2018. december 13., csütörtök

Martin Kay: Eastern

Yuko és Vajk kényszerű szövetséget kötnek, hogy kézre kerítsék Corbent, a rájuk leselkedő veszélyek mellett azonban saját démonaikkal is meg kell küzdeniük. Hiába a kettejük között kibontakozó érzelmi kötelék, ha a zsoldosvezéren való elégtételt más módon képzelik el. Vajon sikerül felülkerekedniük önös érdekeiken egymás javára?

Kedvenc idézetek: 
„– Vigyorogj, tökfej! – rikkantotta a fülébe Yuko, mialatt könyökhajlatával megkapaszkodott a férfi gigájában. Még mielőtt Vajk bármit tehetett volna, a kamera pittyent egyet, és a lencse túloldalán örök mozdulatlanságba dermedt a kínos jelenet.” 
„– Miért nem alszol a másikon? Pont a méreted – bökött oldalra Vajk rosszul mímelt gyámoltalansággal.
Yuko vére forrni kezdett a méregtől.
– Az egy gyerekágy, cseszd meg! Én pedig nem vagyok törpe!!!” 
„– Gyere már, te lajhár!
Yuko már a kijárat előtt toporgott, így a férfi megnyújtotta lépteit.
– Bocs, de még szoknom kell, hogy ennyit loholok egy nő után.” 
„Hiába volt az elmúlt évek alatt egyedüli oltalmazója a magány, Yuko máris attól rettegett, mi lesz, ha visszatér.” 
„A porszemek metsző zápora elől kalapja karimája mögé rejtette az arcát.” 
Kedvenc karakter(ek): Vajk. 
Borító: Epic. 
Végkifejlet: Olyan infóval zárul, ami miatt olvasni akarod, de ez a történet lezárt.
Pár héttel ezelőtt levél várt a postafiókomban az írótól, hogy olvasnám-e a könyvét. Találkoztam már korábban a könyvvel, valljuk be, a borító igazán figyelemfelkeltőre sikeredett. Azt olvastam, hogy anime hatása van, mikor olvasod, és ez igazán kíváncsivá tett. Tudni szerettem volna, hogy ez mit is takar? Kisebb koromban nagyon szerettem az animéket, úgyhogy örömmel ugrottam fejest az Eastern világába, és még aznap elkezdtem olvasni, hogy kézhez vettem. Ezúton is köszönöm Martin Kaynek és a Twister Media kiadónak, amiért lehetővé tették számomra ezt a kalandozást.
Forrás
Martin Kay tizennégy évvel ezelőtt kezdte el írni az Easternt, melynek gyümölcse idén érett be.  2017-ben elindult a Twister Media kiadó [bekezdés] pályázatán, ahol száznegyvenöt indulóból végül hat művet jelentetett meg a kiadó, köztük az ő regényét is. A történet ötvözni szeretné az írott szöveg választékos nyelvezetét és képregények feszes cselekményvezetését, emiatt harminc illusztráció található benne. Az írás mellett a testépítés és a pályaautózás a szenvedélye. Emellett a Facebookon az Írástechnikai Fórum névű csoportot vezeti, melyet ITT érhettek el.
A történet egy uráli vidéken játszódik, ahol a civilizáció rejtélyes okokból újraszervezi önmagát, és kialakul egy arisztokratikus királyság. Később általános elégedetlenség és a túlzott adók miatt véres forradalom által megbuktatják a királyságot, és a hatalom egy zsarnok kezébe kerül. Évekkel ezután csöppenünk az eseményekbe. Előbb Yukoval ismerkedünk meg, egyből megmutatja, hogy nem kell félteni, ha egy kis csetepatéra kerül a sor. A sors összehozza Vajkkal, az életunt cowboyjal, aki szerelme halálát szeretné felgöngyölíteni. Kiderül, hogy közös a céljuk, ugyanazt az embert keresik, ám eltérő módon képzelik el az elégtételt. Vajon hova veszet ez a feszültség?
Az Eastern egy uráli vidéken játszódó posztapokaliptikus western japán felütéssel. Ebből a mondatból láthatjátok, hogy a világfelépítés eléggé kreatív a maga kuszaságával együtt. Egyszerre járják a vidéket lovagló cowboyok, terepjárók és rakétavetővel felszerelt vonatok. Nem teljesen világos számomra, ha ilyen modern technika létezik, miért olyan a városi környezet, mint egy poros vadnyugati kisváros kihalt utcája, ahol a szél görgeti az ördögszekeret. Viszont ezt a képet igen erőteljesen vetítik felém a regény sorai, jól elképzelhető és színes leírásokat találunk mindenfelé.
Emellett pedig részleteset. Nem csak az illusztrációk véresek, de a jelenetek is. Van igazság abban, hogy azt mondták mások, hogy animés hatása van. Mint, mikor a Narutoban Konoha szinte teljesen megsemmisül, olyan érzésem volt egy-egy csatajelenet után. Ámokfutás, abszurd megoldások, pörgős cselekmény jellemzi. A karakterek pedig egysíkúak. Nem mondom, hogy hatalmas anime rajongó vagyok/voltam, javítsatok ki, ha téves lenne a meglátásom, de nekem az a tapasztalatom, hogy az animében egy szereplő egy tulajdonságát felnagyítják, és ezen nem lép túl ezután.
Itt is ezt tapasztalom, van két szereplőnk és nem haladnak sehova. Vajk hozza a magányos, sérült utazót, aki tudja, hogy a bosszú nem hozza vissza az életbe kedvesét, mégsem tud továbblépni. Az ő múltjáról elég sokat megtudunk, mégsem tudom, hogy milyen volt azelőtt, hogy a világa kifordult volna a sarkaiból. Aztán ott van Yuko, látszatra egy kemény, vagány csaj, aki nem retten vissza attól, hogy bárkit megöljön, ha az útjába áll, bár ettől Vajkot sem kell félteni, viszont belül egy sebzett kislány, akivel rettenetes dolgok történtek. Érdekes volt látni, hogy egy pillanat alatt a magabiztosság látszata visszavedlett egy megrettent kislánnyá, aki fél attól, hogy elhagyják. Yuko karaktere a végén majdnem újraélte a gyerekkori emlékét. Nem igazán úgy viselkedett, ahogy a jelleme szerint én vártam. Biztos vagyok benne, hogy a folytatásban mindkettőjük karakteréből többet is meg fogunk tudni, és a bennem élő kételyek talán megoldódnak.
A kettejük között lejátszódó szarkasztikus szurkálódások eléggé hozzáadtak az élvezetfaktorhoz. Szeretem, mikor két szereplő így piszkálódik. Nem véletlenül kedvenc párosom Olem és Tamás tábornagy a Lőpormágus-trilógiában. Az életben is bírom, akár adni, akár kapni, szerintem ez a fajta baráti csipkelődés nagyon fel tudja dobni az ember napját. Nem volt erőltetett és izzadtságszagú, hanem természetesen humoros.
A regény szövege nagyon olvasmányos, könnyen és gyorsan lehet vele haladni. Akciódús események váltogatják egymást, kapkodtam sokszor a fejem. Ez a lendületesség nagyon jól áll neki. Időnként visszatekintünk a múltba, hogy jobban megértsük a motivációkat. A lendületet ez sem töri meg, érdekes információkat tartalmaznak a köztes részek. Amit hiányoltam, azok a mögöttes gondolatok. Az egyedüli motiváció a bosszú. A történetben szereplő vidék ura egy zsarnok, mégsem zavar nagyjából senkit. Értékeltem volna egy pici társadalmi szerepvállalást.
Olvastam egy interjúban (ITT), hogy az író úgy gondolta, hogy inkább fiúk fogják olvasni a könyvet, mégis az olvasóközönség 85%-a lány. Így, miután eljutottam a végére, én ezen egyáltalán nem vagyok meglepődve. A fiúknak nem arra van szükségük, hogy megbosszulják a kedvesüket. Ők véleményem szerint szívesebben olvasnak hatalomátvételről, puccsokról, mágikus harcokról fantasy történetekben. Itt is megtalálható valamiféle mágia, viszont csak sugallatok által.
Azt kár lenne tagadni, hogy a könyv egyik nagy erőssége a borító és az illusztrációk. Engem nagyon magával ragadtak. Naka igazán megfogta a karakterek és a jelenetek lényegét. Így jóval könnyebben be tudta rántani a képzeletemet. Alapjáraton se szokott ezzel problémám lenni, de a „mankóval” hitelesebb lett az egész. Azokat a jeleneteket, azokat az érzéseket örökítette meg, amik a leginkább hatásosak voltak az aktuális résznél. Már csak ezért is érdemes kézbe venni a kötetet. Emellett a trailer is nagyszerű.

A szerkesztésre egy rossz szavam nem lehet. Igényes és nyomdahibától mentes könyvet kaptam a kezembe, aki esetleg tartott volna ettől, az ne féljen. Egy apróbb bibit érzékeltem, ahol az idő haladása nem teljesen volt tiszta számomra, de helyesírási hibát, elütést egyáltalán nem vettem észre. Emiatt külön köszönet illeti a kiadót, mert nagyon ritka manapság az ilyen igényes korrektori munka. Fogása kényelmes, a kötése jó, nem esik szét, hiába nyitom ki teljesen, nem törik a gerince. Az én ízlésemnek kissé nagyok a margók, de ez csak személyes preferencia kérdése.
Összességében jó szórakozást nyújtott a regény, annak ellenére, amit hiányoltam belőle. Ez a könyv egy ízig-vérig YA történet. Azoknak biztosan nagyon fog tetszeni, akik szeretik az eseménydús cselekményt, és nem rettennek vissza a vér látványától. Ezek után nagyon szeretnék egy katanát. Nagyon menő, ahogy Yuko használja.
Nálam ez a könyv 4/5.

Könyvadatok:
Műfaj: fantasy, ifjúsági
Kiadó: Twister Media (Rendelésért kattints a kiadó nevére!) 
Illusztrátor: Megyeri Manó (Naka)
Terjedelem: 400 oldal
Megjelenés: 2018
ISBN: 9786155631672
Kötés: Puhafedeles
Sorozat: Nincs még címe, de folytatásos




Martin Kay elérhetőségei:
Olvasd el az első fejezetet!
2018 Őszi MondoCon előadás a bejegyzés végén!

Fülszöveg:
A Titánokkal vívott háborúban porrá lett földön Yuko hírhedt törvényen kívüli. Az elárvult lányt már csak szíve haragja élteti. Konok kitartással űzi Corbent, a gyűlölt zsoldosvezért, hogy elégtételt vegyen élete megnyomorítóján. Útja során nem várt társaságba botlik nővére egykori kedvese személyében. Vajk, az életunt kalandor egyetlen célja, hogy felderítse szerelme halálának körülményeit. Az elkövető nyomai a rettegett zsoldossereghez vezetnek.
Yuko és Vajk kényszerű szövetséget kötnek, hogy kézre kerítsék Corbent, a rájuk leselkedő veszélyek mellett azonban saját démonaikkal is meg kell küzdeniük. Hiába a kettejük között kibontakozó érzelmi kötelék, ha a zsoldosvezéren való elégtételt más módon képzelik el. Vajon sikerül felülkerekedniük önös érdekeiken egymás javára?
Martin Kay mesterien kombinálja a YA klasszikus elemeit a manga akciódús cselekményvezetésével egy fantasztikusan felépített posztapokaliptikus westernvilágban. Könnyed és humoros, letehetetlen olvasmány.


1 megjegyzés:

  1. Köszönöm a lehetőséget!

    Az Eastern folytatása 2020 őszén érkezik! Ha szeretnétek többet megtudni a regényről, kíváncsiak vagytok a műhelytitkokra, akkor kövessetek az alkotói oldalamon: https://www.facebook.com/martinkaywrites/

    VálaszTörlés