatóvá tették. (Forrás)
|
Nem szoktam évszakra vonatkozóan
osztályozni az olvasmányaimat, de ha arra gondolok, hogy tél, akkor egy olyan
könyv jut eszembe, amivel be lehet kuckózni egy puha pléddel a kandalló elé, egy
bögre forralt borral a kezemben. Ilyen olvasmány volt nekem például Joss Stirling: Lélektársak – Sky című
regénye. Nem volt tökéletes, de bájos. YA romantikus, misztikus képességekkel
fűszerezve. A savantok világában mindenkihez születésénél fogva társa van, aki
ugyanakkor született, csak hát meg kell találni. Minden savantnak van
különleges képessége. A molyos értékelésemben is megemlítettem, hogy ez a dal
milyen jól illik a könyvhöz!
4. Sauvignon
Blanc
Egy igazán éles és agresszív olvasmány, amit nem
tudtál letenni
Sauvignon Blanc: Francia eredetű világfajta, középérésű, közepesen
termő fehér borszőlőfajta. Fürtje kicsi (100g átlagtömegű), vállas, tömött.
Bogyója kicsi, zöldessárga, gömbölyded, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa
puha, leves, közömbös ízű. Jellegzetes illat- és izvilága az utóbbi évtized
egyik siker fajtájává tette. Nem a hosszas fahordós érlelést kedveli, 3-4
éves kora után kevés értéket tud felmutatni. Fajtakarakterének megőrzéséhez
acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú,
erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik
belőle. A legszebb sauvignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb
területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Aszár-Neszmélyi, Etyek-Budai
borvidékek. (Forrás)
|
Többször előfordult velem, hogy
nehezen tettem le egy könyvet, főleg, ha már alig volt valami hátra. A
legutóbbi eset Izolde Johannsen: Megölni a királyt! című regénye kapcsán történt velem. Konkrétan hajnali fél 3-ig
olvastam, másnap munka, kissé fáradt voltam, de nagyon megérte. Ez a történet
egy fiatal francia márki történetét meséli el, aki megjárta az Amerikai
Függetlenségi Háborút és XVI. Lajos, vele együtt pedig a francia királyság
bukását. A könyv hamarosan megjelenik, utána pedig a konkrét élményeimet is
olvashatjátok róla!
5. Pinot
Noir
Egy könyv, amitől nem sokat vártál, de a végére
elszállt tőle az agyad
Pinot Noir: A Pinot noir vörös szőlőfajta, amely Franciaországból
származik, termőhelyei Burgundia és Champagne környéke. A Pinot blanc-al és a
Pinot gris-vel (Szürkebarát) fajtacsoportot alkot. A csoportban ez a fajta a
kék, vagy fekete bogyójú "testvér". Innen ered elnevezése, a
"noir" jelentése sötét-fekete. Nálunk elsősorban vörösbor készül
terméséből, míg származási helyén főleg pezsgő-alapbort készítenek belőle. A
Pinot Noirból készült bor méltán érdemelte ki a "borok királya"
elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája
leginkább meggyre, málnára, szilvára, eperre vagy a cseresznyére emlékeztet. Gyümölcsös
jellege miatt leginkább nagyvadakhoz, barna húsú szárnyasokhoz ajánlkozik, de
kitűnő kísérője lehet néhány szelet Camambert vagy Brie sajtnak is. (Forrás)
|
Nem úgy fogalmaznék, hogy nem vártam
sokat ettől a könyvtől. Inkább nem tudtam mire számítsak, de biztos vagyok
benne, hogy közel sem ilyen élményre gondoltam, mikor kézbe vettem. Tényleg
nagyon magával ragadott és maradandó élményt nyújtott nekem ez a könyv, ami nem
más, mint Kir Bulicsov: Túlélők című
regénye. A scifi vonal mellett erőteljes pszichológiai és emberi kérdéseket
feszeget, ami nálam mindig hatalmas plusz pont. Főleg, ha úgy képes
elgondolkodtatni, mint ez a könyv. Erről bővebben ITT olvashattok!
