2017. február 22., szerda

Top 5 Szerda #6


Egy téma, öt könyv, toplista a Top 5 Wednesday keretében.
Sziasztok!
Múlt héten kimaradt a Top 5 Szerda, de ma ismét jelentkezem, méghozzá olyan könyvekkel, akik segítenek túljutni az olvasási válságon. Úgy gondolom, hogy ez a téma elég szubjektív. Mert hiába ajánlok egy romantikus könyvet, aki csak epic fantasyt olvas, nem fogja kézbe venni, és fordítva. Ráadásul úgy vettem észre, hogy akkor lesz az embernek olvasási válsága, amikor túl nagy rajta az olvasási nyomás. Booktube-ereknél vettem észre, hogy ha túl sok könyvet kell elolvasniuk, vagy olyan könyvet, amihez nincs kedvük, akkor kezdődik náluk az úgynevezett „Reading slump”. Hogy őszinte legyek, nálam még nem volt ilyen. Vagy nem tudatosodott bennem anno, hogy ez az, mindenesetre megmutatom nektek azokat a könyveket, amiket én újra kézbe vennék, ha épp semmi újhoz nem lenne kedvem. A csoportról ITT kaptok bővebb tájékoztatást. És akkor jöjjön a lista.

Gyerekkorom kedvence, ami meghozta az igazi olvasás szeretetét eleinte, mint sokaknál. Szerintem ez tipikusan olyan könyv, ami újra visszahozza az olvasáskedvet. Szerethető, izgalmas és új. Mármint új volt annak idején, de szerintem még ma is megállja a helyét, nem véletlen szeretik annyian. Felnőtt fejjel is élvezhető, a közeljövőben tervezek egy újraolvasást, remélem, hogy ugyanannyira fogom szeretni, mint annak idején.
Gyönyörű borító, YA fantasy történet, számomra egyedi mágikus világ. Nagyon szerettem ezt a regényt, és biztos vagyok benne, ha újra olvasnám, találnék benne ismét újdonságot, vagy jobban megérteném a háttérvilágot. Az a jó ebben a kötetben, hogy a mágia nem teljesen magával értetődő, hanem meg kell tanulni. Nincs benne tini szüttyögés. Alina magányossága olyan útra vezeti, aminek nem lehet tudni, jó vége lesz-e. Nagyon szerettem, alig várom, hogy a folytatást kezembe vegyem.
Gyerekkorom másik kedvence, nagyon sokszor elolvastam, most is itt van a polcomon, kölcsönkértem nővéremtől, mert újra el szeretném olvasni. Ez a kiadás fogott meg nagyon, aminek a képét belinkeltem, mert ennek pirosak a betűi! Akkoriban nem nagyon voltak ilyenek, most is a Végtelen történet jut még eszembe, amibe azt hiszem piros és kék betűk vannak. Valakinek biztos fura lenne, nekem viszont nagyon bejött emiatt.
Erről írtam bejegyzést a BLOGon. Úgy gondolom, hogy ez annyira könnyed, könnyen olvasható, magával sodró történet, ami olyan pozitív élményt hagy maga után, ami biztosan kirángat a letargiából. Bár aki komolyabb könyvekre és történetre vágyik, az lehet, hogy ellentétes érzéseket érez majd. Ha úgy állsz hozzá, hogy nem Einsteini magaslatokat vársz, akkor nagyon jó érzésekkel teheted le ezt a kötetet.
Ez a kötet is hasonló az előzőhöz. Könnyed, olvasmányos, vicces, magával ragadó, elhiszed, hogy mindez megtörténhet, ráadásul magyar írónő tollából. A borító egyszerűen gyönyörű. A történet kreatív, nem a romantika van a középpontban, hanem a világmegmentés és az önmegvalósítás, önmagunk elfogadása, és hogy kiálljunk önmagunkért, ha kell. Nekem ezeket hagyta maga után a kötet. Imádtam, ahogy a két világ különböző beállítottsága kijön a könyvben. Kószáék úgy állítják be a technológiát, mint mi a mágiát, és fordítva, baromi ötletes egy kötet. Ráadásul egy kötetes regény, nem sorozat, így még az sem lesz, hogy a folytatás után kéne sóvárogni.

A jövő heti téma még nincs meg, így nem tudom elővetíteni nektek, de ha érdekel titeket, a bevezetőben található linken lesz elérhető a jövő hónap témája is, remélem mihamarabb. Találkozunk jövő héten is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése