2017. július 12., szerda

Top 5 Szerda #25

Egy téma, öt könyv, toplista a Top 5 Wednesday keretében.

Sziasztok!
Szerda van, itt az ideje az újabb Top 5 Szerdának! A mai bejegyzésben kedvenc gyermekkori könyveimet fogom nektek megmutatni! Sam írta, hogy lehet „Middle Grade” is, amit a 8-12 éves korosztálynak íródott könyvekre mondják, de próbáljunk meg a Harry Potteren és a Percy Jacksonon kívül másban is gondolkodni! Megfogadtam kérését, de azért lesz benne Middle Grade. Nem szeretnék a történetek között sorrendet állítani. A Goodreads csoport linkjét ITT eléritek. A bejegyzés alján megtaláljátok a többi résztvevő bloggert, amint az övék is kikerül, frissítem a linkekkel!
Kicsi koromban kaptam még a nővéremtől születésnapomra.  Mindig is közel fog állni a szívemhez ez a regény. Gyerekként sokszor olvastam, és azt hiszem újra elő kéne vennem.



Először filmben láttam ezt a történetet, már akkor is imádtam. Utána nővéremnél megláttam ezt a könyvet, és arra emlékszem, hogy pirosak voltak a betűi! Elolvastam, nem is egyszer, aztán jó sok évre megfeledkeztem róla. Aztán idén újra elolvastam, és még mindig nagyon szeretem. Egy bátor kislányról szól, aki kiáll magáért, még ha a családja nem is fogadja el olyannak, amilyen.

Az egyik kedvenc kötelező olvasmányom volt az általános iskolában. Filmben és könyvben is kedvenc ez a történet, minden alkalommal sírok is rajta, bevallom töredelmesen. Megható és érzelmes regény. Fiatalokról szól, fiataloknak. Sosem fog kimenni a divatból, minden korosztály találhat benne olyan gondolatot, amit magáénak érezhet!


Baromi fura élmény volt olvasni ezt a regényt! Arra emlékszem, hogy vicces volt, és kissé ironikus! Az aztékokat életét és szokásait mutatja be oly módon, hogy az élvezetes. Ezzel a könyvvel olyan történetem van, hogy elhagytam. Egy évig nem vittem vissza a könyvtárba, aztán visszasunnyogtam, elmondtam, hogy elhagytam, kifizettem, aztán rá két napra megtaláltam! Akkor sokáig meg is volt, de most amikor anyukám elköltözött, nem került elő, amit igen sajnálok. Talán újra kiveszem a könyvtárból!

Azért csak bekerült ide egy middle grade is! Bár direkt az utolsóként hoztam fel. Megpróbáltam tényleg olyan könyveket hozni, amiket vagy gyerekként olvastam, vagy közel a gyerekkorhoz. És ez is ilyen volt. Ha ma olvasnám, már nem lenne rám akkora hatással, a sorozat vége felé kezdtem is unni kissé, meg idegesítettek a főhősök, de az elején tényleg magával ragadott a történet egyedisége. Kezdő lépcsőnek jó ahhoz, hogy megszeressük az olvasást. Csak nem kell sokáig itt leragadni.
Remélem nektek is annyira tetszett a téma, mint nekem! Jövő héten újabb érdekes témánk lesz: Könyvek, amiket nem a nyugati világ inspirált! Semmi középkori környezetben játszódó regény, semmi észak-amerikai, semmi nyugat-európai nem jöhet szóba! Hát igen, izgalmas lesz, manapság majdnem olyan ritka, mint a romantika nélküli regények! Tartsatok velem a jövő héten is!

További résztvevők: Arwen T5W, Berta, Dorka T5W, Julicsenge T5W, Wandamaci T5W

6 megjegyzés:

  1. A Pál utcai fiúk majdnem nekem is belekerült, mert az volt az a kötelező olvasmány, ami nagyon tetszett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem azért több is volt, bár nem sok, az tény :D

      Törlés
    2. Nálam is majdnem bekerült, de végül megoldottam. Nem akartam már két könyvet is emlegetni egymás utáni témákhoz :D

      Törlés
    3. Direkt ezért nem raktam be az előzőbe :D

      Törlés
  2. Tényleg, A Pál utcai fiúk! Hogy én mennyire imádtam, és elfelejtettem belerakni. :(
    Jó kis lista lett, a Rettentő törire meg eddig is kíváncsi voltam, de most még inkább. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is volt olyan, amit másnál láttam, és kimaradt az enyémből, de így is úgy is csak 5öt mutatunk, így legalább változatosabb :D :D Kedvem támadt újraolvasni :D

      Törlés