2018. május 6., vasárnap

Gabriella Eld: Talpig feketében (Legendák a Bagolyvárosból 1.)


Az Impérium legfőbb alapszabálya: az Adottsághasználókat el kell távolítani a társadalomból.

Kedvenc idézetek:  
„Két hete embert sem láttam, a tükörképemet kivéve, és most itt térdepelt egy a nappalimban, kilökve engem a komfortzónámból. Nem éppen kedvemre való cselekedet az illetéktelen behatolás az otthonomba, Mint említettem, az embereket sem kedvelem. A komfortzónámat ellenben nagyon is.” 
„A szó szoros értelmében: mindent levert, felborított és összetört, a turmixgépektől kezdve az életemig.” 
„Kasja összevont szemöldökkel hümmögött. Az arcára volt írva, hogy fáradt, frusztrált és éhes; ilyenkor nagyon kikészült. Emellett ma tönkrement a tetoválópisztolya, az öccsét szétverte a korrupt rendőrség, ráadásul hazahozott egy túszt, arról nem is beszélve, hogy a pizza is késett, és terroristák rohangáltak a városban.” 
Kedvenc karakterek: Igor és Alaska. De mindenki szerethető. 
Borító: Megfelelően tükrözi a könyvben felvázolt várost, nekem kissé sok a szín, de Bagolyvárost épp ilyennek képzelem. 
Végkifejlet: Lezárt történet, nincs függővég, de hagy lehetőséget a folytatásra.

Nagyon szeretem Gabi könyveit, amikor derült égből jött a hír, hogy Könyvfesztiválon megjelenik egy könyve, erőteljesen elgondolkodtam rajta, hogy megvegyem-e, mert addigra már azért elég sok könyvet összeszedtem magamnak. De nem tudtam otthagyni. Gabi pedig dedikálta is nekem a helyszínen! Egyelőre nem tudom, hogy hány rész fog megjelenni, de ha mind ilyen pörgős lesz, akkor a történet nem fog csalódást okozni! A könyvet amiatt olvastam el ilyen hamar, mert a #MagicalReadAThonhoz szerettem volna még egy kategóriát, hogy a Ravaszhoz nagyobb esélyem legyen, úgyhogy az utolsó hétvégén el is olvastam!
Történet központjában két fiatal srác szerepel. Alaska, aki egy introvertált személyiség. Képessége és egészségi állapota miatt ritkán megy emberek közé, csak akkor, amikor nagyon muszáj. Igor pedig összetűzésbe került a helyi rendvédelmi szervekkel, aminek következtében egyszer csak Alaska dolgozószobájában találja magát. Az életünk innentől összekapcsolódik. Ebben a világban azt, akinek különleges képessége van, állambácsi elviszi és „kigyógyítja” belőle. Mindezt úgy, hogy közben nem lázonganak az emberek.


Forrás: Facebook
A könyv olyan rövid, ha konkrétan kitérnék az eseményekre, akkor elmesélném az egész könyvet, azt pedig nem áll szándékomban. Alaska és Igor történetében rengeteg a potenciál. Éppen annyit tudunk meg róluk, és a többi szereplőről, hogy ez a kisregény élvezhető legyen, se túl sok, se túl kevés. Fenntartja az érdeklődést a folytatásra, de nincs telenyomva száraz világ és körülményismertetéssel, hogy unalmas legyen. Az események már az első oldaltól olyan szinten pörgősek, hogy nincs időd pihenni. Őszintén, eddigi tapasztalataimból az írónő regényei miatt, erre is számítottam!
A szereplők mind nagyon szerethetőek. A cselekedeteik és a múltjuk rövid bemutatásával mindenkiről kapunk akkora képet, hogy látszólag eldönthessük, barát vagy ellenség. A könyv ismét váltott szemszögben van megírva. Bár személy szerint itt nem feltétlen éreztem szükségét ennek, de most is elkülöníthetőek voltak a szereplők, ami nagyon király. Urban fantasy lévén valós, városi környezetben játszódik a sztori. A város lakótömbökből épül fel, mindenhol tele van neonhirdetésekkel és neonfényekkel, amit a borító is nagyon jól reprezentál.   


Forrás: Facebook
Az írónő stílusa gördülékeny és olvasmányos. A könyv nagy előnye, hogy nincs függővég, viszont az írásmód és a szereplők miatt olvasnál még róluk rengetegszer. Legalábbis velem így volt. Viszont nincsenek akkora csavarok, eléggé kiszámítható a történet, amit nem neveznék hátránynak. Ha ennél nagyobb csavarok lennének, azt már túlzásnak érezném. A végére pedig az összes szál összefut, és a kép teljessé válik.
Gabriella Eld könyvei eddig magánkiadásban jelentek meg, így hatalmas előrelépés, hogy egy hivatásos kiadó felkarolta, és elkezdte kiadni a könyveit. Nagyon gratulálok ehhez, igazán úgy érzem, hogy megérdemelte. Jordanék története, ha egy ilyen kiadónál jelent volna meg, biztos vagyok benne, hogy jóval több ember kedvencévé vált volna. Viszont azt nagyon sajnálom, hogy még így is nagyon sok helyesírási hiba maradt a könyvben. Egyszerre voltam dühös és csalódott. Emiatt nem is tudtam sokáig, hogy hány csillagra értékeljem a végén. Emellett volt pár dolog, ami nekem összezavarta az olvasásélményemet, ezek inkább személyes észrevételek, mint a könyv hibája vagy az íróé.
Összességében ismét nagyon a szívemhez nőttek a szereplők. A történetük izgalmas, érdekes és folytatásért kiált. Szeretném megkérni a kiadót, hogy következőnek nagyobb figyelmet szenteljen, megérdemli, hogy hiba nélkül adják ki. 
Nálam ez a könyv 4/5.




Könyvadatok:
Műfaj: Young Adult, Fantasy, Urban fantasy
(Kattints a rendeléshez a kiadó nevére!)
Terjedelem: 144 oldal
Megjelenés: 2018
Sorozat részei: eddig ez az egy rész jelent meg.


Fülszöveg:
„Az Impérium legfőbb alapszabálya: az Adottsághasználókat el kell távolítani a társadalomból.
Amikor Igor Blankenschwiftet a katonai rendőrök elkapják az utcán, bilincsbe verik és megkínozzák, tudja, hogy óriási bajban van. Akár a rábízott, titkos küldemény, akár az addig sikeresen rejtegetett adottsága az ok, menekülnie kell, erre pedig az egyetlen esélye egy öngyilkos akció.
Alaska Jones tizennégy napja ki sem lépett a lakásából, amikor egy feketébe öltözött idegen beesik az ablakán. Egyvalamit biztosan tud: ha a katonai rendőrség utoléri, Igor halott ember lesz, és őt is gondolkodás nélkül magával rántja.
Mindezek tetejébe érkezik a fenyegetés, amely rengeteg ember pusztulását ígéri, és veszélyesebb, mint ahogy azt a két Adottsághasználó fiú a legmerészebb álmaiban gondolta volna…”

A bejegyzésben található képek az írónő Facebook oldaláról vannak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése