2018. január 15., hétfő

All of my TBR - Olvasatlan könyvek a polcomon


Sziasztok!
Gondolkodtam, milyen bejegyzést hozzak nektek a hétre, és mivel nem volt kedvem tag-et kitölteni, meg ismételni önmagam, ezért úgy gondoltam, megmutatom nektek azokat a könyveket, amik a polcomon roskadoznak olvasatlanul. Megmutatok mindent, amit olvasni is fogok, és azt is, amit valószínű nem. Ez a bejegyzés jó mankó lesz számomra is, mivel szeretném a nagy részüket az első félévben elolvasni, így lesz egy listám, amihez fogok tudni viszonyítani. Külön szekciókra fogom bontani a listát, mint azt majd látni is fogjátok. Külön jelzem azokat a könyveket, amik ugyan a birtokomban vannak, nem látok rá nagy rációt, hogy valaha is elolvasom, ám ez nem jelenti azt, hogy az előtte lévőket is mind el fogom olvasni. Annyi új megjelenés van, és nem mind érdekel, sőt, van, ami az eladásra váró listámon is rajta van, ha előtte elolvasom, jó, ha nem, az sem baj.
Olvasásra váró komplett sorozatok

Alig várom, hogy vére elkezdjem olvasni a sorozatot! Szeretnék már februárban nekiállni, de olyan nehezen választom ki, hogy éppen mihez is van kedvem, mert igazából mindent olvasnék egyszerre. Kiemelt helyen vannak a jövőbeni terveimben.


Ővele komoly terveim vannak, tervezek egy kihívást molyon, ami majd februárban lesz élesítve. Szeretném lemaratonozni az összes eddig magyarul megjelent Mark Lawrence kötetet. A nyolcból egyelőre nekem csak négy van meg, de ez nem szegi kedvem. A másik sorozat részei megvannak a könyvtárnak, a Vörös nővért pedig Könyvfesztiválon tervezem beszerezni.


Igaz, a nulladik rész nincs meg, de én így is teljes sorozatnak számítom. A könyvtári olcsópolcon volt, 100 Ft volt darabja, kétszer mentem haza nélküle, harmadszor úgy voltam vele, hogy ha még a polcon vannak, akkor rám várnak. És ott voltak, égi jel, hazavittem. Idén pedig el is olvasom őket. Már tavaly, mikor felnőtt fantasy könyveket terveztem olvasni év elején, már akkor a listán voltak.

Olvasásra váró sorozatkezdők
Ugye milyen gyönyörű ez a borító? Karácsonyra kaptam páromtól. Nagyon kíváncsi vagyok rá! Ha sárkányok vannak benne, akkor rossz nem lehet! A Fumax kiadó nemrég jelentette meg a második részt, ő is kiemelt helyen van az idei beszerzési listámon, még úgy is, hogy nem olvastam még ezt a részt. Viszont reményeim szerint őt is olvasni fogom februárban! Mi lenne, ha meghosszabbítanánk a februárt 40 naposra? Akkor talán mindent elkezdenék, amit nagyon akarok. Ki van velem?

Tavaly könyvheti beszerzés, azóta is, előtte is sok jót hallottam a sorozatról. Szeretném őt is hamarosan az olvasott könyveim listáján tudni. Legkésőbb az első félévben sort kerítek rá, ő nincs februárra betervezve. Annyit tudok róla, hogy fontos szerepe van benne a vallásnak és a gépeket az alkímia hajtja. Ami egy elég izgalmas alapfelvetés.


Ő mindenképp februári olvasás lesz. Az írónő felajánlotta olvasásra a regényét, én pedig elfogadtam. Nem vagyok a történelmi regények olvasóközönsége, ám annyi jót láttam róla a molyon, hogy teszek vele egy próbát. A figyeltjeim körében nagyon jó értékeléseket kapott, úgyhogy bizakodó vagyok. Egy II. világháborús kalandregény, aminek központjában két hajó áll és valami rejtélyes küldetés.

Mint már fentebb írtam, márciussal induló kihívásom szerves részét képezi Jorg. Vele fogom indítani. Reményeim szerint március elsején éjfél után egyből. Az sem tántorít el, hogy elseje csütörtökre esik. Sógorom épp A Hazug kulcsát olvassa, már kérdezte, hogy mikor jutok el oda, hogy meg tudjuk beszélni a könyveket, úgyhogy nagyon bele kell majd húznom!


A külföldi booktuberek nagyon szerették ezt a regényt. Úgyhogy mikor megláttam, hogy igazán nagyon le van árazva, nem haboztam megvenni. Még egy extra 20 %-os kupont is felhasználtam, úgyhogy tényleg nagyon jó áron jutottam hozzá. Bár én ezt úgy könyveltem el magamban, hogy a kiadó ki akarja szórni a készletét, hogy ne rohadjon rá, a.k.a. a sorozat el van kaszálva. De nem zavar, mert ha tetszik, majd elolvasom angolul. Viszont én nem láttam a sorozatot, ami alapján íródott a történet, azt tudom csak, hogy ezen a szigeten őrzik a gonosztevőket a Disney mesékből, és az ő gyerekeik vannak a középpontban. Ez nekem elég volt, hogy olvasni akarjam, kinek nem lenne?

Amikor megvettem, még csak jókat hallottam erről a könyvről a külföldi könyves csatornákon. Azóta már elég vegyesek lettek a kritikák, úgyhogy eléggé tartok tőle. Wandamaci viszont imádta, ami egy elég jó jel. 1001 éjszaka meséi átdolgozás, egy kalifa minden éjjel más nőt visz az ágyába, akik nem kerülnek elő élve, és egy lány bosszút esküszik a barátnőjéért. Ennyit tudok a történetről. Ez egy duológia első része, aminek már a második részét is megjelentette a kiadó, ami igen pozitív az utóbbi idők sorozat elkaszálási statisztikáinak tükrében.

Őt már annyit emlegettem, nem is kéne szót ejtenem róla. Ő is könyvheti beszerzés, és azóta el akarom olvasni, csak a különböző kihívások miatt, amiket vagy magamnak szervezek, vagy csak részt veszek bennük, megakadályoznak benne. Pedig ez volt a tavalyi év általam eddig legjobban várt megjelenése. Imádom ezt a borítót, nem tudok betelni vele. Február lesz a hónapja, hogy végre tényleg elolvasom! De most már tényleg!

Az eddigi egyetlen Book a Sloth dobozban volt benne, amit megrendeltem. Egy cirkuszos történet, mágiával, eltűnéssel, és gondolom emiatt nyomozással fűszerezve. A történetet ennél behatóbban nem tudok nyilatkozni, viszont azt el kell ismernem, hogy egyszerűen gyönyörű ez a kiadás. Egy féltégla, azt meg kell hagyni, de kívül belül igényesen van megformázva, látványos, szép illusztrációk vannak benne, és még egy könyvjelző is van belekötve. Szóval, már ezért megérte az a bizonyos doboz! Ő most vendégségben van, azért nem illeszkedik a többiekhez a képe.

2016 karácsonyára kaptam egy kedves molytól karácsonyi ajándékozásra, és én lusta dög, még nem olvastam el. Erről a sorozatról eddig csak jót hallottam, steampunk történet, amiről a borító segítségével elég egyértelmű következtetést vontam le. Háborús ifjúsági kalandregény az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. Harcok, veszedelmek, intrika, engem megvett.


Olvasásra váró sorozatfolytatások, sorozatzáró kötetek
Majdnem megtörtem vele a klasszikus olvasási kihívásom, de aztán mégsem tettem. Levettem, elolvastam pár oldalt, megbizonyosodtam dolgokról, amiket függőn hagyott az előző rész, és letettem. A kihívás után viszont biztosan el fogom olvasni. Nagyon kíváncsi vagyok, hova fut ki végül a trilógia.



Tavaly év elején elhatároztam, hogy elkezdek angolul olvasni, úgyhogy megrendeltem őt és egy másik könyvet, de meg fogtok lepődni, még a másikat sem olvastam el. Kicsit lejjebb lesz majd látható. Egy könyvet olvastam tavaly angolul, azt is a könyvtárból hoztam ki, jellemző. A sorozat első két része nagyon tetszett, magyarul olvastam, bár azt hallottam, hogy ez már nem sikerül annyira jól, de majd meglátjuk.

Tőle tartok a leginkább a sorozatzáróim közül, amiket idénre tervezek. Róla elég lehangoló kritikák születtek, bár nem olvastam őket, csak a csillagokat néztem, de félek, hogy nem fog annyira tetszeni, mint az többi. Mondjuk mindkettőt 4 csillagra értékeltem, de tetszettek, úgyhogy szeretném, ha ez is legalább ennyire tetszene.



Hát nem gondoltam volna, hogy ő is egy ekkora féltégla! Sokkal vastagabb, mint az első része. Ami nagy mázli, hogy már a befejező kötetet is bejelentették, valószínű idén áprilisban meg is jelenik, ha jól tudom, a címe pedig: A fényigéző. Az Egy sötétebb mágia az egyik kedvenc könyvem volt tavaly, szeretettem a mágiáját és világfelépítését, remélem, hogy ebben sem fogok csalódni.


Ehhez előbb be kéne szereznem a harmadik részt. Az első két részt utazókönyvben olvastam, ezt pedig könyvhéten kaptam a vásárlásom mellé. Szeretem Winie történeteit, amint lehetőségem lesz rá, megveszem a további könyveit, mert érdekel, hogy mi történik ezzel a tolvajcsaláddal, akik olyan harmonikus család képét tükrözik.



Olvasásra váró egyéb könyvek
Tavaly egy nyereményjátékon nyertem, nagyon megörültem neki, mert tök érdekes a fülszövege. Igen, ennek elolvastam, pedig nem szoktam, mert rájöttem, hogy hülyeség úgy nyereményjátékon indulni, hogy azt se tudom, mit fogok megnyerni. Lentebb lesz pár példa, amik megtanítottak erre.



Róla ejtettem már pár szót a múltkor T5W bejegyzésben, érdekesnek tartottam az alaptörténetét, jó áron volt, úgyhogy megvettem. Idén rátettem egy csomó polcra, ahol várólista csökkentés néven olvasom a saját könyveim, úgyhogy bizisten elolvasom.





Őt szeretném még januárban elolvasni, a klasszikus olvasós kihíváshoz kiválasztottam. Bár ilyen ifjúsági kiadásom van, de már nem fogok kutatni egy nem ifjúsági kiadás után, bár félek, hogy így kicsit meg lett nyirbálva, hogy az ifjúságnak emészthetőbb legyen, mint ahogy jártam a Copperfield Dáviddal is. Bár az kicsit más helyzet volt, ott konkrétan nem adták ki a történet végét.


Közgazdászként végeztem, és imádom a statisztikát, szeretek számokat elemezni, és utánajárni, hogy mi lehet a változások mögött. Kicsit megkopott már az iskolában felszedett tudásom, így úgy gondoltam, hogy beszerzem ezt a könyvet, amit az ELTE egyik mesterszakának felvételi anyagát képezi. Nem tervezem egy ültő helyemben elolvasni, de szép lassan szeretném befogadni a tudást, amit 800+ oldala tartalmaz. Őt a kiadó honlapjáról szereztem be e-könyvben.

Szintén januárban még szeretném elolvasni a kihívás miatt, de ha nem jut rá idő, akkor tuti eltolom a nyárra. Hiányoznak a sárkányaim és a mágikus történeteim. Jane Austent eddig csak hangoskönyvben hallgattam végig, de a stílus nagyon tetszett, úgyhogy szerintem ez is nagyon fog. Ráadásul a Libramore podcastban azt hallottam, hogy ez az egyik kedvenc Austen könyvük, úgyhogy biztos jó.

Elérkeztünk a fentebb említett másik angol könyvhöz. Imádtam a filmet. Mikor megtudtam, hogy könyvből készült, eldöntöttem, hogy el kell olvasnom. Kár, hogy nem adták ki magyarul, akkor már tuti elolvastam volna. Úgy gondolom, ennek kicsit nehezebb lesz a nyelvezete, nem fogok vele olyan gyorsan haladni, de mindenképp szeretném megismerni az eredeti történetet. A film nagyon megható volt, egyik örök kedvencem azóta is.

A Fumaxos ámokfutás Black Friday rendelésem ajándékkönyve. Nagyon szeretem a Dr. Csont sorozatot, úgyhogy kíváncsi vagyok, milyen könyvben. A CSI-val már befürödtem, de úgy gondolom ez jobb lesz. Igaz, hogy ez nem az első rész, de az sem zavar.



Róla is ejtettem szót az előző T5W bejegyzésben, a gyerekkönyvtárban kaptam egy pályázaton elért eredményem miatt 2001-ben. Februárban lesz 17 éve. Lassan nagykorú lesz. Mielőtt még legálisan fogyaszthatna egy sört a kocsmámban, szeretném elolvasni. Még csak nem is hosszú, miért vártam vele eddig?



Egy könyvállványon láttam meg, rákerestem molyon, hogy ez az a könyv-e, amit előtte láttam már valahol és felkeltette az érdeklődésem. Ez volt, így megvettem. A könyv azokat a lényeket gyűjti össze, akik nem fértek fel Noé bárkájára. Izgin hangzik, bár a címkék között szerepel a mágikus realizmus, amivel eddig nem kötöttem örök barátságot, de bizakodom. Őt egyébként állandóan Bestáriumnak hívom, és mindig csodálkozom, ha nem találom molyon, az i betű rendszeresen lemarad.

Elolvastam a Moulin Rouge című könyvet, amitől nem azt kaptam, amire számítottam, ennek ellenére nagyon tetszett. Ebben említették Dreyfus kapitányt és történetét, ami felkeltette az érdeklődésem, és egy csokiért sikerült egy molytól megszereznem ezt a könyvet.




Az írónő nyereményjátékán nyertem még 2016 év végén. Az Apa, randizhatok egy lovaggal? című regénye nekem tetszett, egy jó kis ifjúsági regény, ami kishazánkban és egy másik világban játszódik, lovagokkal, öl táncosokkal és mágikus lényekkel. A stílusa nagyon bejött, úgyhogy nagyon megörültem, hogy én nyertem, még dedikálta is az írónő! Ez egyébként egy novellagyűjtemény, ami bele is illik abba a fogadalmamba, hogy több novelláskötetet olvassak idén.

Abstractelf sokat áradozott már az íróról és a könyvről is. Emiatt vettem meg, nem tudok a történetről semmit, csak azt, hogy nagyon jó. Azóta már mástól is hallottam, úgyhogy mindenképp szeretném nagyon szeretni.




Egy újabb antológia. Fantasztikus és sci-fi világok politikai és társadalmi kérdéseibe kalauzol el ez a kötet, ami szerintem tök érdekesen hangzik! Most, hogy írok ezekről a könyvekről, mindegyikhez kedvet kapok. Kár, hogy nem vagyok annyira multifunkcionális, hogy több könyvet egy időben olvassak. Ezt kéne szuperképességnek kérnem a Télapótól.


Hikarinak még decemberben megígértem, hogy választhat, mi legyen a következő olvasmányom. Akkor még nem volt publikus a klasszikus olvasós kihívás, de mondtam neki, hogy választhat. Ő pedig ezt választotta. Így nem egyből, de a kihívás után őt szeretném elolvasni. Tavaly szülinapomra kaptam, úgyhogy jó lenne még előtte elolvasni!


Könyvek, amiket olvasnék, de alacsony prioritásúak
Gimnázium negyedik évében kaptam jó tanulmányi eredményeimért. Nem ismerem sem az írót, sem a könyvet, így sokat nem tudok mondani róla, de ha már megvan, szeretném elolvasni. Bár mivel elég illusztris társasággal kell vetekednie az olvasásidőmért, gyanítom, hogy nem idén fog rá sor kerülni.



Blogturné klub keretében nyertem tavaly. A filmet szerettem, Johnny Depp nagyon jól néz ki benne. Biztos, hogy el fogom olvasni, de mivel már ismerem a történetet, nincs első helyen az olvasandó listán.




Őt a kukától mentette meg anyukám, mert a szomszédunk ki akarta dobni. Kérdezte, hogy kell-e, mondom, naná, ennek már az idejét sem tudom, de évek teltek el azóta. Még valószínű várni is fog egy kicsit, de el fogom olvasni.

