2018. február 5., hétfő

Az éjszaka teremtményei könyvajánló



Sziasztok!
Ősidőkkel ezelőtt, mikor még kézzel, pennával írtak az emberek levelet egymásnak, és vagy három hét is eltelt, mire a címzett megkapta azt, Dorka, az Anya olvas blog vezetője, kedves barátnőm, felkért, hogy én is osszam meg veletek Az éjszaka teremtményei ajánlót. Most jött el ennek az ideje. Ennek a kihívásnak az a lényege, hogy fel van sorolva tíz (+1) természetfeletti lény, és társítani kell hozzájuk könyveket, inkább ajánló, mint book tag. A kategóriák feltöltéséhez segítségül fogom hívni a molyos olvasmánylistámat és azon lévő címkéket is. Dorka ajánlóját IDE kattintva eléritek!

Vámpír
Azt hittem, hogy majd milyen sok vámpíros könyv lesz az olvasmánylistámban, aztán rá kellett jönnöm, hogy lehet, hogy sok van, de a legtöbb ugyanaz a világ köré épül, ami nem más, mint Cassandra Clare: Árnyvadász világa. „Kezdő” olvasóként nagyon szerettem ezeket a könyveket, szinte az összes lény képviselteti magát, így a továbbiakban ezeket a könyveket nem fogom említeni. 4-5 évvel ezelőtt, mikor olvastam őket, segítettek visszatérni a könyvmoly létre, lekötött és érdeklődve vártam, hogy megvásároljam a folytatásokat. Egy YA fantasy sorozat, ahol a világ szeme előtt eltakarva az utcán köztünk sétálnak a varázsvilág lényei, harcolnak egymással, próbálják megteremteni/fenntartani a békét. Van benne romantika, ármány, bonyodalom. Nem véletlenül annyira sikeres, hogy már a sokadik új alsorozat jelentik meg az Árnyvadász világban.
A következő, amiben szintén vannak más egyéb lények, de csak itt fogom megemlíteni, az Gabriella Eld: Ikercsavar Krónikák című sorozata. Szerencsére egyre több infót csöpögtet az írónő, úgy látszik, célegyenesbe ért a folytatás! Nagyon várom, biztos, hogy azonnal le fogok rá csapni. Számomra azért nagyszerű ez a sorozat, mert annyi különböző karakterrel dolgozik, mégsem kevered össze őket. Mindegyik egy külön egyéniség. Jordan Norris egy átlagos középiskolás, ám kiderül, hogy mégsem az, akinek hiszi magát, csak az emlékeit elvesztette. Ezen emlékek, és a világ megmentése áll a központban. Egyedül a szerkesztési hiányosságokat tudom felróni a könyvnek. Remélem, hogy a zárókötet már túl tud ezen is lépni, és végre valahára megadhatom neki az 5 csillagot, amit megérdemelne.
A következő, amit említenék, Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája. Hihetetlenül jól szórakoztam ezen a könyvön. Nagyon féltem tőle, hogy magyar világban játszódó, magyar könyvről van szó, de mérföldekkel túlszárnyalta a várakozásaimat. Rettentő valóságosan van ábrázolva a cselekmény, simán elhiszem, hogy ha léteznének vámpírok, helyet kapnának a politikában, és így történnének a dolgok, hogy Gaura Ágnes történetében. Szeretném még idén folytatni a sorozatot, gondolkodom rajta, hogy Könyvhéten/Könyvfesztiválon beszerzek belőle részeket, a könyvtárunknak ugyanis nincsenek meg a sorozat kötetei.
Utolsóként említeném Richelle Mead: Vámpírakadémia című sorozatát. Négy részt olvastam eddig a sorozatból, épp a minap rendeltem meg a következő részt a kiadótól. Előrendeléssel együtt jön, így még egy kicsit több, mint egy hónap múlva lesz csak a birtokomban. Az első négy részt utazókönyvként olvastam, nem ötcsillagos sorozat, de én élveztem őket. Kicsit zavaró, hogy sok benne az önismétlés. Már nagyon kíváncsi vagyok, milyen irányt vesz Rose és Dmitrij kapcsolata, valamint, hogy hogyan alakul a háttérhatalom ebben a világban. Az első részből van film, én amiatt akartam elolvasni a könyvet, mert szerintem jó volt, nekem tetszett, a könyv viszont jobb. Ha a film tetszett, szerintem a könyv is fog.

Vérfarkas
Ide csak egy könyvet tudok említeni, az is novelláskötet. A Főnix könyvműhely 2016 évi antológiája, az Ajtók és átjárók két novellát is tartalmaz, amiben vérfarkasok szerepelnek, és én mindkettőt szerettem, az egyiket öt, a másikat négy csillagra értékeltem. Ez volt az egyik első novelláskötet, amit olvastam, és nagyon csak ajánlani tudom. Volt benne egy – két novella, amit nem tetszett, de nagy átlagban baromi jóra sikerült.

Zombi
Az első, amit a vámpíroknál is említhettem volna, az Laurell K. Hamilton: Bűnös vágyak. A főhős, Anita Blake, egy halottkeltő, vagyis zombikat csinál a hullákból, hogy infókat szedjen ki, illetve a szeretteik továbbra is élvezhessék a társaságukat. Bár már nem lesznek ugyanazok az emberek. Nem egy romantikus tinivámpír sorozat, hanem véres, komoly és izgalmas. Anitát nagyon bírtam, igazi badass hősnő.
A másik könyv, amit szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, az Isaac Marion: Eleven testek című regénye. Ez aztán egy igazán zombis könyv. Egy modern Rómeó és Júlia újragondolás, élőhalottakkal a főszerepben. Ahol az emberek egy stadionnyi területen élik újraszervezett életüket, mert a falakon túl életveszélyes agyzabáló csoszogók várják, hogy lecsapjanak rájuk. A filmet láttam, aztán valami kihívás miatt olvastam anno ezt a regényt, de egyáltalán nem bánom. Hét évvel az első rész után, 2017-ben kiadták a második részt is, nem tudom, hogy megvolt-e már írva, vagy friss írás, mindenesetre elég sok idő telt el a kettő között. Nem tudom, hogy érdekelni fog-e, ez így eléggé le van zárva.

Szellem
Kétes érzelmeim vannak a következő sorozattal kapcsolatban, de nem fogom kihagyni a felsorolásból. Darynda Jones: Első sírhant és Második sírhant című könyvét imádtam. Elég erotikus és forró jelenetek vannak benne, ezért is meglepő, hogy szeretem. Viszont a Harmadik sírhant egyáltalán nem tetszett. Annyira csalódtam az egész sorozatban, hogy nem is fogom folytatni. Az első kettőben Charley egy jófej, tökös csajszi, aki szellemeket lát, és úgy oldja meg a bűnügyeket. Asszisztensével, Cookieval, nagyon jó csapatot alkotnak, és nagyon viccesek. Számomra a harmadik rész elvesztette a humorát, erőltetett lett, megmagyarázták a vicceket, valamint öt oldalanként önismétlés volt, amitől úgy éreztem, hogy hülyének néznek. Viszont az első kettő tényleg nagyon tetszett.

Varázsló/Igéző/Boszorkány
Ebben a kategóriában kihagyhatatlannak tartom megemlíteni J. K. Rowling: Harry Potter sorozatát. Mint sokan, én is akkor voltam gyerek, mikor elindult a Harry Potter hullám. A könyveket imádtam. Nővérem angolt tanított a szomszéd lépcsőházban tanuló srácnak, és tőle kaptuk kölcsön a köteteket, bátyám és én egymás után olvastuk őket. Sajnos galamb nem érkezett hozzám azóta sem. Pedig még mindig várom.
Ősidőkkel ezelőtt olvastam Terry Goodkind: Könnyek köve című háromrészes könyvét, ami egyébként nem a sorozat indítója, ezért néhol nem értettem, mizu, de erre már csak azután jöttem rá, hogy felregisztráltam molyra évekkel később. Van egy tv sorozat, A hős legendája, ami az első részt dolgozza fel, és ezt is csak később raktam össze, hogy ugyanaz a sztori! Azóta se olvastam el, de biztos, hogy fogom, csak nehezen beszerezhető. Nagyon szerettem ezt a történetet, tele van izgalommal! Richardnak el kell mennie, hogy megtanulja használni varázshatalmát, mielőtt még az megölné, ám neki másik küldetése is van, méghozzá megvédeni a világot a lidércek és más démonok ellen, mert a Fátyol, ami a két világot összeköti, átszakadt. Történik benne még elég sok minden, elvégre közel 1200 oldal a három kötet.
Naomi Novik: Rengeteg című regényét a Mini-könyvklub miatt olvastam. Bár már előtte is találkoztam vele, és szem előtt volt, hogy olvasnám, biztos vagyok benne, hogy még a mai napig nem vettem volna kézbe, pedig az nagy hiba lett volna. Nyeska karaktere nagyon közel áll hozzám, én is ilyen kis bénácska vagyok, mint ő, ezért totál meg tudtam őt érteni. A beleerőltetett erotikus vonalat nem értettem, viszont a lények, a mágia és a tanulási metódus nagyon élvezetes volt. Nyeska és Kasja barátsága tanítandó lenne. Hullámvölgyeken mennek keresztül, mégis képesek túllépni sérelmeiken, megbeszélik, és barátok maradnak.

Tündér
Karen Marie Moning: Tündérkrónikák sorozata úgy gondolom, elég népszerű itthon is. Itt a tündérek nem tündibündi kis szárnyas lények, hanem gonosz, erős, mágikus lények, akik az emberek között mászkálnak, és nem is tudják, mekkora veszélyt jelentenek rájuk. Ez is sok több helyen erotikus, azok a részek nem is igazán tetszettek, de a sorozatot összességében nagyon szerettem. Mac karakterfejlődése szépen nyomon követhető. Végigkísérjük az úton, ahol rózsaszín csinibabából egy igazi harcos lesz. Barrons pedig a tipikus rosszfiús jófiú, akibe minden olvasó beleszeret.

Démon
Kerstin Gier: Az álmok első könyvén nem véletlen van rajt a démon címke, de nem mondom el az okát.  Számomra egy laza, könnyed nyári olvasmány volt, szerelmi háromszögtől mentesen. Ami nálam mindig hatalmas pluszpont egy YA regénynél. A könyv lényege, hogy az emberek képesek tudatosan álmodni, és egymást meglátogatni álmunkban egy ajtókkal teli folyosón, ahol minden ajtó egy személy belső világát rejti. A tinik mindig bajba keverik magukat, ez itt sincs másként. Bonyodalom bonyodalom hátán, titkok és árulás borzolja a kedélyeket. A könyv egy trilógia első része, aminek már itthon is megjelent mindegyik része.

Angyal
Ide csak Cassandra Clare könyveket tudnék mondani, de nem ismétlem magamat, úgyhogy ez most kimarad.

Földönkívüli
Ide egy eléggé alulértékelt, és kevesek által ismert magyar ifjúsági regényt fogok mondani. Bruck András: A fogadalom című regényében fontos szerepet töltenek be a földönkívüliek. Sajnos az író nem folytatta a sorozat megírását, mert ez a kötet nem fogyott jól. Így viszont sosem tudom meg, hogy Tom sikerrel jár-e, és ettől én baromi szomorú vagyok. Talán még nincs minden veszve, ha most mindenki nekiállna megvenni, még megkaphatnánk a folytatást. De teljesen megértem, hogy ha a számok nem azt mutatják, hogy igény lenne rá, akkor az író másba fekteti az energiáját. Pedig ez a történet tényleg nagyon jó.

Természetfeletti képességekkel rendelkező ember
Az első, aki eszembe jutott, az N. K. Jemisin: Az ötödik évszak című könyvéből az orogének. Ők képesek földmágiát használni. Ezzel pusztítani, de védelmezni is képesek. Elég nagy a feszültség miattuk a világban, mert félnek tőlük rendesen. Ez a félelem pedig addig fajult, hogy rabságba hajtották az orogéneket, akiknek kötelessége meghalni, ha az őrző úgy kívánja. Ez azért elég durva. Nem csak a világfelépítés és az érzékletes ábrázolás miatt vált kedvenccé ez a könyv, hanem a számomra addig egyedi írásmód miatt is. Három szálon fut a történet, kettő belőle E/3-ban, egy viszont E/2-ben íródott. Imádtam, már úton van a folytatás, alig várom, hogy végre folytassam!
Az éppen aktuális olvasmányomból hoznék egy példát, ami pedig Brian McClellan: Lőpormágus-trilógiája. Igaz, hogy mágusnak van említve, de én inkább ide mondanám, mint a varázslóhoz. Bár tény, hogy vannak benne Kiváltságosok, akik viszont oda valók lennének. A lőpormágusok képesek a lőpor segítségével machinálni a golyó útját, emberfeletti távolságból pontosan eltalálni a célpontot, lőportransz alatt megnő az erejük, a látásuk kiélesedik, kitartóbbak és hajthatatlanabbak lesznek. Hamarosan befejezem a trilógiát, ami egyszerre szomorú és örömteli számomra. Alig várom Brian új könyvét, amit a Fumax kiadó már bejelentett nekünk!
A következő könyv, amit említek, nagy szívfájdalmamra egy elkaszált sorozat. Samantha Shannon: Csontszüret című sorozatában több természetfeletti képességgel rendelkező ember is található, én a főhőst, Paige Mahonyt emelném ki. Ő ugyanis egy álomjáró, aki képes feltörni mások elméjét és onnan információkat kigyűjteni, mindezt pénzért. Az ilyen különleges képességű embereket üldözik, begyűjtik és elviszik, épp ezért egy alvilági szervezethez csatlakozik, hogy védelmet kaphasson. Külföldön a harmadik rész tavaly jelent meg, nálunk a második után bejelentették, hogy nem folytatják. Úgyhogy angolul kell tovább olvasnom.
Az utolsó előtt is a sorban V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia című sorozata. Ebben a világban léteznek úgy nevezett antarik, akik a vérük segítségével képesek ajtót nyitni a világok között, vagyis a különböző Londonok között. Még csak az első részt olvastam, de az engem megvett kilóra. Az első négy fejezet kissé lassú, de utána alig bírtam letenni, úgy magával ragadott a történet. A folytatás már itt csücsül a polcomon, a befejező kötet pedig azt hiszem Könyvfesztiválra vagy Könyvhétre érkezik. Aki azért nem kezdte el, mert félt, hogy elkaszálják, az nyugodtan elkezdheti. Kissé megosztó könyv. Sok ember nagyon szereti, sokan viszont nem értik, hogy mi miért szeretjük. Én a világfelépítés, a vérmágia, és Kel személye miatt szeretem annyira.
Az egyik kedvenc YA sorozatom, Alexandra Bracken: Sötét elmék című trilógiája. Ebben a világban a különleges képességekkel bíró gyerekeket koncentrációs táborba zárják. A külvilág felé azt kommunikálják, hogy kinevelik belőlük ezt a dolgot, ám halálra dolgoztatják és kínozzák őket. Több típusú képesség létezik, amit különböző színekkel különböztetnek meg. Nagyon nehéz spoiler nélkül beszélni róla, annyi mindent mondanék róla, de inkább nem teszem. Azt szerettem ebben is, mint később az Eragonnál is leírok, hogy kicsit túlmutat a történet végén. Megmutatja, mi lesz azután, hogy lezárulnak az események. Nem a teenager problémákra koncentrál, van benne szerelem, de nem erőltetik. Bár Ruby karaktere a harmadik rész végére sem győzött igazán, hogy ő a megfelelő vezéregyéniség, a sorozatot nagyon imádom.

Sárkány
(ezt a kategóriát Vicky az előző helyett használta, nekem viszont mindkettő tetszik)
C. J. Redwine: Az árnyékkirálynő című regényét most nyáron olvastam, és nagyon szerettem. A karakterek szerethetőek és egyáltalán nem idegesítőek, nem az egyéni boldogságukat, hanem a népük érdekeit tekintették elsődlegesnek az uralkodók. Irina, a főgonosz, kompetens volt, érthetőek voltak az indokai, bár egyet nem érettem velük. Következetesen gonosz maradt végig. Kol népének két szíve van, az egyik sárkányszív, át tudnak változni sárkánnyá. Ez szerintem nagyon jó rendszer.
Christopher Paolini: Az örökség sorozata egy tipikus példája a sárkányos könyveknek. Az első részből, az Eragonból film is készült, onnan ismertem a történetet. Ahhoz képest, hogy az író nagyon fiatal volt, mikor megírta történetét, én igazán élveztem barangolni ebben a világban. Sárkányok és lovasok lassan kihaló példányai harcolnak azért, hogy a gonoszt legyőzzék. Vannak ebben a világban is egyéb lények, például törpék, akiknek szintén fontos szerepük van a történetben. Azt szeretem benne nagyon, mindamellett, hogy a történet izgalmas és fordulatos, hogy nem ott van vége, ahol általában a könyvek nagy része, hanem mutat egy kis részletet, hogy mi történt még az után. Az az érdekes, hogy nekem nem is a főhősök, hanem a mellékszereplők lopták be magukat a szívembe, főleg Roran. Ő Eragon unokatestvére, és egy egyszerű farmerből egy forradalom vezető alakjává növi ki magát. Néhol elég véres és szókimondó, ám nagyon jó könyv.
Legfrissebb sárkányos élményemet sem tudom kihagyni a sorból, annak ellenére, hogy magában a sárkányban kicsit csalódtam. Ő pedig J. R. R. Tolkien: A hobbit című regénye. Valószínű, hogy ha előbb olvasom, mint látom a filmet, akkor jobban tetszett volna ez a könyv. A filmbe raktak bele plusz szereplőket, akiket vártam, és nem érkeztek meg, valamint a filmben nagyon izgalmas és látványos jelenetek a könyvben pár mondattal el voltak intézve. Mindenesetre nem bántam, hogy elolvastam, egy mesétől nem is vár többet az ember, mint, hogy szórakoztassa, ezt pedig megkaptam tőle.


Ez egy nagyon jó kis összefoglaló lett, hogy miért is szeretek különböző varázslények társaságában barangolni a világban! Ha felkeltettem valamelyik könyvre az érdeklődéseteket, és elolvassátok, osszátok meg velem a tapasztalataitokat! Ha megtetszett, forrásmegjelöléssel készítsétek el ti is a saját ajánlótokat, biztos ezer meg ezer különböző könyv van még, amit én sem olvastam!

6 megjegyzés:

  1. Jó lett nagyon:) Ideje lenne már elolvasnom a Lőpormágus sorozatot.
    És eredetileg ez tényleg book tag, csak egyet kellett volna társítani a lényekhez, csak megint kicsit átalakítottam xD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi ^^
      Nagyon jó sorozat, már csak 200 oldalam van hátra belőle. Könyvtári volt, de biztos be fogom szerezni.

      Óh komolyan? Nem baj, így szerintem még sokkal jobb volt :D

      Törlés
    2. Én már beszereztem az első részt, csak még olvasni nem olvastam. Nem tudom miért van ilyen furcsa kattanása az agyamnak, de ha valamit megveszek, akkor azt mindig halogatom és mást olvasok xD

      Törlés
    3. Ne is mondd :D :D Sírnak a könyveim, hogy nem őket olvasom :D De annyi olyan könyvet vettem meg mostanában, amiről mindről azt gondolom, hogy jó lesz, de sajnos nem tudom egyszerre olvasni őket :D Pedig milyen jó lenne :D :D

      Törlés
  2. Hát ez baromi jó összefoglaló (book tag) lett :D érdemes volt rá ennyit várni ^^

    VálaszTörlés