2018. március 25., vasárnap

Havi ajánló #12

Téma szerinti ajánló havonta egyszer.


Sziasztok!
Ma a duológiáké, vagyis a kétrészes könyvsorozatoké a főszerep. Ebben a bejegyzésben inkább olyan duológiákat mutatok be, amit nagyon szívesen olvasnék, vagy biztosan olvasni fogok, mert, ha jól emlékszem, egy darab kétrészest olvastam eddig. Abból pedig nem nagyon lehet ajánlani, de azt is meg fogom említeni. Ez amolyan összegző önmagamnak, hogy mit is akarok olvasni. Az sosem árt. A kétrészes sorozat azért jó, mert vissza tudsz térni a kedvenceidhez, de nem húzzák el annyira, mint a végeérhetetlen társaikat, aminek örök életben várhatjuk a végét. Van olyan eset is, hogy az író megírja ugyanazt a történetet egy másik szereplő szemszögéből. Ezek is nagyon érdekesek lehetnek. A havi ajánló kezdeményezésről bővebb infót a Goodreads csoportban olvashattok, amit IDE kattintva eléritek, nézzétek meg, és csatlakozzatok, ha van kedvetek!

Emlékeim szerint ez az egyetlen, aminek mindkét részét olvastam. Bár a nyelvezet néhol elég szabad szájú, mégis megérintett. Az első részt láttam már filmben, jóval azelőtt, hogy olvastam volna, mégis végigbőgtem. Vagyis végig nem, de mikor már látszott, hogy jön az a rész, már oldalakkal korábban „ugly crying” jött rám, örültem, hogy párom nincs otthon, mert nagyon bőgtem. A második kötetben válik Oliver igazán férfivá, lelki állapotát és fejlődését kísérhetjük nyomon. Még életszagúbb volt, mint az első rész.

Az első részt olvastam, ami nekem anno nagyon tetszett. Ezzel a könyvvel indítottam a könyvnyerési mániámat két évvel ezelőtt. Ez a könyv egy emberről szól, aki minden reggel más testében ébred és más életét kell élnie egy napig. Nagyon érdekes szemlélet szerintem. Hogy fogadd el önmagad, ha sosem lehetsz igazán önmagad? Hogyan fogadj el valakit, akiről nem is igazán tudod, hogy ki? A második rész, amit még nem olvastam, ugyanazt a történetet meséli el a másik főszereplő szemszögéből. Kíváncsi vagyok, hogy ő hogy élte meg ezt a nem mindennapi helyzetet. A könyvből most készült mozifilm, tegnap voltunk rajta párommal, és szerintem nagyon jó adaptáció lett. (Update: mint megtudtam, trilógia lesz, külföldön októberben jelenik meg a harmadik rész, de már itt hagyom, ha így alakult)

Szánom bánom, de úgy emlékszem, hogy csak a Tüskevárt olvastam, a Téli berek eddig még kimarad. De szeretném minél hamarabb pótolni ezt a klasszikust! Ez azért is kicsit ciki számomra, mert Fekete István Általános Iskolába jártam gyerekként, úgy érzem, illene tisztában lennem a névadó munkásságával. Az első részben Tutajos és Bütyök nyári vakációra indul Matula bácsihoz, a másodikban meg télire, ez a címből kikövetkeztethető. A két kötet alatt a fiúk nagyon komoly fejlődésen mennek keresztül, érett fiatalemberekként távoznak.

Az írónőnek olvastam az Egy sötétebb mágia című könyvét, amit én nagyon szerettem. Tetszett a világfelépítés, tetszett a mágiarendszer tetszettek a karakterek, a képességek. Szeretném az írónő többi könyvét is elolvasni, és ez a sorozat megjelent magyarul is. Szemeztem vele egy akció keretében nemrég, de sikerült visszafogni magam, úgyhogy egyelőre maradt a könyvesboltban. A testeknek van egy Története, amit haláluk után az Archívumban őriznek, nehogy a gonosz történetek felébredjenek. Nagyon érdekesen hangzik. Külföldi booktuberektől, ha jól emlékszem, csak jót hallottam róla, kíváncsian várom, hogy egyszer végre én is kézbe vegyem.

Szintén a fenti indok vezetett ahhoz, hogy ő is a listára kerüljön. Ez a történet arról szól, hogy az erőszak igazi szörnyeket szül. Vannak, akik ezt kihasználják, és pénzt kérnek a védelemért. És vannak olyan is, hogy egy szörny ember akar lenni, aki dallammal lelkeket tud lopni. Szerintem baromi érdekesen hangzik. Ez a sorozat még nem jelent meg magyarul, de simán el tudom képzelni, hogy angolul fogom elolvasni majd egyszer.

Ez az a sorozat, aminek az első része már elég rég óta a birtokomban van, és nemrég a második részt is megvettem, mert féláras volt egy leárazáson. Wandamaci nagyon jó élményekkel gazdagodott olvasás során, ami miatt már én is eléggé várom, hogy kézbe vegyem, de kezdem érezni a bőség zavarát, mert annyi olvasatlan könyvem van, és mindet olvasni akarom. Olyan jó lenne egy olyan képesség, hogy öt könyvet tudjak egyszerre olvasni! Sokkal kevésbé lennék gondban. Ez a történet egy Ezeregy éjszaka meséi újragondolás. Arab világban, arab kultúrában játszódik. Az alaptörténetet ismerem, kíváncsi leszek, hogy hova futtatják ki a történetet!

Az írónő Grisha trilógiájának első részét olvastam pár éve, nekem nagyon egyedinek hatott, érdekelt a világ, a főszereplő nagyon reálisan volt ábrázolva, hogy egy tizenhat éves, kevés önbizalommal rendelkező lány mennyire befolyásolható. Nem az volt, hogy egyik pillanatról a másikra ő volt a nagy hős, tanulnia kellett. Tanult, hibázott, érzéseiről is rengeteget megtudhattunk. Ha jól tudom, ebben a világban játszódik ez a sorozat is, rengeteg jót hallottam a könyvekről. Sőt, azt is, hogy jobb, mint a Grisha. Amit, mondjuk, már illene folytatnom. Nem utolsó sorban gyönyörű a borítója mindkét kötetnek!

Ennek a sorozatnak az első részét egy kalandos csere útján sikerült megszereznem! Végül azért csak eljutott hozzám, és miután kézbe vettem, kicsit furcsálltam, hogy a borító élőben nem teljesen olyan, mint a képen, mert ez a kép a védőborítón van, és kicsit összébb van nyomva. Szép így is, csak furcsa. És egyébként nem tudok semmit a történetről. Most nekiállhatnék utána olvasni, de az csalás lenne. Amikor elkezdtem aktív lenni a molyon, akkor néztem ki magamnak egy csomó könyvet, és ő is akkor került a szemem elé. Ez már 3 éve volt majdnem, azóta már elfelejtettem, hogy miért is tetszett meg, összességében jó értékeléseket kapott a figyeltjeimtől, úgyhogy bizakodó vagyok.

Sárkányos ifjúsági regény. Három szó, ami számomra meghozza a kedvet egy könyvhöz. Ráadásul, pár hónapja kijött a második rész is magyarul, négy évvel az első rész kiadása után, és gyönyörű a borítója! Szóval nekem ennyi elég, hogy érdekeljen. Emberek és sárkányok között jelenleg egy egyezmény hatására béke honol, ám hamarosan elérkezik az évforduló, ami feszültséget kelt közöttük. Királyság, gyilkosság, összeesküvés, nyomozás. Kész, akarom.

Ezek azok a duológiák, amiket szeretnék olvasni, kiegészítve azzal, amit már olvastam és tetszett. Nagyon szeretném, ha idén mindegyiknek legalább egy részére sort kerítenék. Viszont nem állítok magam elé olyan célokat, amik befolyásolhatják az olvasási kedvemet, így inkább nem adok magamnak határidőt. Ti milyen duológiákat olvastatok, amit szerettetek vagy szeretnétek olvasni? Ajánlásokat mindig szívesen fogadok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése