2018. május 12., szombat

Pokemon Go Book Tag



Sziasztok!

A hétvégére nem hoztam magammal a saját laptopomat, így a Minden szív kaput nyit értékelésre hétfőig várnotok kell, mert az otthoni gépemen van a sablon, amit használok az értékelésekhez! Hogy lefoglaljam magam is valamivel, és nektek is tudjak mutatni tartalmat, elővettem egy régi tartozásomat, a Pokemon Go Book Tag-et, amire Fruzsi, a J'adore deslivres, avagy könyvimádat felsőfokon bloggere kért fel. Az ő válaszait ITT találjátok! Köszönöm Fruzsi, hogy gondoltál rám! Az eredeti kihívást Aentee találta ki, a Read at midnight bloggere, az ő válaszait IDE kattintva éritek el. A kategória nevek előtti képeket is tőle vettem, köszönet érte. Rá emlékezhettek még nyárról, a bingo szerűs olvasós kihívás kitalálója ő, remélem, idén nyáron is készít nekünk valami király Read-a-thont!
1. Starters
A könyv, ami miatt megszeretted az olvasást
Mint sokan mások, én is a Harry Potter generációhoz tartozom. Előtte is szerettem már olvasni, gyerekkoromból emlékszem még a Tappancs mesékre, meg Linda mesekönyveire, de a Bölcsek köve az, amire úgy emlékszem, hogy elindított a molyság útján. Az is lehet, hogy megtréfálnak az emlékeim, de ez egy nagyon meghatározó élmény volt nekem. Gyermekkönyvtárban rendszeres látogató voltam, de már nem tudnám megmondani, hogy előtte vagy utána kezdődött.

2. Pikachu
Egy igazán ikonikus klasszikus, amit mindig szeretni fogsz
Gárdonyi Géza: Egri csillagok, Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk. Mindkettő nagy hazai klasszikus. Gárdonyi művét sokan unalmasnak tartják, az eleje számomra se volt valami izgi, de amint átlibbensz azon a részen, hogy a gyerekek fürdenek, utána már nagyon is pörgős a könyv. A Pál utcai fiúkat is régen olvastam már, de arra nagyon emlékszem, hogy szerettem. A filmet azóta többször is láttam, mindig meghat, és szerintem még ma is nagyon aktuális ez a könyv.

3. Zubat
Egy könyv, ami szó szerint mindenhol szembejön veled és pont emiatt nem is érdekel
Több ilyen is van, az egyik Amie Kaufman & Jay Kristoff: Illuminae. Tudom, hogy nagyon egyedi az írásmódja, és nagyon egyedi a felépítése, de engem nagyon nem vonz. Eleve sci-fi, ami általában nem az én világom. Nekem az jön le, hogy mindenki csak az egyedi felépítése miatt kedveli a könyvet. Emiatt én meg nem akarom elolvasni.

4. Ditto
Egy könyv, ami emlékeztet egy másikra, de te ettől függetlenül szereted
Ilyet nem tudok igazából mondani. Viszont pont pár napja láttam Laini Taylor: Strange the Dreamer magyar borítóját, ami engem Veronica Roth: Carve the Mark könyvére emlékeztet. Egyiket se olvastam, úgyhogy azt nem tudom, hogy szeretném-e őket.





5. Snorlax
Egy könyv/sorozat, amit a hosszúsága miatt nem kezdtél el
Robert Jordan: Az Idő Kereke. Általában jókat hallottam a sorozatról, a hatodik része egyelőre meg is van nekem, viszont ez egy 15 részes sorozat, amiből a nagy része duplakötetes. Baromi hosszú, nem érzem hozzá a késztetést, hogy nekiálljak. Pedig fantasy terén klasszikus.

6. Gengar
Egy könyv, ami miatt sokáig fent voltál éjszaka
Általában, ha már csak 50-60 oldalam van hátra, a legtöbb könyv fenttart éjszaka, mert az már nem olyan sok, akkor inkább nem is alszom. Akár még munkanap is bejátszom ezt, aztán másnap kissé mosott kaka vagyok. De megéri, mert befejezek egy könyvet! Végignézve az idei olvasmánylistám, egy csomó könyvet éjfél után, vagy nem sokkal előtte fejeztem be, és többet is hajnali kettő után. Például S. J. Kincaid: A kárhozott című könyvét, fél 3-kor fejeztem be hajnalban. Minden percét megérte, nagyon szerettem azt a könyvet. Dorkával közös kibeszélőnket ITT tudjátok elolvasni.

7. Nidoking/Queen
Kedvenc könyves párod
Ó Ida és Balogh Csaba, Gárdonyi Géza: Ida regénye című könyvéből. Szerettem, ahogy a kapcsolatuk felépül. Nagyon valóságos volt, és ahhoz képest, hogy majd' száz évvel ezelőtt jelent meg, még ma is aktuális a története. Ugyanezt simán meg lehetne írni, csak tegező viszonyban, és máris adott lenne egy modern YA. Főleg, ha belevennénk valami szerelmi háromszöget. De mindegy is, a lényeg, hogy reális, valóságos és szerethető volt mindkét karakter. A történet, az írásmód pedig csodálatos. Csak ajánlani tudom! A könyvről ITT írtam bővebben.

8. Rapidash
Egy könyv, amit nagyon gyorsan elolvastál
Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit. Ha már megemlegettem a bevezetőben. Ha nem vasárnap este állok neki, simán meglett volna egy nap alatt. Igaz, 160 oldal, de érdekes volt és olvasatta magát. Tetszett a történet, nemsokára olvashatjátok róla a gondolataimat is.

9. Eevee
Egy könyvsorozat, amelynek a spin-offjait sosem fogod megunni
Én annak a híve vagyok, hogy ha egy sorozat három részes, akkor annak legyen vége a harmadik résszel. Spin-off, kiegészítő kötet, novellás kötet, mindet csak újabb bőrlehúzásnak és pénzhajhászásnak érezem. Miért nem lehet azt a történetet külön eladni? Miért nem tudja azt esetleg egy új világban megírni? Ezt olvasóként mondom, hogy nem szimpatikus, és nem is teljesen érzem etikusnak. Ráadásul kissé lustaságnak is tartom. Ha valaki nem akar világot építeni, írjon könyvet a mai valóság felhasználásával.

10. Magikarp
Egy könyv/sorozat, ami meglepően jó
A legtöbbször úgy állok neki egy könyvnek, hogy abban bízom, hogy jó. Így az, hogy meglepően jó, nem szokott velem gyakran előfordulni. Gabriella Eld: Emlékek Jordan számára című könyvére emlékszem nagyon, hogy hihetetlenül élveztem, és magamon lepődtem meg, hogy a hibái ellenére is az egyik kedvenc könyvem lett, túl tudtam én is lépni a saját korlátaimon miatta.

11. Legendary
Egy túlhypeolt sorozat, amit miatt még mindig izgatott vagy és alig várod, hogy olvashasd
Az utóbbi két évben felhalmoztam az olvasatlan könyveimet, több népszerű könyvet, sőt, komplett sorozatot is beszereztem. Nem hiszem, hogy túlhypeolt lenne, de nagyon kedvelt az a sorozat is, amit választottam. Robin Hobb: Látnok-ciklusa még csak március óta porosodik a polcomon, de nagyon várom már, hogy elolvassam!

12. Mew & Mewtwo
Egy gyűjtői kiadás, amit nagyon szeretnél birtokolni
Egyedül a Harry Potternek tudom, hogy vannak gyönyörűbbnél gyönyörűbb kiadásai. A 20. évfordulós Bölcsek köve kiadás is nagy kedvenc, valamint egy box set, amiben kemény kötésű fekete-fehér borítós kiadások vannak, mindegyiken alig van csak szín. Ezt is már mutattam nektek többször, ez álmaim HP kiadása, amit egyszer majd a polcomon szeretnék látni! Akár egyesével, box set nélkül is.

13. Poke-egg
Egy új könyv, amit már nagyon vársz
Nagyon várom, hogy Rain Arlender új könyvvel káprásztasson el minket! Én lennék a világon a legboldogabb, ha egyszer csak jönne a hír, hogy kiadnak új történetét! Sajnos erre mostanában nem látok esélyt, de a remény hal meg utoljára! Mondjuk az eredeti szöveg "debut"-ra vonatkozik, ami ugye újkönyves író, viszont olyat nem tudok, aki első könyves debütáló lenne nálunk.

14. Lure module
Egy olyan író, akinek a könyveit gondolkodás nélkül megveszed
Fentebb említett Rain Arlender, Gabriella Eld, A. M. Aranth. Mindegyikőjüktől több könyvet is olvastam, mindet szerettem. Volt már ilyen téma havi ajánlóban, IDE kattintva, és egy T5W alkalmával is, amit IDE kattintva el tudtok olvasni!

15. Server's down
Egy könyv, aminek a megjelenését már nagyon régóta várod
Ez kb. hasonló, mint a 13. pont, de akkor ide mondok valami konkrétat. Nagyon várom Brian McClellan: Sins of Empire és N. K. Jemisin: The Stone Sky magyar megjelenéseit, amiket remélhetőleg az ősszel már kézbe is vehetek!
Őszinte leszek veletek srácok, én sosem voltam nagy Pokemon fan. Már kicsit nagyobb voltam, mikor bejött a képbe, és engem már annyira nem kötött le. Az én kedvenc Pokemonom Psyduck, mert olyan kis szerencsétlen, mint én. Pont ezért szeretem a Micimackóból is Fülest! Mindenesetre ezt a játékot igazán élveztem, szeretném felkérni AniTigert, a Hagyjatok! Olvasok! bloggerináját, hogy töltse ki ő is, mivel tudom, hogy ő játszik ezzel a játékkal! Ha kedvet kaptál hozzá, válaszold meg te is a kategóriákat, és mutasd meg, szívesen olvasnám!
Forrás

3 megjegyzés:

  1. Nem tudom pesten élsz-e, de a Mamutban a Libriben lehet kapni ezeket a 20. éves Harry Potter kiadásokat, angolul :D
    Az angol könyveknél kell keresni őket, legutóbb minden házból volt még.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, vidéki vagyok sajnos, de majd belesek itt a Libribe, hátha! Bár a Libriben olyan horroráron mennek az angol könyvek, múltkor is csak lestem, hogy egy Éhezők viadala 5.000 Ft körül mozgott.

      Törlés