Őt csere útján szereztem, volt egy könyvem, ami kétszer volt meg, és a helyett cseréltem, de már nem érzek rá akkora indíttatást, hogy elolvassam. Rá is került az eladó könyveim listájára, ha nem sikerül elolvasni, de valaki megvenné, azt sem fogom bánni.




Őt a családi könyvtárból nyúltam magamnak, mindhárom történet érdekel, de gyanítom, hogy mindhárom ilyen rövidített, cenzúrázott változat. Ezt akkor még nem tudtam, mikor elhoztam, de már nem viszem vissza.
Őt is egyszer elhoztam a családi könyvtárból, aztán sosem vittem vissza. Már volt, hogy elkezdtem, de akkor nem volt hozzá hangulatom, úgyhogy inkább félretettem. A filmet láttam, az szerintem nagyon vicces és szórakoztató volt.




Könyvek, amiket nagy valószínűséggel nem fogok olvasni
Goodreads-en nyertem. Képzeljétek, ott tényleg lehet nyerni, ha szerencséd van! Ez volt az egyik könyv, aminél elgondolkodtam, hogy talán nem kéne minden szir-szarra jelentkezni. Nem hiszem, hogy valaha is el fogom olvasni.




Belelapoztam már, de nem igazán fogott meg sem a téma, sem az, ami benne van, így hanyagolom.  A könyvet egyébként kaptam, nem vettem. Párom most épp ezt olvassa, úgyhogy még az is lehet, hogy egyikünk elolvassa. (Update: vendégségben van, nem tudtam lefotózni.)





Általános iskolában 3. osztályában kaptam kitűnő tanulmányi eredményemért. Olvastam már belőle, akkor biztos többet is, de végig még sosem olvastam, és szerintem már nem is fogom.





Egy rosszul sikerült random vásárlás eredménye. Bementem egy könyvesboltba, még messziről sem ismertem a könyves közösségi oldalakat, nem néztem utána, csak megvettem, de nem bírtam végigolvasni. Anyum is elkezdte, de ő is félretette. Az én polcomon ő biztosan olvasatlan marad.


Őt is nyertem, de nem érzek rá indíttatást, hogy elolvassam.







Egyszer részt vettem egy népdal éneklési versenyen még általános iskolában. Sokan indultunk, volt első-három helyezett, utána meg mindenki negyedik lett, ahogy én is. Ott kaptam ezt a könyvet, meg még párat, amik lentebb láthatók.




Szintén nyeremény, akkor még azt gondoltam, hogy el is fogom olvasni, de Coelho-hoz én még nem vagyok elég érett.






Ő volt az, akinél átértékeltem a nyereményjáték stratégiámat. Minden könyves nyereményjátékon indultam egy időben, sokat is nyertem. De aztán nyerek egy ilyet, ami amúgy még érdekelne is, ha nem egy robosztus könyvsorozat hatodik része lenne, ahol minden rész duplakötetes és még nulladik rész is van. Nincs semmi értelme. Ha még sokáig a birtokomban lesz, elképzelhető, hogy lejutok idáig, de biztos, hogy nem fogok most nekiállni egy ekkora sorozatnak.
Népdal éneklési verseny negyedik helyezés. Olvastam azóta belőle, használtam is párat, de egybe tuti nem fogom elolvasni.






Népdal éneklési verseny negyedik helyezés.







Népdaléneklési verseny negyedik helyezés.







Huh, végére értem. Mikor kigondoltam, még nem gondoltam, hogy ez tényleg ilyen hosszú lesz! Nektek milyen könyvek porosodnak a polcotokon? Van, amit tuti nem fogtok elolvasni? Mi alapján döntitek el, mi lesz a következő olvasmány?

2 megjegyzés:

  1. ohohohoó, Jorgban nem fogsz csalódni. A Széthullott birodalom trilógia az egyik all-time kedvencem, Mark egy nagybetűs ZSENI :D
    Kár, hogy külföldön, itthon meg pláne nem annyira népszerű, pedig megérdemelné :( (Jorgot manapság már csak Fandomtalan Hercegnek hívom xD)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt jó hallani, te már a sokadik vagy, aki ezt mondja, úgyhogy már nagyon várom, hogy végre beleugorjak :D :D

      Törlés