6. Chardonnay
Egy pikáns nyári olvasmány
Chardonnay: A Franciaországból származó Chardonnay szőlőfajta
termésének fürtje kicsi, hengeres vagy vállas, többnyire középtömött, de
lehet laza és tömött is, rövid fürtkocsánnyal és 6 dkg átlag fürttömeggel. A
termés gömbölyű, fehéreszöld bogyói lehetnek kicsik és középnagyok vastag
héjjal. A termés íze édes, jellegzetes zamatú és a cukorfoka kedvező
időjárási körülmények esetében magas. Kedvező fekvésű területen és jó
évjáratokban szeptember végén 20-22 cukorfokkal szüretelhető. Bora
fajtajelleges, inkább kemény karakterű, finom zamatú, alkoholban gazdag.
Hazánkban az Etyek-Budai Borvidéken, a Mátrai Borvidéken, a Pécsi Borvidéken,
a Tolnai Borvidéken, a Dél-Balatoni Borvidéken, az Neszmélyi Borvidéken
elterjedt. (Forrás)
|
Nem szokásom pikáns könyveket
olvasni, ez köztudott, de meghagytam így ezt a címet, mert ezt jelenti
eredetileg a „super-zesty” kifejezés, ami a kiírásban volt. Utánajártam kicsit
ennek a szónak, és szerencsére több jelentése is van. Azt is jelenti, hogy
mozgalmas, energikus. Szóval én ebből az irányból fogom megközelíteni a
kérdést. Talán az egyik legmozgalmasabb könyv, amit olvastam, az Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
című regénye, ami a Lőpormágus-trilógia második része. Ehhez nagyban hozzájárul
az író stílusa is. Ugyanis a könyvei több szálon futnak, és általában minden
fejezet függővéges, ami legalább két fejezettel arrébb folytatódik. Csodálatos
és frusztráló is egyben. A sorozat mindhárom részéről írtam már a blogon, IDE
kattintva megtaláljátok őket!
7. Rosé
Egy könyv, amiben mindenből van egy kicsi
Rosé: A rosébor kék szőlőből készül, bár sokan tévesen úgy
gondolják, hogy azért rózsaszínű, mert a fehér- és vörösbor keveréke. Pedig a
rosé bor külön borászati technológiával rendelkezik, aminek kiindulópontja a
vörösbor készítése. A szüretelés, a zúzás, bogyózás után héjon erjesztik a
szőlőt úgy, mint a vörösbor készítésénél, de az erjesztés időtartama itt
jóval rövidebb, a lé csak rövid ideig marad együtt a színt adó héjjal és a
gyümölcshússal, így világosabb lesz. (Forrás)
|
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek. Kicsit csalok ezzel a választással,
de ennél jobb könyvet nem is találhattam volna hozzá. 15 különféle műfajú és
témájú történetet tartalmaz ez a gyűjtemény, mindben közös, hogy társadalmi
mondanivalóval rendelkezik. Olvashatunk egymás elfogadásáról, a múlt hatásáról
jelenükre, technológiai fejlődés veszélyeiről, önmagunkról alkotott kép
fontosságáról és így tovább. A könyvről korábban írtam, ITT olvashatjátok!
8. Shiraz
Egy testes könyv, ami sötét és zamatos
Shiraz: Perzsa eredetű kékszőlő, igazán ismertté Franciaországban
vált a Rhone-vidéken, de a világ több szőlőtermesztő országában ismerik és
termesztik. ( Dél-Afrika, Ausztrália,
Kalifornia stb) Az utóbbi néhány évtizedben az Újvilág is felismerte a fajta
nagyságát. A legnagyobb sikert Ausztrália könyvelhette el ezzel a karakteres,
erősen fűszeres kékszőlővel. Fürtjei közepesen nagyok, vállasak, bogyója
kicsi, színe sötétkék, héja közepesen vastag, húsa puha, lédús. Rothadásra
nem hajlamos. Külföldi tapasztalatok szerint termőképessége jó. Bora jó
minőségű, kékes színárnyalatú, érlelésre alkalmas, de minőségét nagyban
meghatározza a szüret időpontja. A túl korán szüretelt szőlő tanninjai
éretlenek lesznek, illata meglehetősen zöldes, paprikás, elkésett szüretnél a
bor alkoholban túlsúlyos lehet, egysíkúvá válhat. Minőségének csúcsát
általában csak évek elteltével éri el, s olyan fajta, amely szépen egészülhet
ki a fás, barrikolt ízekkel. Nagyközönség számára több néven ismert fajta:
Syrah, Shyraz, Petite Syrah. (Forrás)
|
A választott könyvem azért is „testes”
mert van rajta egy kéz! Viccet félretéve, Robert Jackson Bennett: Pengék városa valóban sötét hangulatú, izgalmas és
borzasztóan jó könyv. Az első részt is imádtam, ez a történet sem marad el
mögötte. Mulagesh tábornok főszereplése üdítően hat a könyvre, mellette pedig
találkozhatunk régi ismerősökkel is. Elnyomás, árulás, isteni csodák,
megoldhatatlannak tűnő gondok között lavírozva jutunk el a tetőpontig. A
befejező kötet árgus szemekkel figyeli, mikor akarom már végre kézbe venni.
9. Merlot
Egy könnyed olvasmány, lágy befejezéssel
Merlot: Ismert francia szőlőfajta, neve a francia Merle, Merleau
szóból ered, ami feketerigót jelent, ennek háttere valószínűleg bogyóinak
sötét színe lehet. Magyarországon az 1960-as évektől kezdték termeszteni,
elterjedése főleg Villány, Szekszárd és a balatoni borvidék déli fekvésű
részei, és Európában is általánosan elterjedt fajtának tekintjük. Közepes
hozamú fajta, fagyállóképessége nagyon alacsony. Korán hajt és szeptember
végén október elején érik, de egyes források szerint október közepére éri el
az ideális 18-20 mustfokot. Fürtjei kicsik, ahogy a bogyók is, vastag héjúak,
kevésbé lédúsak, sötétkékek. A belőle készült bor mélyvörös színű, telt,
bársonyos ízű, jellegzetes aromájú, száraz, sok festékanyagot tartalmazó
minőségi bor. Olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű csúcsbor marad.
(Forrás)
|
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva tényleg könnyed olvasmány, nagy dolgokat nem kell
tőle várni. A cím nagyjából körülírja a történetet is, romantikus ifjúsági
regény, amiben abból lesz a konfliktus, hogy nem beszéljük meg egymással a
problémáinkat. De tényleg cuki és bájos, folytatni is fogom. A könyvtárnak már
régóta megvan, de akarok még egy kicsit a saját könyveimből is olvasni, hogy
javuljon az arányom, majd utána megyek újfent könyvtárba. A könyvről ITT olvashattok bővebben!
10. Champagne
A kedvenc könyved
Champagne: Champagne volt az első borvidék a világon, amely pezsgőt
állított elő. Magas minőségével és történelmi előnyével így ő volt az, aki
példát mutatott az egész világnak, hogyan is kell ezt a buborékokkal teli
bort elkészíteni. Nem véletlen tehát, hogy maga a szó: „champagne” sok
helyütt a pezsgő szinonimájává vált. Egész addig így is volt ez, amíg a
franciák ki nem vívták, hogy ez a név csak akkor kerülhessen a palackra, ha
valóban egy olyan üvegről van szó, melynek tartalma megfelel a minőségi
szabványoknak, és Champagne vidékéről származik. (Forrás)
|
Ilyet nem illik kérdezni egy könyvmolytól,
csak, ha fel vagy készülve egy órákig tartó beszélgetésre. Bár köztudott, hogy
nőtől a korát sem nagyon illik megkérdezni, de úgy vettem észre mostanában,
hogy ez sem nagyon érdekli az embereket (tapasztalat). Már jó pár
kedvencemről beszéltem a mai posztban, úgyhogy egy újat mutatok, amiről még
keveset beszéltem. Szilágyi Zoltán: Arató című könyve a Káoszszív trilógia befejező része. Elgondolkodtató és
izgalmas történet világok közötti utazásról és annak morális kérdéseiről. A
design váltás nagyon jót tett a sorozatnak, remélem, ezután azok is rátalálnak,
akik a korábbi verziótól ódzkodtak. Steampunk alternatív történelmi sorozat,
párhuzamos világokkal, emberi sorsokkal és világvégével. A sorozatról IDE
kattintva megtaláljátok a bejegyzéseimet!
Bízom benne, hogy a borok mellett
némelyik könyv is felkelti az érdeklődéseteket, mindet teljes szívemből tudom
ajánlani. A tag szabadon vihető, kérlek, jelöljétek az eredeti forrást a
bejegyzésetekben! Kíváncsi vagyok a ti válaszaitokra is, milyen könyveket
választanátok a különböző pontokhoz? És mit gondoltok a borról? Melyik a
kedvencetek?
A könyvek borítóinak forrása: moly.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése