2017. december 15., péntek

Olvass velünk klasszikust! Játék felhívás!


Sziasztok!
Olyan régóta várom már, hogy összeálljon a kép és megmutathassam nektek, mire készülünk Dorkával, az Anya olvas blog anyukájával! Január elsején lesz a blogom születésnapja. Dorka többször mondta nekem, hogy csináljunk közösen egy kihívást, úgyhogy mikor kigondoltam, hogy a blog szülinapját egy játékkal szeretném megünnepelni, nem volt kérdés, hogy felkérem a közös megvalósításra. Nagyszabású dologgal szerettem volna kedveskedni nektek, ezért összedugtuk a fejünket. Mit szólnátok hozzá, ha három héten keresztül klasszikus regényeket olvasnánk? Ez még nem minden! Még nyerhettek is vele! Mivel egy kihívás úgy az igazi, ha van tétje, megkerestünk kiadókat, hogy hozzájárulnának-e a játékhoz egy klasszikus regénnyel, és legnagyobb örömünkre, többen is pozitív visszajelzést adtak! Köszönjük az Európa Kiadónak és a Lazi Kiadónak a felajánlást! Részletek a bejegyzés alján olvashatók! Dorkánál újév alkalmából, nálam pedig a blog születésnapja alkalmából fut a játék! Lesz pontozás és fotós kihívás is! Az ötletet, hogy társasjáték alapú olvasás kihívást csináljunk a nyári #ReadingQuest adta, ami videójáték alapú játék volt. A fejléckép Dorka keze munkáját dicséri, a pályát pedig én alkottam, a mezők pedig a közös agymunkánk eredménye. Azért választottuk a klasszikus regényeket, hogy a játékban legyen ténylegesen egy kis kihívás. Általában ritkábban vesszük kezünkbe ezeket a könyveket, így szeretnénk titeket is motiválni, (meg magunkat is)!

A játék január 1. – 21. között kerül megrendezésre az alábbi játékpályán:


Játékmenet és szabályok:
A pálya kinézetét a kinevet a végén nevű társasjáték ihlette. A kihívás lényege, hogy válassz magadnak egy sort, és a három hét alatt próbáld meg kimaxolni úgy, hogy elolvasol a mezőkhöz egy-egy klasszikus könyvet. A fő mezők azok, amik középen összeérnek. A pályán található lila mezők pedig bónuszmezők. Lehetőséged van bármelyik két bónuszmezővel kiváltani egy fő mezőt, de ezt csak egy fő mező esetén teheted meg. Olvashatsz utána több bónuszmezőt, a pontozásba beleszámít, de fő mezőt többet nem helyettesíthetsz vele. Egy könyv csak egy mezőhöz használható, legyen az fő mező vagy bónuszmező. Minimális oldalszám: 120 oldal. Novelláskötet esetén lehet úgy teljesíteni, hogy annyit olvasol, hogy kijöjjön a 120 oldal, így ott egy mező több könyvvel is teljesíthető. Verseskötet esetén pedig 50 oldal a minimum. A könyveket nem kell ebben a sorrendben olvasni, a soron belül úgy olvasol, ahogy jólesik. Újraolvasás ér, egyik bónuszmező esetén pont ez a feladat. Ha olyan könnyen és gyorsan olvasol, hogy végeztél a kiválasztott sorral, mehetsz tovább kedved szerint másikra, ebben az esetben a közös mezőhöz nem kell új könyvet olvasni. Hogy mi is számít klasszikus regénynek, azt elég nehéz meghatározni, mi is csak ködös utalásokat és megfogalmazásokat találtunk. Klasszikusnak számítanak a korszakalkotó írások, amik hosszú távon is maradandó értéket képviselnek.
Mezők:
Közös mező:
Ez a mező mindenkinek azonos. Ide egy olyan klasszikus regényt várunk, ami a nyereményt felajánló kiadód valamelyikének gondozásában jelent meg, tehát vagy Európa kiadó vagy Lazi kiadó által kiadott klasszikust. Könnyítésképp belinkelem a kiadók neve alá a molyos linket, ahol a klasszikus regényeiket megtaláljátok!
Kék sor:
Történelmi regény
Amerikában játszódó történet
18. században íródott történet
Magyar író regénye
Piros sor:
Gótikus regény
Ifjúsági regény
19. században íródott történet
Női író regénye
Zöld sor:
Romantikus regény
Családregény
20. században íródott történet
Férfi író regénye
Sárga sor:
Megfilmesített klasszikus
Európában játszódó történet
17. században íródott történet
Külföldi író regénye
Bónuszmezők:
Novelláskötet
Verseskötet
Joker (ide bármit olvashatsz, a szabályok betartása mellett)
Egy olyan könyv, amiben fontos szerepe van egy állatnak
Klasszikus horror vagy krimi
Klasszikus fantasy
Kedvenc klasszikusod újraolvasása
Válassz egyet a listából:
Dorka választottjai:
1. William Shakespeare: Rómeó és Júlia
2. Erich Kästner: A két Lotti
3. F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
4. L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
5. Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Réta választottjai:
1. Charles Dickens: Copperfield Dávid
2. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
3. John Steinbeck: Édentől keletre
4. Szabó Magda: Az ajtó
5. George Orwell: Állatfarm
Fotós kihívás:
Úgy gondoltuk, hogy a játék alatt a kreatív oldalatokat is igénybe vennénk. A játékideje alatt, ossz meg molyon |olvassvelünkklasszikust jelzővel, vagy Instagramon #olvassvelünkklasszikust hashtaggel megjelölt képet, amin klasszikus regény látható. Pontot csak a saját készítésű képek érnek, ne ijedjetek meg ettől a feladattól, nem művészi képeket kérünk, csak azt, hogy ti készítsétek el! A pontot erre maximalizáljuk, részletek a pontozásnál, de nyugodtan osszatok meg ennél több képet is, ha van kedvetek! Létrehozunk egy zónát a molyon, amit IDE kattintva elértek! Az a kérésünk, hogy ide töltsétek fel a képetek, hogy ne szemeteljük tele a moly egyéb zónáit. Ha nem vagy pro tag, a képet töltsd fel egy képmegosztóra, és linkeld be a zónába. Viszont nem csak képeket várunk, bármilyen karc jöhet majd a játékkal kapcsolatban! Már most is használhatjátok bátran a zónát, mutassátok meg mit fogtok olvasni, a képeket figyelembe fogjuk venni a pontozásnál, ám nagyon fontos, hogy használjátok a hashtaget és a jelzőt!
Pontozás:
- Minden fő mező teljesítése: 10 pont
- Minden bónuszmező teljesítése: 5 pont
- Teljes sor teljesítése: extra 20 pont
- Fotós kihívás: 1 kép 1 pont, maximum 10 pont gyűjthető.
Nyereményjáték:
A legtöbb pontot gyűjtő játékos mindenképp könyvjutalomban részesül. Övé lesz a lehetőség, hogy válasszon egy nyereményt. A másik két könyvet pedig kisorsoljuk azok közül, akik legalább két fő mezőt (vagy ugye egy fő mezőt és két bónuszmezőt) teljesítenek. Nem vagyunk szigorúak, mégiscsak újévi/blogszülinapi játék, minél több olvasónak szeretnénk lehetőséget biztosítani a nyerésre! Dorka mindegyik könyvhöz készít csodás könyvjelzőket.
Három könyvet nyerhettek a játék végén.
A harmadik meglepetés.


Nagyon köszönjük a kiadóknak a felajánlásokat! Az Európa kiadót az alábbi elérhetőségeken találjátok meg: honlap, Facebook, moly, Instagram. A Lazi kiadót pedig ezeken: honlap, Facebook, Érdemes a kiadókat befigyelni, mert így értesülhettek leghamarabb az újdonságokról vagy esetleges játékokról!
Jelentkezés:
Jelentkezéseket Google űrlapon várjuk, amit IDE kattintva értek el, de alulra is beágyazom! Minden olvasott könyvről 5-10 mondatos értékeléseket kérünk. Nem elemzéseket várunk, csak lássuk, hogy tényleg elolvastátok az adott művet. Ha van blogod, vagy vezeted az olvasásélményeidet valamilyen nyilvános online felületen, mondjuk írsz molyos értékelést, annak a linkjét is bemásolhatod, nem kell újra megírni. Egy helyre kérjük az összes fő mezős és külön helyre az összes bónuszmezős könyvet, egymás alá, szerző és cím megadása után. Ebben az űrlapban kérjük feltüntetni a molyos vagy Instagramos fiókotok nevét is, hogy össze tudjuk számolni a pontjaitokat! Az űrlapot január 24-ig nyitva hagyjuk, utána lezárjuk, és indul a sorsolás! A nyertesek nevét közzétesszük a blogokon, emailben értesítjük, és 72 óra áll rendelkezésükre, hogy reagáljanak, különben új nyertest sorsolunk! A nyereményeket csak belföldi címre postázzuk, ha külföldről játszol velünk, kérlek ezt vedd figyelembe jelentkezésnél.
Bármi kérdés merülne fel bennetek, keressetek minket bátran! Hamarosan hozom a saját választásaimat, hogy miket olvasok a kihívásra! Addig is szívesen megnézem a ti TBR könyveiteket is!

8 megjegyzés:

  1. Jó kihívás, ha meglesz a mostani vizsgám, belevágok. :D

    VálaszTörlés
  2. Le a kalappal, nem semmi egy ilyen kihívást megszervezni! Szerintem első körben becélzom a kék sort, hátha szerencsét hoz, ha már az a monogramom a valós életben :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, örülök, hogy tetszik :) Kék a monogramod?? Akkor biztos sokat viccelődtek veled emiatt gyerekkorodban :D
      Időd még bőven van variálni, kíváncsi leszek a választott könyveidre :)

      Törlés
    2. No igen, azt gondolná az ember, hogy egy ilyen monogram szemet szúr az embereknek, de abszolút senki sem vette észre, amíg nem dicsekedtem el vele :D :D
      Lassan összeszedegetem a választottjaimat, majd linkelem a molyos zónába. ^_^

      Törlés
    3. Láttam, hogy már meg is vagy! Mindjárt nézem is, miket választottál ^^

      Törlés
  3. Nagyon jó az ötlet, meg is fogom próbálni, mert amúgy baromi kevés klasszikust olvasok, de hátha most. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! :) Drukkolok, hogy sikerüljön ^^

      Törlés