2017. április 19., szerda

Top 5 Szerda #14

Egy téma, öt könyv, toplista a Top 5 Wednesday keretében.
Sziasztok!
Mai téma: kedvenc LGBTQ+ könyvek. A rövidítésre kattintva megtaláljátok, hogy ez pontosan mit is jelent. Röviden arról van szó, hogy olyan szexuális beállítottságú egyének vannak a középpontban, akik eltérnek a megszokottól, ezért gyakran kirekesztettség és megalázás céltáblái. Megmondom nektek őszintén, nem igazán szoktam ilyen könyveket olvasni, viszont mostanában nagyon sok helyről talál meg magának, Youtube videók, Diversity Bingo, etc., amik hatására nekem is sokszor kedvem támad ilyen könyvekhez, csak félek tőle, hogy milyen hatást vált ki nálam, ezért még halogatom. Egy félét olvastam, Cassandra Clare Árnyvadászait, amibe van LMBT vonás, de azt nem sorolnám ide, mert nem az a lényege. Mivel nem olvastam még a témában, úgy gondoltam, hogy azokat a könyveket veszem elő, amiket szeretnék elolvasni. A csoportról bővebb tájékoztatást ITT olvashattok, amennyiben kedvet kaptok, csatlakozzatok bátran! Dorka is elkezdte, remélem, akkora örömét leli benne, mint én, az ő bejegyzését ITT olvashatjátok!

                                               Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi 
                                                                  Rainbow Rowell: Carry On
Írás közben jöttem rá, hogy ez a bejegyzés azért is lesz rendhagyó, mert nem fogok a könyvekről külön-külön beszélni. Nálam egy könyv általában úgy kerül fel a TBR listámra, hogy Booktuberek videójában meglátom, vagy blogbejegyzésben, megtetszik az alapkoncepció és a Booktuber/Blogger lelkesedése a könyv iránt, utána csekkolom a molyon, és ha jó az általános fogadtatása, akkor felkerül a listámra. Ezek a videók vagy blogbejegyzések általában toplisták vagy Tag-ek, ajánlásokat és bemutatókat általában azután nézem meg, hogy már elolvastam a könyveket. Betegesen rettegek a spoilerektől, ezért még fülszöveget is ritkán olvasok. Erre az öt könyvre mind így bukkantam rá. Ha nem olvasom el azonnal, akkor elfelejtem az a sztorit, mert szelektálja az agyam, hogy mikor majd kézbe veszem, új élmény legyen. Szeretek úgy elkezdeni egy könyvet, hogy nem tudok róla szinte semmit, mert meghagyja nekem a felfedezés örömét. Így ezekről a könyvekről sem tudom megmondani, hogy miről szólnak, mert egy-két mozzanaton kívül nem tudnám megmondani. Lehet, hogy ez furán hangzik, de nálam így van, így szeretem.

Ők lennének öten, akikre mindenképp szeretnék majd sort keríteni a jövőben. A könyvekre kattintva eléritek a molyos adatlapjukat, ha szeretnétek róluk infókat. Adam Silvera könyve idén jelenik meg elvileg, nincs még hozzá borító, így az angolt raktam be helyette. Ajánlásokat szívesen fogadok most is, inkább olyanokra, amiknél az érzelmek, az önmegvalósítás, a problémamegoldás, LMBT mivoltból adódó gondok vannak a középpontban, és nem csak az, hogy az egyik szereplő LMBT. Jövő héten azokat az írókat mutatom meg nektek, akiktől többet szeretnék olvasni.

3 megjegyzés:

  1. A Neked adon a napot is olvastam, most, hogy írtad eszembe jutott! Hogy is felejtettem el, mikor egy olyan aranyos kis történet...vagyok hát..igen...szóval aranyos :D Az Inkább boldog könyv sem lehet rossz, az nálam is listás :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. úgy érzem a pontpontpontokból, hogy nem az aranyoson van a hangsúly annál a könyvnél :D fájni fog??

      Törlés
    2. igen, az azt jelenti, hogy fájni fog! és kedvet kaptam újraolvasni :D

      Törlés